Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino ze szczepu Hárslevelű

Wino ze szczepu Hárslevelű już teraz dostępne w ofercie WinnicaLidla.pl

5 produktów

    • Słodkie
    • Białe
    • Węgry
    • 2/5 Intensywność
    • Furmint, Hárslevelű, Sárga Muscotály
    Late Harvest, Kardos, Tokaj | 0,5L | 11%

    Ocena

    Ocena:
    80%
    Bardzo sympatyczny na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, węgierski late harvest. Można sączyć cały wieczór i trudno się nim znudzić. Warto doszukać się w nim ciekawych smaków. Piłem go również trzy lata temu w Budapeszcie (oczywiście inny rocznik ;-) - tam był lepszy ale i butelka z Winnicy Lidla nie jest zła. Można spokojnie polecić do ciastek (dobrego sernika!!!). Przy obecnej cenie zdecydowanie warty zakupu. Piotr
na stronę

Wino ze szczepu Hárslevelű

Hárslevelű

Szczep Hárslevelű jest białą odmianą gron, która wchodzi w skład wina tokajskiego. Odmiana ta jest mniej znana niż Furmint, który przeważa w tokajskich kompozycjach. Grona Hárslevelű nadają trunkom tego typu wyraźnych miodowych oraz lekko dymnych i pikantnych nut. Chociaż szczep jest uprawiany głównie z myślą o wyprodukowaniu deserowej mieszanki Tokaju, występuje również samodzielnie. Winiarze o nowoczesnym podejściu do sztuki wytwarzania trunku eksperymentują z Hárslevelű, otrzymując pełniejsze i bardziej złożone kompozycje smakowe. Takie jednoszczepowce lub mieszanki z dominantą Hárslevelű mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne czy półwytrawne. Winifikowane samodzielnie zyskują wyraźny profil ziołowy. Tokaje Hárslevelű potrafią natomiast zdradzić także ziołowe nuty smakowe oraz charakterystyczny kwiatowy zapach i jasną barwę.

 

Tokaji Hárslevelű: wino

Odmiana Hárslevelű razem z Furmintem dominuje w winnicach regionu Tokaj. Gorący klimat węgierski połączony z wysoką wilgotnością zapewnianą przez okoliczne rzeki stwarzają idealne warunki do rozwoju szlachetnej pleśni botrytis cinerea. Grona nią dotknięte tracą zapas wody, dzięki czemu podnosi się ich i tak wysoki poziom cukru. To właśnie dzięki temu procesowi, który dotyka szczep Hárslevelű otrzymuje się tokajskie wino Aszú, znane z wyjątkowo słodkiego smaku. Tokaj jest jednak winem, które powstaje z mieszanki gron. Wino określane mianem Tokaji Hárslevelű ceną potrafi zawrócić w głowie nawet koneserowi. To trunki długowieczne, które z czasem i poddane procesowi starzenia tylko rozwijają swój potencjał. Pomimo o wiele niższej kwasowości niż Furmint, Tokaje wytwarzane z odmiany Hárslevelű są przeważnie półsłodkie, dzięki czemu są uzupełnieniem wielu dań oraz deserów. Potrafią zaprezentować również nuty ziołowe, takie jak rumianek, mięta czy oregano. Poza Węgrami, Hárslevelű jest uprawiane w Niemczech, na Słowacji, a także w niewielkich stopniu w RPA. Wytrawne warianty trunku dobrze komponują się z daniami z drobiu oraz rybami, zwłaszcza łososiem. Odmiana słodsza współgra z serami, zwłaszcza tymi z przerostami niebieskiej pleśni.