Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

 

 

Jakie wino do pizzy – oto nasze typy!

Któż nie kocha pizzy? Ta wywodząca się ze słonecznych Włoch potrawa, czyli cienkie ciasto obłożone specjalnie dobranymi składnikami, to prawdopodobnie jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wielka rozpoznawalność pizzy sprawiła, że na stałe dołączyła ona do grona najbardziej wyrazistych elementów popkultury. Chociaż podróżując po różnych krajach, możemy natknąć się na jej lokalne warianty, niesłabnącą popularnością cieszą się tradycyjne włoskie propozycje, takie jak Margherita, Quattro Formaggi czy Frutti di Mare. A te z kolei świetnie smakują popite odpowiednim trunkiem. Jakie wino do pizzy wybrać, aby zaakcentować jej smak? Winnica Lidla podpowiada!

 

Jakie wino do pizzy: białe czy czerwone

Czerwone wina czy białe? Zanim przejdziemy do omawiania poszczególnych sytuacji kulinarnych, odpowiedzmy, jakie wino o bogatym smaku, białe czy czerwone, okaże się świetnym uzupełnieniem dania na bazie pizzy. Białe, które odświeżą podniebienia, czy czerwone z owocowymi nutami lasów? To zagadnienie dość złożone, chciałoby się rzec – wielowymiarowe. Winom białym i czerwonym zależy na odpowiednim towarzystwie, dlatego też, poszukując odpowiedzi, trzeba pod szczególny namysł wziąć charakter włoskiej potrawy i wszystkie składniki kulinarne, które decydują o jego rozmaitych walorach. Na czym zatem oprzeć wybór wina? Przyjrzyjmy się poszczególnym okolicznościom kulinarnym.

 

Białe wino do pizzy – z jakimi dodatkami się sprawdzi?

O ile zatem wino o rubinowej barwie będzie stanowiło dobry wybór do pizz, o których smaku decydują składniki mięsne, o tyle również napitki o zdecydowanie jaśniejszej barwie mogą znacząco wzbogacić nasze doświadczenie kulinarne z tym włoskim specjałem kulinarnym. Jak pewnie się domyślasz, ogólne reguły foodpairingowe pozwolą nam ustalić, kiedy wino białe okaże się najlepszym wyborem do pizzy. Z pewnością dodatkowo podkreśli ono bogactwo smaków zapewnianych przez skarby mórz i oceanów. Wybierając wino do pizzy z kurczakiem, również na uwadze trzeba mieć właśnie wino białe – choćby Chardonnay czy Riesling. Białe okaże się doskonałym dodatkiem do pizzy z warzywami takimi jak karczochy, bakłażan, szpinak czy cukinia. Celuj w typy takie jak Chenin Blanc czy Sauvignon Blanc.

Białe wina są zatem naturalnym wyborem do pizz białych – czyli tych bez czerwonego sosu pomidorowego. Białe to również poprawna odpowiedź na pytanie, jakie wino do pizzy z grzybami będzie pasować najlepiej! Nie zapominajmy o pewnej uniwersalnej zasadzie – lżejsze wina zestawiajmy z lżejszymi, subtelniejszymi w smaku składnikami, kwaśne i orzeźwiające doskonale będą komponować się z dodatkami tłustymi jak sery.

 

Jakie wino do pizzy z szynką?

Pizza i wino to wspaniały duet. Wybierając odpowiednie wino do pizzy, jesteśmy w stanie podkreślić smak jej dominujących składników. Jak już wiemy, jeśli preferujemy warianty pizzy z różnymi gatunkami mięsa, w celu stworzenia udanego połączenia kulinarnego powinniśmy sięgnąć po wino czerwone wytrawne. Dotyczy to również szynki. Dobrym wyborem do pizzy z szynką będzie np. Merlot/Saint Laurent, Weingut Pfaffman – lekkie wino z Austrii.

 

Jakie wino dobrze komponuje się z pizzą pepperoni?

Jakie wino do pizzy Pepperoni pasuje najlepiej? W tym przypadku postawilibyśmy na wina czerwone ze szczepu Carmenere lub Sangiovese. Co ważne – należy pamiętać, że taniny obecne w winie (smak cierpki) podkreślą pikantny charakter składników pizzy. Jeśli natomiast poszukujemy wina do pizzy z kurczakiem, możemy dać szansę lekkim, czerwonym winom ze szczepu Pinot Noir– idealnym wyborem może być chociażby musujące Elyssia Pinot Noir Cava Brut, Freixenet

 

Poznawaj najlepsze wina do pizzy dzięki Winnicy Lidla!

Jakie wino pasuje do pizzy Margherita?

Prosta zasada mówiąca, że do potraw kwaśnych powinniśmy podawać przynajmniej równie kwaśne wino, znajdzie zastosowanie także i w tym przypadku. Oznacza to, że dobrym dodatkiem do pizzy Margherita może okazać się białe wino o znacznej kwasowości i cytrusowych nutach w bukiecie, jak np. Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Zwolennicy różowych win również nie powinni czuć się zawiedzeni – smak pizzy świetnie podkreśli lekki musujące Santa Margherita Brut Rosé. W tym przypadku sprawdzą się nie tylko różowe wina z Italii, czyli Rosato (np. włoskie Sangiovese), ale też napitki z innych części świata. Na pewno znajdziemy odpowiedni trunek wśród win z francuskiej Prowansji. Jakie konkretnie szczepy? Śmiało możemy stawiać m.in. na Grenache, Cinsault czy Syrah z bardzo delikatnymi taninami.

 

 

Wino białe? A może wino różowe? Wybieraj trunki z najlepszych winiarni – do pizzy i nie tylko!

 

Wino i pizza Quattro Formaggi

Jakiego rodzaju trunek pasuje najlepiej do pizzy Quattro Fromaggi? Popularna pizza Cztery Sery należy do potraw tłustych, co oznacza, że powinniśmy serwować do niej trunki o wysokiej kwasowości. A zatem jakie wino do pizzy Quattro Formaggi wybrać – białe czy czerwone? Szczęśliwie dla zwolenników obu gatunków trunków pizzę tę można połączyć zarówno z winem białym, np. Riesling, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc czy beczkowanym Chardonnay, jak i winem czerwonym – w tym przypadku jednym z naszych typów jest węgierskie wino Merlot “Ölelés”, Vida Péter, cechujące się przyjemną cierpkością i umiarkowanie wyczuwalną kwasowością. Pizza serowa pokocha też owocowe aromaty Sangiovese i Pinot Noir. Wybierając wino czerwone, warto pamiętać o tym, że zbyt intensywne taniny mogą zdominować smak pizzy. A tego przecież nie chcemy!

 

Wiesz już, jakie wino do pizzy wybrać? Zarezerwuj najwyższej klasy wino czerwone za pośrednictwem Winnicy Lidla!

 

Wino i pizza – co podać do pizzy Frutti di Mare?

Czy zastanawiasz się, jak dopasować dobre wino do pizzy z owocami morza? Odpowiednie wino do pizzy Frutti di Mare to takie, które bez obaw moglibyśmy podać do morskich specjałów. Jego odświeżający smak i aromat nie powinny przytłaczać składników pizzy, a jedynie je podkreślać. Z tego względu do pizzy z krewetkami i ostrygami powinniśmy serwować umiarkowanie aromatyczne wytrawne wina musujące. Miłośnicy włoskich win z bąbelkami z pewnością mogą postawić na wytrawne Prosecco Extra Dry, Grande Conte. W aromacie tego kuszącego trunku wyczujemy przyjemne akcenty jabłka, gruszki i migdałów. Koneserzy win francuskich mogą natomiast delektować się przy tego typu pizzy smakiem doskonałego Szampana. Smak owoców morza z pewnością idealnie podkreśli soczyste wino Comte De Senneval Brut Millésime, Champagne AOC. Wybierz wino musujące idealne do pizzy z owocami morza. Z naszymi poradami to łatwiejsze niż myślisz!

Oczywiście dobre będzie też białe wino spokojne, bez gazu. Do interesującej nas pizzy pasuje m.in. Pinot Grigo, Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Kolejny typ to wina różowe z Prowansji oraz rzecz jasna różowe wina włoskie - zwłaszcza, Negroamaro lub Primitivo.

 

 

Wybierając współgrające z charakterem pizzy wino, możemy czerpać jeszcze większą przyjemność ze spożywania tego włoskiego specjału. Warto wspomnieć o kilku innych interesujących połączeniach kulinarnych – do ukochanej przez Polaków pizzy hawajskiej świetnie będzie pasować wytrawny Riesling, do pizzy wegetariańskiej z kolei – średnio ciężkie Sauvignon Blanc. A co, jeśli nie Sauvignon Blanc? Choćby wytrawny Riesling czy Chardonnay. Uwielbiasz wina z bąbelkami? Daj szansę popularnemu Prosecco. Uwaga, wybór wina do pizzy wegetariańskiej może obejmować też wina o czerwonej barwie. Jeśli preferujemy trunki z tej kategorii, dajmy szansę włoskiemu Chianti lub Sangiovese. Jeśli naszłaby nas jednak ochota na łagodną Capriciosę – nie znajdziemy dla niej lepszego kompana niż Pinot Noir. Odpowiednie będą też włoskie Sangiovese, Chianti czy Barbera.

 

Idealne wino do pizzy? Łącz regionami!

Starannie dobrane do pizzy wino będzie więc świetnym uzupełnieniem uczty. Możesz zaufać nam, że to trunek, który do tego włoskiego specjału pasuje jak żaden inny. Z pizzą wina zestawia się na całym świecie, a to przecież coś znaczy! W kwestii doboru wina do pizzy mamy jeszcze jedną wskazówkę. Świetnym sposobem na urozmaicenie doświadczenia kulinarnego, a jednocześnie na zapoznanie się z kulturą włoską, jest dobieranie lokalnych win do pizzy stanowiących specjalność danej części kraju. Klasyczna pizza Margherita i Marinara będzie smakowała wybornie z białym winem z Kampanii. Quattro Formaggi może okazać się jeszcze lepsza w towarzystwie wina z Lombardii. Dobry wybór do Frutti di Mare to wina z Ligurii lub Sycylii. Capriciosa i Bianca (czyli prosta pizza bez sosu pomidorowego) tworzy ciekawe połączenie z winem z okolic Rzymu. Pizza z Prosciutto może z kolei smakować jeszcze lepiej ze słynnym czerwonym Lambrusco albo innym winem z regionu Emilia-Romania. Zawsze warto zapytać, jakie wino do pizzy będzie pasować najlepiej, kelnerów, którzy będą odbierać nasze zamówienia we włoskich restauracjach!

 

Pizza i wino to wymarzony duet – przekonaj się sam, jak świetnie się sprawdza! Dobierz najlepsze wino do danego rodzaju pizzy i ciesz się perfekcyjnym dopasowaniem smaków!