The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Pochodzące z serca niemieckiego regionu winiarskiego Mosel, wino Sauvignon Blanc “M” od Markus Molitor, to wyraz czystej esencji tego szczepu. Markus Molitor, to jeden z najbardziej renomowanych producentów w regionie, słynie z tworzenia win cenionych za jakość i głębię smaku.W kieliszku odnajduje...
Białe wytrawne wino, którego smak w dużym stopniu zmodyfikowany został procesem dojrzewania w dębowych baryłkach. W bukiecie wina wyczuwalne są wyraźnie aromaty toffi, wanilii, kokosa oraz świeżej śmietanki. Oprócz wspomnianych, występują również akcenty odmianowe, jak: ananas, grejpfrut i gruszka. ...
Wysoko oceniane przez krytyków, wino z argentyńskiej wytwórni Kaiken, z serii Ultra. Powstało z gron Chardonnay uprawianych w regionach winiarskich Lujan do Cujo oraz Uco Valley, w prowincji Mendoza. Charakter trunku wzmocniono 12 miesięcznym dojrzewaniem w dębowych baryłkach. Wino pachnie i smakuje...
Balatonfüred-Csopak to region o umiarkowanym klimacie kontynentalnym, charakteryzującym się ciepłymi i słonecznymi latami oraz chłodnymi zimami. W regionie tym uprawa winorośli ma wielowiekową tradycję. Klimat i ukształtowanie terenu sprzyjają produkcji win o charakterze lekkim i świeżym, a szczegól...
Apogeo de Apalta to wspaniałej jakości czerwone wino z Chile, które pochodzi z Doliny Colchagua, a konkretnie z regionu Apalta. Wino zostało wyprodukowane z kilku szczepów, z których dominującymi są Cabernet Sauvignon, Carménère i Petit Verdot. Przed butelkowaniem dojrzewało w beczkach dębowych prze...
Wino wspaniałe, dokładnie takie jak w opisie! Dodalabym jeszcze smak gorzkiej czekolady! Polecam, na pewno wrócę jeszcze do tego wina i smaku. Rewelacja!Meggi Doe
Nie dałem 5*, bo słodkim winom nie dam z zasady. Kupiłem, bo wiedziałem że na imprezie będą osoby, które wytrawnego nie tkną, bo tylko słodkie. No i super im smakowało. Ale zaskoczenie drugie - została butelka - i żona, która też woli wytrawne - kosztowała ze smakiem. Też, chociaż słodkich win od lat nie piję - kieliszek, z lodem - wypiłem i stwierdzam że spoko.Dariusz
To wino z regionu Rioja w północnej Hiszpanii dojrzewało przez 15 miesięcy w dębowych baryłkach. Zostało wyprodukowane w 100% z odmiany Garnacha, a jego bukiet i smak jest konsekwencją zastosowania nowoczesnych metod winifikacji.W kieliszku trunek urzeka wyraźnymi aromatami owocowo-spożywczymi. Rozp...
Etykieta z nazwą “Bornos” zakrywa imponującej jakości trunek wyprodukowany z odmiany Verdejo w hiszpańskim regionie Rueda. Wino to dojrzewało przez 4 miesiące w dębowych baryłkach nabierając wyrazistości w strukturze i dojrzałości aromatów. Bukiet tego wyjątkowego wina przypomina kombinację aromatów...
Winogrona odmiany Nebbiolo, do produkcji opisywanego tutaj Barolo z linii Le Tradizione, zbierane były wyłącznie ręcznie, dzięki czemu mogły zostać dostarczone do piwnicy producenta w stanie nienaruszonym. Przed fermentacją zostały pozbawione szypułek, zmiażdżone i pozostawione do maceracji w niskie...
Wino z odmiany Sauvignon Blanc o dojrzałym, beczkowym charakterze.W kieliszku trunek jest przejrzysty i błyszczący a jego barwa jest umiarkowanie intensywna, słomkowa. Po chwili napowietrzania wino zaczyna wyróżniać się intensywnością i rodzajem wyczuwalnych zapachów. Rozpoznawalne są tutaj aromaty ...
W kieliszku wino zwraca uwagę wyraźną, słomkowo-złotawą barwą. Typowe dla odmiany Gewurztraminer zapachy wydają się wyskakiwać z kieliszka już w momencie nalewania wina. Rozpoznać tutaj bez trudu można akcenty kwiatów i dojrzałych owoców, a dominują róże i konfitura różana, mango, melon, gruszka i d...
Młody i klasyczny przedstawiciel szczepu Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii wyprodukowany przez winiarnię Mount Rilley. Winiarnia Mount Riley została założona w 1992 roku przez Johna Buchanana, który doświadczenie w produkcji win zdobywał w latach 70-tych. Położona jest w Dolinie Wairau, na samej półn...
Suluq to nazwa wina wyprodukowanego z odmiany winorośli Viognier, uprawianej w regionach Marsala, Trapani i Salemi. Słoneczne, sycylijskie winnice z których pochodzą owoce do produkcji opisywanego wina położone na wysokościach od 100 do 150 metrów nad poziomem morza i cechują się glebami wapiennymi ...
Château Pey de Pont to posiadłość winiarska, która istnieje od roku 1850 i swoimi uprawami zajmuje dziś 41 hektarów winnic.Opisywany trunek cechuje barwa ciemna, rubinowa z początkiem oznak dojrzewania w postaci refleksów ceglastych. Po nalaniu do kieliszka zapach wina jest umiarkowane intensywny, a...
Opisywane wino należy do czołówki jakościowej win powstających w Graves. Domaines Rodrigues-Lalande jest producentem z długą tradycją i właścicielem czterech posiadłości w Bordeaux. W 2012 roku firma nabyła winnicę Château Beau-Site w miejscowości Portets w apelacji Graves, która znajduje się na lew...
Saint-Estèphe to położony na lewym brzegu Żyrondy niewielki region winiarski - słynie z win czerwonych, które swoją moc czerpią z właściwości odmian Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Côt (Malbec) i Petit Verdot. Saint-Estèphe położone jest na glebach znacznie mniej kamienistych ...
Intensywnie aromatyczne, orzeźwiające wino z Chile. Powstało z gron Sauvignon Blanc uprawianych w chłodnym klimacie doliny Leyda na parceli Las Gaviotas. Klimat tego mikroregionu moderowany jest bliskością Pacyfiku i płynącego wzdłuż wybrzeża Chile, chłodnego Prądu Peruwiańskiego. Wina z Doliny Leyd...
Wino z gron dojrzewających w dolinie Apalta, która położona jest na północ od miasta Santa Cruz w prowincji Colchagua i stanowi jeden z najcenniejszych pod względem warunków dla uprawy winorośli obszarów w Chile.Wino z serii Montes Limited Selection to udane połączenie Cabernet Sauvignon i Carménère...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.