Wiele krajów i regionów wyróżnia się ogromnym potencjałem lokalizacji, które sprzyjają uprawie winorośli. W związku z tą mnogością miejsc możemy przebierać w rozmaitych szczepach wykorzystywanych do produkcji wina. Dziś opiszemy, jak smakują wina ze znanych odmian winogron.
Jak smakuje Chardonnay?
Chardonnay - jakie to wino? Ten najpopularniejszy na świecie biały szczep charakteryzuje się wyjątkowym zapachem egzotycznych owoców. Nad kieliszkiem wina Chardonnay można poczuć unoszące się aromaty słodkich owoców mango, ananasa, brzoskwini. W ustach, w zależności od dojrzałości użytych gron, czuć smak zielonych jabłek lub brzoskwini oraz ananasa. Kwasowość tego szczepu zwykle jest średnia, choć może być również wyraźna. Te różnice zależą w dużej mierze od klimatu panującego w miejscu uprawy.
Jak smakuje Sauvignon Blanc?
Szczep Sauvignon Blanc jest bardzo charakterystyczny i ma w sobie dużo tzw. nut zielonych. Pojęcie to określa grupę wyjątkowych aromatów: świeżo skoszonej trawy, agrestu, limonki, liści czarnej porzeczki, kwiatu czarnego bzu, szparagów i pokrzywy. Brzmi odświeżająco? I takie jest wino Sauvignon Blanc – pełne aromatów, o wyraźnym smaku wspartym wysoką kwasowością. To jeden z najbardziej charakterystycznych szczepów.
Gewurztraminer - jakie to wino?
Jak smakuje wino Gewurtztraminer? Ta odmiana pachnie płatkami róż, liczi, ananasem i morelą. W dojrzałym winie poczuć można także nuty cynamonu, imbiru, miodu i ziela angielskiego. Z tego właśnie szczepu powstają świetne trunki deserowe. Wino Gewurztraminer podczas degustacji sprawia wrażenie dość ciężkiego i mało kwasowego.
Jak smakuje wino Cabernet Sauvignon?
Jako potomek Sauvignon Blanc i Cabernet Franc, wino Cabernet Sauvignon łączy w sobie cechy obu szczepów, ale ma też własną wyrazistość. Cabernet Sauvignon - jakie to wino? Pachnie przede wszystkim czarną porzeczką. Dodatkowo możemy odnaleźć w nim smak pieczonej papryki i czarnego pieprzu. Próbując, przekonamy się, że wino Cabernet Sauvignon ma dużo tzw. ciała, dość wysoki poziom tanin i wyraźną kwasowość. Ten szczep bardzo dobrze znosi starzenie w beczce. Po takim zabiegu do owocowych aromatów dochodzą zapachy czekolady, kawy, lukrecji i wanilii. Jest to wino długowieczne – w najlepszych przypadkach może dojrzewać nawet 30 lat.
Jak smakuje Pinot Noir?
Ten burgundzki szczep daje jedne z najlżejszych i najbardziej subtelnych win czerwonych . Jak smakuje Pinot Noir? Charakterystyczne dla niego są aromaty malin, truskawek, suszonej żurawiny. Kontakt z beczką dodaje posmaku wanilii i goździków. Z wiekiem pojawiają się aromaty tytoniu, mokrych liści, a nawet grzybów. W ustach ciało wina Pinot Noir jest lekkiej budowy, tanin jest niewiele, a kwasowość wybija się dość mocno. Co do zasady Pinot Noir nie daje zbyt długowiecznych win.
Jak smakuje wino Syrah?
Ten szczep z północnej Doliny Rodanu daje potężne wina. Mają one zapach ciemnych owoców – jeżyn, jagód i śliwki. W dalszej kolejności może być wyczuwalny aromat grafitu z ołówka. Najbardziej rozpoznawalną cechą wina Syrah jest jednak nuta czarnego pieprzu. W przypadku win z Australii często można w nich wyczuć jeszcze zapach eukaliptusa. Wino z Syrah może być potężne, ma wyraźne taniny i równie mocną kwasowość. Najlepsze egzemplarze wina Syrah mogą spędzić w butelce nawet 25 lat.