Z czym podawać dziczyznę? Z winem czerwonym wytrawnym!
Z mięsami czerwonymi, jak wiadomo, najlepiej współgrają taniczne wina czerwone. A zatem poszukując dobrego wina do dziczyzny, powinniśmy wziąć pod uwagę trunki należące właśnie do tej szlachetnej grupy. Miejmy jednak w pamięci, że poszczególne szczepy winorośli szczególnie dobrze łączą się z konkretnymi gatunkami mięs. Wino gładkie, np. Merlot, harmonijnie współgra z mięsem z kaczki i gęsi, a także, na zasadzie kontrastu, tworzy interesujące połączenie z mięsem z dzika. Do sarniny natomiast najlepiej podać ciężkie wino o bogatym bukiecie, takie jak Syrah czy Tempranillo. Poniżej przedstawiamy kilka naszych konkretnych propozycji, które uczynią spożywanie dziczyzny niezapomnianym doświadczeniem!
Poznawaj doskonałe wina do dziczyzny!
The Second Fleet, Coonawarra Gi – trunek idealny do gulaszu z dzika!
Poszukując trunku, który idealnie będzie pasował do gulaszu z dzika z grzybami, możemy postawić na australijskie winoThe Second Fleet, Coonawarra Gi, kupaż szczepów Merlot, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. Ten przyjemnie cierpki i rozgrzewający trunek wyróżnia się złożonym bukietem, w którym wyczuwalne są zarówno nuty owoców leśnych, jak i wanilii oraz pieprzu. Dzięki tym właśnie właściwościom sprawdza się jako doskonały dodatek do twardych serów, wieprzowiny, jagnięciny, a także dziczyzny. Stanowi także jedną z odpowiedzi na pytanie, jakie wino podać do dziczyzny. Dzięki niemu gulasz z dzika z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jaki i zaproszonych na obiad znajomych.
Wybierz wino czerwone doskonałe do danego gatunku mięsa!
Tramuz Roble, Ribera Del Duero Do – wyborne wino do sarniny
Doskonałe ciężkie wino z hiszpańskiego regionu Ribera del Duero to kolejne z polecanych przez nas win do dziczyzny. Bez wątpienia odpowiednio wzbogaci doznania smakowe związane ze spożywaniem sarniny. Cieszy oko głęboką barwą i rozpieszcza nos nutami ciemnych owoców – porzeczki, jeżyn i śliwki – oraz kawy i czekolady. Sprawdzi się również w towarzystwie dań na bazie wołowiny, pikantnych serów i wędlin.
Wino wytrawne do kolacji? A może jednak wino półwytrawne? Zajrzyj do Winnicy Lidla!
CHINON AOP – świetne wino do bażanta, przepiórki lub kuropatwy
Dobierając wino do ptactwa łownego, mamy nieco szersze możliwości. Oznacza to, że możemy stworzyć atrakcyjne połączenie smakowe, wykorzystując zarówno wino czerwone, jak i białe oraz różowe. My jednak stawiamy dzisiaj na klasyczne dla dziczyzny połączenia, a więc polecamy wina czerwone wytrawne. W tym przypadku doskonałym wyborem do przepiórki lub kuropatwy będzie wieloszczepowe Chinon AOP z Doliny Loary. Trunek ten w smaku wyróżnia wysoka kwasowość i umiarkowana cierpkość, jego zapach zachwyca z kolei akcentami ciemnych owoców, ziół i przypraw. To nie tylko wino do dziczyzny, lecz także do wieprzowiny i grillowanych warzyw.
Preferujesz popularne dania na bazie drobiu? Wybierz najlepsze wino białe lub wino różowe!
Mamy wielką nadzieję, że nasze porady dotyczącego tego, z czym podawać dziczyznę, pozwolą każdemu koneserowi w pełni delektować się niesamowitym smakiem tradycyjnych staropolskich potraw. Pamiętajmy, że to, jakie wino podajemy do dziczyzny, ma olbrzymie znaczenie na jej smak – nieudane połączenie może skutecznie odebrać nam radość ze spożywania nawet najbardziej wyszukanej potrawy. Z tego względu warto do sarniny, dziczyzny czy przepiórki podawać wyłącznie najwyższej jakości trunki – takie jak te polecane przez Winnicę Lidla!