Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino z Nowej Zelandii – jakie wybrać?

Nowozelandzkie wina, inaczej niż np. wina francuskie, nie mogą poszczycić się wielowiekową tradycją. Na światowych rynkach zawitały na dobrą sprawę dopiero w ostatniej dekadzie XX wieku. Nie zmienia to jednak faktu, że ostatnimi czasy Nowa Zelandia stała się jednym z najbardziej poważanych przez znawców producentem win. Wszystko dzięki doskonałym warunkom naturalnym kraju – klimatowi morskiemu, który niweluje wahania temperatury na obu wyspach, oraz żyznym glebom, które zapewniają winiarzom optymalne warunki do uprawy oryginalnych szczepów winogron. W dzisiejszym wpisie pragniemy przyjrzeć się kilku winom nowozelandzkim i podpowiedzieć, od których odmian warto zacząć swoją przygodę z trunkami z tej części świata. Jeśli bowiem chodzi o wino – Nowa Zelandia zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapraszamy do lektury!

Nowozelandzkie wina czerwone

Szczep Pinot Noir, z którego wytwarzane jest nowozelandzkie czerwone wino Pinot Noir Reserve „Outlook Bay”, Marlborough, to druga z najczęściej występujących na obu wyspach odmian winogron. To właśnie dzięki niej wino z obszaru Marlborough odznacza się charakterystyczną kwasowością i subtelną goryczą. Każdy, kto zdecyduje się na kieliszek tego trunku, z łatwością wyczuje nuty czerwonych owoców, z przewagą wiśni, oraz starannie dobranych przypraw korzennych. Na niepowtarzalny smak i aromat tego wina, które nadaje się idealnie do mięs oraz grillowanych warzyw, wpływa także roczny proces dojrzewania w beczkach.

Gdy mowa o nowozelandzkich czerwonych winach, warto wspomnieć, że do ich produkcji domy win wykorzystują także inne szczepy, w tym Merlot i Cabernet Sauvignon. W pewnych strefach na Wyspie Północnej w tym celu uprawiane są także winogrona Syrah wywodzące się z południowej Francji.


Białe wina z Nowej Zelandii

Jednakże to nie winom czerwonym, lecz tym produkowanym ze szczepu Sauvignon Blanc Nowa Zelandia zawdzięcza pozycję winiarskiej potęgi. Ta odmiana winogron nadaje trunkom wyrazisty aromat i szczególny smak owoców passiflory. Mimo pewnych cech wspólnych białe wina z Nowej Zelandii wyraźnie różnią się od siebie. Te wytwarzane z winogron uprawianych na cieplejszej Wyspie Północnej wyróżniają się słodkimi nutami tropikalnych owoców, te z Wyspy Południowej natomiast – wyraźną kwasowością. Wszystkim amatorom białych win z pewnością polecić możemy wytrawne Sauvignon Blanc, Brut Aerated Sparkling Wine, Marlborough. Musujący trunek z obszaru Marlborough łączy w sobie najlepsze cechy win nowozelandzkich produkowanych na obu wyspach. W jego aromacie wyraźnie wyczuwalne są brzoskwinie, ananasy i owoce liczi, trunek ten zachowuje przy tym szczególną dla win z Wyspy Południowej kwasowość. Dzięki nasyceniu dwutlenkiem węgla doskonale orzeźwia i sprawdza się w roli aperitifu.


Wyjątkowe wina z Hawke’s Bay

Wschodnie wybrzeże Wyspy Północnej, rejon Hawke’s Bay, słynie z produkcji najwyższej jakości win, w tym tych bazujących na szczepie Chardonnay. Dzięki optymalnemu nasłonecznieniu, urodzajnym glebom i łagodnemu wpływowi Pacyfiku uprawiane w tym regionie winogrona zyskują wyjątkowe właściwości smakowe i zapachowe. Średnio ciężkie wino Chardonnay „Outlook Bay”, Hawkes Bay w pierwszej chwili z pewnością zachwyci każdego degustatora świeżością aromatów i wyraźnie wyczuwalnymi nutami cytryny, ananasa i jabłka. Później natomiast, wraz ze wzrostem temperatury wina w kieliszku, można cieszyć nos akcentami wanilii i śmietanki. Trunek ten doskonale rozgrzewa oraz zadowala koneserów wysokim poziomem kwasowości. Może być łączony z wieloma różnymi potrawami, zarówno drobiem i serami, jak i makaronami oraz owocami morza.

Innym polecanym przez nas winem nowozelandzkim z Hawke’s Bay jest lekkie Chardonnay, Duck Point, rocznik 2017. Jego bukiet zachwyca pełną harmonią aromatów, wśród których wymienić możemy m.in. owoce tropikalne, cedr, toffi i dąb. Trunek ten odznacza się także charakterystyczną kwasowością.

Zachęcamy wszystkich do degustowania oryginalnych odmian win z Nowej Zelandii – najdalej wysuniętego na południe kraju winiarskiego świata.

Przekona się, jakie wina z Nowej Zelandii możesz zarezerwować za pośrednictwem Winnicy Lidla.