Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?

Wina półwytrawne opisać można na wiele różnych sposobów. Z jednej strony są to trunki, których słodycz nie dominuje nad kwasowością, a z drugiej – wina, których kwasowość zostaje złagodzona przez cukier. Możemy też powiedzieć, że wina białe półwytrawne (a także czerwone) są o wiele łagodniejsze i słodsze od win wytrawnych, ale też za mało słodkie, by zaliczyć je do win półsłodkich. W litrze wina półwytrawnego znajduje się bowiem do 18 g cukru. Niniejszy wpis pragniemy poświęcić winom półwytrawnym białym. Jak wybrać trunek, który przypadnie nam do gustu? Służymy poradą!


Wino białe półwytrawne – do czego je podawać?

Po kieliszek białego wina wytrawnego sięgamy zwłaszcza wtedy, gdy na naszym stole goszczą owoce morza, ryby czy potrawy z mięsa drobiowego. Wino słodkie lub półsłodkie wybieramy do deserów, owoców oraz ciast. Kiedy natomiast zdecydować się na wino białe półwytrawne? Pragnąc stworzyć doskonałą kompozycję smakową z wykorzystaniem tego typu trunku, powinniśmy wybierać połączenia typowe dla win wytrawnych. Białe wino półwytrawne smakuje wyśmienicie podane do białego mięsa, ryb czy przekąsek serwowanych na zimno. Co więcej, pewne jego rodzaje, np. wina ze szczepu Gewürztraminer (wino białe półwytrawne które Lidl posiada w katalogu swojej Winnicy), pasują idealnie do specjałów takich jak sery pleśniowe czy foie gras, czy też dania kuchni indyjskiej.

Wybierz doskonałe wino do ryby dzięki Winnicy Lidla!

Wino białe półwytrawne Chardonnay – dla wielbicieli klasyki

Chardonnay to szczep białych winogron znany doskonale producentom wina na całym świecie. Wspólnym mianownikiem wszystkich wyprodukowanych z tej odmiany winorośli trunków jest bogaty owocowy aromat i intensywny smak. Szczep ten wyróżnia się niebywałymi zdolnościami adaptacyjnymi, dzięki czemu z powodzeniem może być uprawiany w bardzo zróżnicowanych warunkach klimatycznych – m.in. we Francji, Mołdawii, Słowenii, Włoszech, Chile czy RPA. Niezwykle interesującą propozycję dla miłośników tej cenionej odmiany winogron stanowi wino białe półwytrawne Chardonnay Era z regionu Stefa Voda w południowej Mołdawii o słomkowo-żółtej barwie i przyjemnym egzotycznym aromacie. Trunek ten bez zastanowienia podać możemy do potraw lekkich, ryb oraz serów.

Kochasz kuchnię włoską? Znajdź aromatyczne wino do makaronu i wino do pizzy!

Białe wino Gewürztraminer – szlachetny trunek z Alzacji

Niniejsza pozycja z katalogu win białych półwytrawnych Lidla zainteresuje przede wszystkim entuzjastów trunków mocnych, średnio ciężkich, o długim posmaku. Gewürztraminer Réserve, Grand Cru Altenberg De Bergheim, Jean Neubert to szlachetny trunek z Alzacji, w którego bukiecie każdy koneser z radością rozpozna akcenty kandyzowanego banana, moreli, miodu i kwiatów lipy. W ustach subtelna słodycz łączy się wyważoną kwasowością, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Wyśmienity smak trunku wyczuwalny jest na długo po degustacji. Jak już zaznaczyliśmy wcześniej – trunek ten odnajduje się nie tylko w klasycznych dla win białych połączeniach kulinarnych, lecz także doskonale sprawuje się jako dodatek do dań aromatycznych, mocno przyprawionych, z których słynie kuchnia azjatycka.

Gustujesz w małżach, krewetkach i kalmarach? Wybierz najlepsze wino do owoców morza!

Wino białe półwytrawne – właściwości

Wspomnieliśmy już nieco o właściwościach smakowych i zapachowych wina białego półwytrawnego i sugerowaliśmy, z jakimi potrawami najlepiej je łączyć. Pamiętajmy także, że spożywanie białego wina, np. półwytrawnego, może wiązać się nie tylko z licznymi korzyściami dla naszego podniebienia i zmysłu powonienia, lecz także dla całego organizmu. Wśród zdrowotnych właściwości wina wymienia się najczęściej zapobieganie powstawaniu komórek nowotworowych oraz wspomaganie pracy układu krwionośnego i pokarmowego.

Istotny aspektem trunku, ważnym szczególnie dla tych, którzy prowadzą sportowy tryb życia, jest jego wartość energetyczna. Gdy chodzi o wino białe półwytrawne, kalorie w porcji 120 ml wynoszą około 80, co czyni trunek ten mniej tuczącym od win słodkich.

Zarezerwuj białe wino, które najbardziej odpowiada Twoim preferencjom smakowym.

Co pragnęliśmy pokazać – poszukując dobrego wina białego półwytrawnego, możemy kierować się zarówno naszymi upodobaniami kulinarnymi, jaki i właściwościami poszczególnych szczepów. Wierzymy, że w ten sposób każdy jest w stanie wybrać białe półwytrawne wino dostosowane do jego indywidualnych preferencji. Poznawaj i rezerwuj wyśmienite wina z całego świata, korzystając z porad ekspertów z Winnicy Lidla!