Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Kind of Blue Gin – Całkiem Magiczny Gin od Jonston Distillery

Czas na magiczny gin

Poza rosnącym spektrum wykorzystywanych surowców, innym trendem wśród producentów ginów jest zabawa i eksperymentowanie kolorem. Jednym z coraz częściej wykorzystywanym botanikiem jest Klitoria Ternateńska (ang. Butterfly Pea Tea). Ta roślina pochodzi z Azji a druga połowa jej dwumianowej nazwy pochodzi od indonezyjskiego miasta Ternate nad morzem Moluckim, gdzie skatalogowano pierwsze okazy. Roślina ta szczyci się wspaniałym niebieskim kwiatem, który może służyć jako naturalny barwnik do tkanin czy herbaty, ale też i ginu! Zaczynając od niebieskiego, tryskająca cytryna zmienia kolor na fioletowy, a następnie piękny różowy. Jaki jest sekret? Gin zmienia odcień w odpowiedzi na zmianę pH po dodaniu kwasku cytrynowego lub toniku który zawiera chininę.

Kind of Blue Gin od Jonston Distillery jest wyjątkowy z dwóch względów. Po pierwsze, ma magiczny kolor, który z niebiesko-fioletowego zmienia się w różowy po dodaniu toniku lub cytryny właśnie dzięki Klitorii Ternateńskiej, czyli 100% naturalnego barwnika. A po drugie, ma magiczny smak i aromat uzyskany poprzez wykorzystanie kilku egzotycznych botaników i ich próżniowe wydestylowanie. Taki zmieniający się kolor oraz bardzo wyrazisty smak ginu stwarzają sporo nowych możliwości barmanom którzy chcą tworzyć kreatywne koktajle, ale tez i dla tych którzy w domu czy na imprezach rodzinnych chcą zaskoczyć swoich gości unikatowym trunkiem.

 

Coraz więcej smaku i aromatu

Gin to nie tylko smak i aromat jałowca jak nakazuje jego tradycyjna produkcja. Nowoczesne giny potrafią zaskakiwać smakiem, aromatem a nawet kolorem. Ale po kolei. Od kilku lat, producenci, zwłaszcza Ci kraftowi, nadają ginom inny wymiar jakościowy budując ciekawe profile smakowe. Na przykład, zamiast cytryny często się dziś stosuje inne cytrusy takie jak limonka, bergamotka czy yuzu. Do nowoczesnych ginów wprowadza się coraz częściej zioła takie jak melisa, geranium, liście kafiru czy przeróżne odmiany mięty. Stosuje się wiele rodzajów pieprzy, papryk, a także stosuje się coraz więcej metod przygotowania botaników do procesu destylacji. Na naszym polskim rynku ginu kraftowego, właśnie Jonston Distillery wprowadza sezonowe giny (wiosna, lato, jesień i zima), które wykorzystują owoce czy zioła poszczególnych pór roku, choć nie koniecznie ogranicza się wyłącznie do polskich surowców. Na przykład wiosenna wersja (Spring Blossom Gin 2022) bazowała na bergamotce importowanej z Kalabrii, letnie edycja ginu (Summer Vibes Gin 2022) wykorzystywała polskie truskawki i rabarbar, a jesienna wersja (Golden Autumn Gin 2022) opierała się na polskich papierówkach i mirabelkach. Wykorzystanie sezonowych owoców czy botaników ma na celu stworzenie ginu gdzie dominująca nuta odpowiada danej porze roku, ale jednocześnie gin ma lepiej integrować się w sezonowe koktajle.