Elementy opisu wina
Poznając, a następnie charakteryzując degustowane wino, sommelier posługuje się przede wszystkim trzema zmysłami – zmysłem wzroku, węchu i smaku. Kluczowe elementy opisu to zatem kolor wina, jego zapach i smak. W jaki sposób sommelier przeprowadza profesjonalną analizę sensoryczną?
Kolor wina – co takiego mówi o trunku i jak go opisać?
Analizę właściwości trunku sommelier rozpoczyna przy użyciu zmysłu wzroku. Przygląda się uważnie przelanemu do kieliszka specjałowi. Ustala, czy dane wino możemy uznać za mętne, czy też raczej nazwać przejrzystym, no i oczywiście – zachwyca się jego barwą oceniając zawartość kieliszka koniecznie na białym tle. Czy barwy wina to wyłącznie biały, różowy i czerwony? Ależ skąd! Wino może być zarówno słomkowe, bursztynowe czy nawet lekko zielonkawe (wina białe), jaki i łososiowe lub malinowe (wino różowe), czy też np. rubinowe, purpurowe lub brązowawe (wina czerwone). Barwa wina w wielu przypadkach umożliwia sommelierowi jego identyfikację – wskazuje na wykorzystaną do jego produkcji odmianę, pochodzenie wina i jego rocznik. Jeśli do czynienia mamy z winem musującym, ekspert pod uwagę bierze także, oprócz konsystencji, przejrzystości i barwy wina, sposób jego musowania po przelaniu do kieliszka. Zobacz, jakie akcesoria do wina przydadzą się każdemu smakoszowi!
Zapach wina – jak charakteryzuje go ekspert?
Ocena aromatu wina i jego opis to zadanie wymagające nie tylko wyrobionego nosa i szerokiej wiedzy na temat poszczególnych szczepów, lecz także bogatej wyobraźni. Sommelier wie, że każde wino wyróżnia się swoim niepowtarzalnym bukietem, który współtworzą aromaty pierwszo-, drugo- i trzeciorzędne. Pierwsze są zasługą wykorzystanych szczepów, drugie – powstają w czasie fermentacji (a także przed nią i po niej), trzecie zaś zawdzięczamy procesowi dojrzewania. Doświadczony sommelier będzie w stanie spośród najważniejszych grup aromatów w winie (m.in. owocowych, kwiatowych, przyprawowych czy mineralnych) rozpoznać akcenty najbardziej dominujące, a przez to kształtujące charakter danego specjału. Sommelier często na podstawie samego zapachu wina jest w stanie orzec, skąd dany specjał pochodzi i jakich szczepów jest kupażem.
Smak wina – co należy o nim powiedzieć?
Od czego zależy smak wina? Od szeregu różnych czynników – m.in. właściwości poszczególnych odmian, temperatury panującej w danym regionie winiarskim za dnia i w nocy, nasłonecznienia winorośli, wielkości opadów deszczu, zagęszczenia sadzonek na winnicy oraz ilości gron rosnących na poszczególnych krzewach, czy też w końcu całego procesu produkcji wraz z dojrzewaniem. Ze względu na powyższe, opis smaku wina dokonywany przez sommeliera musi wykraczać daleko poza stwierdzenie, czy mamy do czynienia z winem wytrawnym, czy też, dajmy na to, półsłodkim. Specjalista zwraca uwagę na to, czy rozpoznane nosem akcenty znajdują swoje powtórzenie na podniebieniu (a może na pierwszy plan wychodzą nowe nuty?) i jaka jest struktura trunku. Sommelier ocenia również, czy smaki wina tworzą harmonię, zwraca uwagę na jego odczuwalną (bądź nie) cierpkość oraz kwasowość. Szczególną uwagę poświęca również posmakowi pozostającemu w ustach tuż po zakończeniu degustacji. Jeśli pragniesz rozpocząć swoją sommelierską przygodę, zacznij od podstaw i sprawdź, jak smakują popularne szczepy!
Mamy nadzieję, że wiedząc, w jaki sposób opisuje wino sommelier, również i Ty będziesz w stanie powiedzieć więcej o każdym degustowanym trunku. Zaglądaj regularnie na blog Winnicy Lidla dla cennych informacji o specjałach z całego świata. Jeśli zachodzisz w głowę nad wyborem dodatku idealnego do deserów, zapoznaj się z tekstem Jakie wino białe słodkie?. Pamiętaj, że dzięki Winnicy Lidla nigdy nie zabraknie Ci pomysłów na wina, które warto wypróbować. Ich wyjątkowe właściwości z pewnością Cię zaskoczą i zachęca do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami z innymi degustatorami!