Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wiele krajów i regionów wyróżnia się ogromnym potencjałem lokalizacji, które sprzyjają uprawie winorośli. W związku z tą mnogością miejsc możemy przebierać w rozmaitych szczepach wykorzystywanych do produkcji wina. Dziś opiszemy, jak smakują wina ze znanych odmian winogron.

Jak smakuje Chardonnay?

Chardonnay - jakie to wino? Ten najpopularniejszy na świecie biały szczep charakteryzuje się wyjątkowym zapachem egzotycznych owoców. Nad kieliszkiem wina Chardonnay można poczuć unoszące się aromaty słodkich owoców mango, ananasa, brzoskwini. W ustach, w zależności od dojrzałości użytych gron, czuć smak zielonych jabłek lub brzoskwini oraz ananasa. Kwasowość tego szczepu zwykle jest średnia, choć może być również wyraźna. Te różnice zależą w dużej mierze od klimatu panującego w miejscu uprawy.

Jak smakuje Sauvignon Blanc?

Szczep Sauvignon Blanc jest bardzo charakterystyczny i ma w sobie dużo tzw. nut zielonych. Pojęcie to określa grupę wyjątkowych aromatów: świeżo skoszonej trawy, agrestu, limonki, liści czarnej porzeczki, kwiatu czarnego bzu, szparagów i pokrzywy. Brzmi odświeżająco? I takie jest wino Sauvignon Blanc – pełne aromatów, o wyraźnym smaku wspartym wysoką kwasowością. To jeden z najbardziej charakterystycznych szczepów.

Gewurztraminer - jakie to wino?

Jak smakuje wino Gewurtztraminer? Ta odmiana pachnie płatkami róż, liczi, ananasem i morelą. W dojrzałym winie poczuć można także nuty cynamonu, imbiru, miodu i ziela angielskiego. Z tego właśnie szczepu powstają świetne trunki deserowe. Wino Gewurztraminer podczas degustacji sprawia wrażenie dość ciężkiego i mało kwasowego.

Jak smakuje wino Cabernet Sauvignon?

Jako potomek Sauvignon Blanc i Cabernet Franc, wino Cabernet Sauvignon łączy w sobie cechy obu szczepów, ale ma też własną wyrazistość. Cabernet Sauvignon - jakie to wino? Pachnie przede wszystkim czarną porzeczką. Dodatkowo możemy odnaleźć w nim smak pieczonej papryki i czarnego pieprzu. Próbując, przekonamy się, że wino Cabernet Sauvignon ma dużo tzw. ciała, dość wysoki poziom tanin i wyraźną kwasowość. Ten szczep bardzo dobrze znosi starzenie w beczce. Po takim zabiegu do owocowych aromatów dochodzą zapachy czekolady, kawy, lukrecji i wanilii. Jest to wino długowieczne – w najlepszych przypadkach może dojrzewać nawet 30 lat.

Jak smakuje Pinot Noir?

Ten burgundzki szczep daje jedne z najlżejszych i najbardziej subtelnych win czerwonych . Jak smakuje Pinot Noir? Charakterystyczne dla niego są aromaty malin, truskawek, suszonej żurawiny. Kontakt z beczką dodaje posmaku wanilii i goździków. Z wiekiem pojawiają się aromaty tytoniu, mokrych liści, a nawet grzybów. W ustach ciało wina Pinot Noir jest lekkiej budowy, tanin jest niewiele, a kwasowość wybija się dość mocno. Co do zasady Pinot Noir nie daje zbyt długowiecznych win.

Jak smakuje wino Syrah?

Ten szczep z północnej Doliny Rodanu daje potężne wina. Mają one zapach ciemnych owoców – jeżyn, jagód i śliwki. W dalszej kolejności może być wyczuwalny aromat grafitu z ołówka. Najbardziej rozpoznawalną cechą wina Syrah jest jednak nuta czarnego pieprzu. W przypadku win z Australii często można w nich wyczuć jeszcze zapach eukaliptusa. Wino z Syrah może być potężne, ma wyraźne taniny i równie mocną kwasowość. Najlepsze egzemplarze wina Syrah mogą spędzić w butelce nawet 25 lat.