Gdy chodzi o najpopularniejsze wina włoskie, wiele z nich pochodzi z regionów Veneto, Piemont, Lombardia, Abruzzo czy Toskania. Na łamach naszego blogu wielokrotnie pisaliśmy już, jakie włoskie wino może przypaść do gustu smakoszom z Polski, często polecając gorąco m.in. włoskie wino musujące Prosecco. Dzisiaj natomiast chcemy przyjrzeć się temu, jakie wino – i przy jakich okazjach – spożywają osoby zamieszkujące Półwysep Apeniński. Co warto wiedzieć o upodobaniach Włochów w tej kwestii? Zapraszamy do lektury!
Włoskie wino w barze? Domowe!
To nie pomyłka – Włosi w barach bardzo często piją… wino domowe! Mowa o włoskim winie stołowym produkowanych przez niewielkie, lokalne winnice, które zaopatrują pobliskie lokale. Często są to trunki lekkie, o niskiej zawartości alkoholu. Zdarza się, że serwowane w barach włoskie wina czerwone klienci rozcieńczają dodatkowo wodą. Ma to sens, zwłaszcza, że Włosi lubują się w wielogodzinnych ucztach, w trakcie których często wypijają naprawdę spore ilości trunku z winogron.
Włoskie (czerwone) wino wytrawne – koniecznie do mięs!
W kwestii foodpairingu Włosi trzymają się kilku żelaznych zasad. Jedna z nich głosi, że do czerwonych mięs podajemy prawie zawsze taniczne wina o rubinowej barwie. Włoskie wina wytrawne, które sprawdzą się jako dodatek do wieprzowiny, jagnięciny czy wołowiny, to m.in. Montepulciano D Abruzzo Riserva. Wyróżnia się ono bardzo dobrze zbudowanym bukietem, w którym każdy koneser rozpozna jeżyny, poziomki, maliny, orzechy, wanilię czy toffi, oraz charakterystyczną, szlachetną cierpkością. Innym trunkiem, dzięki któremu włosi mogą świetnie podkreślić smak spożywanych mięsnych potraw, jest Barbaresco, La Savella. Przywołany specjał to słynne włoskie wino produkowane z odmiany Nebbiolo, które po napowietrzeniu może zachwycać konsumentów wspaniałą kompozycją aromatów opartą na akcentach truskawki, maliny, wiśni, rozmarynu czy fiołka.
Włoskie wino półwytrawne – doskonałe na stół!
Zaznaczyliśmy już, że Włosi bardzo chętnie popijają mięsne potrawy czerwonym winem wytrawnym. Należy jednak dodać, że do tego celu nadają się również włoskie wina półwytrawne, nieco bardziej „wypośrodkowane”, łączące w sobie przyjemną cierpkość z bardzo niewielką dozą słodyczy. Trunkiem, który w trakcie degustacji doskonale oddaje to, o czym przed chwilą napisaliśmy, jest Valpolicella Classico Ripasso Superiore, w trakcie produkcji której doprowadza się do maceracji wytłoków po legendarnym Amarone, w winie Valpolicella Classico.
Dobre białe włoskie wino – do owocó w morza i ryb!
O ile winami czerwonymi Włosi bardzo chętnie popijają dania mięsne lub makarony z ciemnymi sosami, o tyle do morskich specjałów wybierają napitki o jaśniejszej barwie. Dlatego też włoskie wina białe tak często zobaczymy w towarzystwie owoców morza, ryb, a także potraw drobiowych. W tym przypadku mowa zwłaszcza o trunkach wytrawnych i półwytrawnych. Aby jednak stworzyć idealne połączenie ze słodkościami w różnym wydaniu, mieszkańcy Italii dużo częściej sięgają po włoskie wina słodkie bądź włoskie wina półsłodkie (te ostatnie bardzo dobrze komponują się także z licznymi drobiowymi specjałami).
Włoskie wino Prosecco – idealne na aperitivo!
Żeby zrozumieć, dlaczego włoskie wina musujące cieszą się tak dużą popularnością wśród mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, musimy dowiedzieć się nieco więcej na temat włoskich zwyczajów. Otóż jednym z nich jest codzienne, lub niemal codziennie, odwiedzanie baru po wyjściu z pracy celem wypicia jednego czy dwóch kieliszków orzeźwiającego wina musującego – chodzi o tzw. wyjście na aperitivo. Co oczywiste – prym wiedzie tu słynne Prosecco, czyli np. Prosecco Frizz. Tenuta Berni. Dużą popularnością cieszą się także inne włoskie wina musujące, czyli np. Franciacorta.
Do regionalnych potraw? Regionalne wino!
Jedną ze sprawdzonych zasad, których trzymają się Włosi, jest łączenie potraw pochodzących z danego regionu z produktami lokalnych winnic. Z tego właśnie względu do specjałów regionu Veneto, czyli m.in. owoców morza, mieszkańcy Italii serwują wina z odmiany Glera (czyli np. wytrawne wina musujące Prosecco); włoskie wina wytrawne z Toskanii natomiast pasują idealnie do perełek tamtejszej kuchni, w której ważną rolę odgrywają wieprzowina i wołowina. Montepulciano idealnie podkreśli smak charakterystycznych dla Abruzzo dań na bazie makaronów i mięsa; Barbaresco lub Barolo z Piemontu z kolei – dziczyzny oraz trufli. Włosi bardzo przywiązani są do lokalnych połączeń, dlatego i my możemy się na nie zdać, odwiedzając poszczególne krainy Italii!
Wiemy już, jakie rodzaje włoskich win są uwielbiane przez samych Włochów, a także kiedy i w jakich okolicznościach sprawdzają się najlepiej. Z pewnością wiele możemy się od mieszkańców Italii nauczyć – nie tylko tego, z czym warto łączyć poszczególne szczepy, ale też tego, jak czerpać radość z życia i powolnego delektowania się winem! Włoskie wina wytrawne i nie tylko zarezerwujesz oczywiście za pośrednictwem Winnicy Lidla!