Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Czytając opisy różnych gatunków wina – także na platformie WinnicaLidla.pl – często spotkamy się z informacją, że dany trunek pachnie i smakuje najlepiej po odpowiednim napowietrzeniu. Kontakt wina z tlenem pozwala degustatorom w wielu przypadkach cieszyć się niepowtarzalnym bukietem specjału, a następnie w bardzo obrazowy sposób opisywać jego właściwości. To właśnie m.in. napowietrzeniu wina służy dekantacja. W dzisiejszym wpisie pragniemy skupić się na tej jednej z najważniejszych procedur, a może nawet ceremonii, winiarskich! Poznajmy interesujące fakty związane z dekantacją!

 

Dekantacja – co to?

A zatem co to jest dekantacja? Zgodnie z prawidłami dedukcji przejdźmy od ogółu do szczegółu. W ten sposób określamy czynność, która polega na zlewaniu cieczy znad osadu, który powstał na dnie naczynia. Z procedurą dekantacji – przeprowadzaną w różnych celach – możemy spotkać się m.in. w laboratoriach chemicznych bądź w przemyśle. Niezależnie od tego, z jakiego rodzaju cieczą mamy do czynienia, dekantacja powinna przebiegać powoli i opierać się na ostrożnym przelaniu cieczy znad osadu z jednego naczynia do drugiego. Istotne, aby ciecz znajdująca się naczyniu z osadem wykonywała jak najmniejszy ruch, co ma zapobiec wzburzeniu opadłego na dno osadu. Teraz gdy wyjaśniliśmy już sobie, co to dekantacja, przejdźmy do tego, co niezmiennie interesuje nas najbardziej – czyli do win!

 

Dekantacja wina – 6 faktów

Wszyscy kochamy wino, a także… rankingi oraz różnego rodzaju wyliczenia. Dlatego też wiedzę na temat dekantacji wina pragniemy przedstawić w interesujących faktach. Oto one:

 

Dekantacja wina… wymaga czasu!

Zanim przelejemy wino do naszej ulubionej, pięknej karafki, powinniśmy pamiętać, że powinno ono swoje odstać. Nie, to nie skrót myślowy ani metafora – trunek, który pragniemy poddać dekantacji powinien spędzić w pozycji pionowej minimum kilka godzin, a najlepiej – kilka dni. Przyspieszy to opadanie osadu na dno butelki, a później również – oddzielenie od niego wina. Pamiętajmy jednak, że…

 

nie wszystkie wina potrzebują dekantacji!

Ceremonię dekantacji powinniśmy zarezerwować dla tych trunków, które tego potrzebują. Mowa w tym przypadku o specjałach takich jak wino czerwone wytrawne, długo leżakujące. W tego typu winach naturalnie wytrąca się osad i to właśnie wina z osadem powinno się dekantować. Należy również pamiętać, że…

 

dekantacja łagodzi zbyt ostre nuty zapachowe…

…a także pozwala wydobyć z wina niezwykłą głębię akcentów aromatycznych. O czym chyba nie musimy już wspominać – dekantacja wina pozwala nam cieszyć się winem wolnym od osadu, a więc takim o niezwykle przyjemnej konsystencji.

 

Dekantować można również młode wina

W konsekwencji poprzedniego stwierdzenia, że dekantacja łagodzi zbyt ostre nuty zapachowe, wywnioskować można, że dekantować możemy również wina młode, o bardzo wyrazistych taninach lub jeszcze nierozwiniętym bukiecie. W takim przypadku jednak mowa już nie o dekantacji a raczej samym napowietrzaniu.

 

Dekantacja wina białego? To może być dobry pomysł!

Jeśli zamierzamy przeprowadzić dekantację wina o jasnej barwie, takiego jak np. wino białe wytrawne, prawdopodobnie przyświecają nam inne cele niż w przypadku wina czerwonego. W tego rodzaju specjałach nie musimy bowiem uważać na osad, który, jeśli w ogóle się pojawia, jest znikomy i praktycznie niedostrzegalny/niewyczuwalny. Odpowiednie napowietrzenie trunku pozwoli nam jednak wydobyć jeszcze więcej intrygujących nut aromatycznych z wybranego przez nas wina!

 

Właściwa karafka do każdego wina!

Specjalne karafki służące do dekantacji wina nazywamy dekanterami. Pamiętajmy, żeby zawsze wybierać odpowiedni dekanter do wina, którym pragniemy niebawem się zachwycić. Karafki do wina czerwonego różnią się bowiem od tych do wina białego!

A więc wiemy, co to jest dekantacja wina – przejdźmy do opisu ceremonii! Jeśli jednak dość masz czytania o winie, sprawdź, jakie whisky, brandy czy likiery poleca Winnica Lidla!

 

Dekantacja wina białego a czerwonego

Jeśli zatem pragniemy przeprowadzić profesjonalną dekantację wina, w pierwszej kolejności powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiedni dekanter. Dekantacja wina czerwonego powinna być przeprowadzana w dużych, szerokich karafkach, które zapewniają zadowalający (wino i konesera) kontakt trunku z tlenem. Dekantacja wina białego oraz różowego może natomiast zachodzić w naczyniach zdecydowanie węższych.

 Dekantacja wina czerwonego powinna polegać na powolnym przelaniu wina z butelki (która swoje odstała) do dekantera. W naczyniu trunek powinien spędzić od kwadransa do około 30 minut. Następnie możemy przelać go do kieliszków. Tak przeprowadzona procedura nie tylko skutecznie oddzieli osad od cieczy, lecz również pozytywnie wpłynie na walory zapachowe trunku, odsłaniając kolejne warstwy aromatyczne. Jeśli natomiast mowa o dekantacji wina białego bądź różowego – może ona przebiegać o wiele krócej. Dobrze w tym przypadku zadbać o odpowiednie schłodzenie dekantera, np. poprzez trzymanie go w lodzie! 

Warto dodać, że uroczysta dekantacja wina o czerwonej barwie może przebiegać w blasku świecy – przelewając wykwintne wino do karafki, jesteśmy w stanie dzięki niemu zaobserwować, czy przypadkiem nie przelewamy drobin osadu do dekantera. W ten sposób z pewnością zadbamy również o niepowtarzalny klimat towarzyszący dekantacji wina!

Udanej dekantacji! Wyborne wina z całego świata, także te, które najlepiej smakują po napowietrzeniu, jak również mocne alkohole takie jak wódka, rum czy tequila, poznasz i z łatwością zarezerwujesz dzięki naszej platformie!

 

Czytaj także:

Jak serwować wino?

Co zrobić, aby wino się nie psuło?

Dobre wino — czy musi być drogie?

Najdroższe wino na świecie – oto 5 rekordzistów!