Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino ze szczepu Hárslevelű

Wino ze szczepu Hárslevelű już teraz dostępne w ofercie WinnicaLidla.pl
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w nastepnym dniu roboczym w wybranym Lidlu!*
96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.

6 produktów

na stronę
  1. Wino

    Tokaji Hárslevelű, Tokajicum | 0,75L n| 11,5%

    32,99 zł
    750ml

6 produktów

na stronę

Wino ze szczepu Hárslevelű

Hárslevelű

Szczep Hárslevelű jest białą odmianą gron, która wchodzi w skład wina tokajskiego. Odmiana ta jest mniej znana niż Furmint, który przeważa w tokajskich kompozycjach. Grona Hárslevelű nadają trunkom tego typu wyraźnych miodowych oraz lekko dymnych i pikantnych nut. Chociaż szczep jest uprawiany głównie z myślą o wyprodukowaniu deserowej mieszanki Tokaju, występuje również samodzielnie. Winiarze o nowoczesnym podejściu do sztuki wytwarzania trunku eksperymentują z Hárslevelű, otrzymując pełniejsze i bardziej złożone kompozycje smakowe. Takie jednoszczepowce lub mieszanki z dominantą Hárslevelű mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne czy półwytrawne. Winifikowane samodzielnie zyskują wyraźny profil ziołowy. Tokaje Hárslevelű potrafią natomiast zdradzić także ziołowe nuty smakowe oraz charakterystyczny kwiatowy zapach i jasną barwę.

 

Tokaji Hárslevelű: wino

Odmiana Hárslevelű razem z Furmintem dominuje w winnicach regionu Tokaj. Gorący klimat węgierski połączony z wysoką wilgotnością zapewnianą przez okoliczne rzeki stwarzają idealne warunki do rozwoju szlachetnej pleśni botrytis cinerea. Grona nią dotknięte tracą zapas wody, dzięki czemu podnosi się ich i tak wysoki poziom cukru. To właśnie dzięki temu procesowi, który dotyka szczep Hárslevelű otrzymuje się tokajskie wino Aszú, znane z wyjątkowo słodkiego smaku. Tokaj jest jednak winem, które powstaje z mieszanki gron. Wino określane mianem Tokaji Hárslevelű ceną potrafi zawrócić w głowie nawet koneserowi. To trunki długowieczne, które z czasem i poddane procesowi starzenia tylko rozwijają swój potencjał. Pomimo o wiele niższej kwasowości niż Furmint, Tokaje wytwarzane z odmiany Hárslevelű są przeważnie półsłodkie, dzięki czemu są uzupełnieniem wielu dań oraz deserów. Potrafią zaprezentować również nuty ziołowe, takie jak rumianek, mięta czy oregano. Poza Węgrami, Hárslevelű jest uprawiane w Niemczech, na Słowacji, a także w niewielkich stopniu w RPA. Wytrawne warianty trunku dobrze komponują się z daniami z drobiu oraz rybami, zwłaszcza łososiem. Odmiana słodsza współgra z serami, zwłaszcza tymi z przerostami niebieskiej pleśni.