Kind of Blue Gin – Całkiem Magiczny Gin od Jonston Distillery
Czas na magiczny gin
Poza rosnącym spektrum wykorzystywanych surowców, innym trendem wśród producentów ginów jest zabawa i eksperymentowanie kolorem. Jednym z coraz częściej wykorzystywanym botanikiem jest Klitoria Ternateńska (ang. Butterfly Pea Tea). Ta roślina pochodzi z Azji a druga połowa jej dwumianowej nazwy pochodzi od indonezyjskiego miasta Ternate nad morzem Moluckim, gdzie skatalogowano pierwsze okazy. Roślina ta szczyci się wspaniałym niebieskim kwiatem, który może służyć jako naturalny barwnik do tkanin czy herbaty, ale też i ginu! Zaczynając od niebieskiego, tryskająca cytryna zmienia kolor na fioletowy, a następnie piękny różowy. Jaki jest sekret? Gin zmienia odcień w odpowiedzi na zmianę pH po dodaniu kwasku cytrynowego lub toniku który zawiera chininę.
Kind of Blue Gin od Jonston Distillery jest wyjątkowy z dwóch względów. Po pierwsze, ma magiczny kolor, który z niebiesko-fioletowego zmienia się w różowy po dodaniu toniku lub cytryny właśnie dzięki Klitorii Ternateńskiej, czyli 100% naturalnego barwnika. A po drugie, ma magiczny smak i aromat uzyskany poprzez wykorzystanie kilku egzotycznych botaników i ich próżniowe wydestylowanie. Taki zmieniający się kolor oraz bardzo wyrazisty smak ginu stwarzają sporo nowych możliwości barmanom którzy chcą tworzyć kreatywne koktajle, ale tez i dla tych którzy w domu czy na imprezach rodzinnych chcą zaskoczyć swoich gości unikatowym trunkiem.
Coraz więcej smaku i aromatu
Gin to nie tylko smak i aromat jałowca jak nakazuje jego tradycyjna produkcja. Nowoczesne giny potrafią zaskakiwać smakiem, aromatem a nawet kolorem. Ale po kolei. Od kilku lat, producenci, zwłaszcza Ci kraftowi, nadają ginom inny wymiar jakościowy budując ciekawe profile smakowe. Na przykład, zamiast cytryny często się dziś stosuje inne cytrusy takie jak limonka, bergamotka czy yuzu. Do nowoczesnych ginów wprowadza się coraz częściej zioła takie jak melisa, geranium, liście kafiru czy przeróżne odmiany mięty. Stosuje się wiele rodzajów pieprzy, papryk, a także stosuje się coraz więcej metod przygotowania botaników do procesu destylacji. Na naszym polskim rynku ginu kraftowego, właśnie Jonston Distillery wprowadza sezonowe giny (wiosna, lato, jesień i zima), które wykorzystują owoce czy zioła poszczególnych pór roku, choć nie koniecznie ogranicza się wyłącznie do polskich surowców. Na przykład wiosenna wersja (Spring Blossom Gin 2022) bazowała na bergamotce importowanej z Kalabrii, letnie edycja ginu (Summer Vibes Gin 2022) wykorzystywała polskie truskawki i rabarbar, a jesienna wersja (Golden Autumn Gin 2022) opierała się na polskich papierówkach i mirabelkach. Wykorzystanie sezonowych owoców czy botaników ma na celu stworzenie ginu gdzie dominująca nuta odpowiada danej porze roku, ale jednocześnie gin ma lepiej integrować się w sezonowe koktajle.