Wino australijskie

Australia jest jednym z największych producentów wina, zajmując 12 miejsce na świecie pod względem powierzchni upraw winorośli, oraz 5 wg wielkości produkcji wina (na podstawie danych OIV za rok 2016). W całej Australii winiarze starali się dostosować odmiany uprawianej winorośli do panujących lokalnie warunków, chociaż winorośl jest tam uprawiana głównie na południu. Kraj ten oferuje szeroki przekrój typologiczny trunków. Dominują ciężkie i aromatyczne Shirazy, obok muskularnych Cabernetów, ciemnych Grenache, krągłych Chardonnay i soczystych Rieslingów. 

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.


Więcej informacji