Wino do pizzy
Pizza, o Mamma Mia, tak! Na sam dźwięk tego słowa uruchamiają się ślinianki. To czysta radość transportowana kubkami smakowymi prosto do serca. Czy może być coś lepszego, niż kawałek pysznej pizzy na własnej wygodnej kanapie, przy dobrym filmie, po wyczerpującym dniu?
Może. Pizza i kieliszek dobrego wina. No to teraz dopiero nabrałem ochoty… Odpowiednio łącząc smaki tego co na talerzu i tego co w kieliszku możesz wykręcać jeszcze więcej przyjemności dla twoich kubków smakowych - naprawdę, kiedy masz buzię pełną smaku potrawy, wlejesz do niej dobrze dobrane wino, to działa jakbyś polał ją takim sosem, który został stworzony idealnie do niej. Nie wiedziałeś o jego istnieniu, nie sądziłeś, że go potrzebujesz, a teraz wiesz, ze bez niego to nie to samo. Dlatego najważniejszym zadaniem sommeliera restauracyjnego jest szukanie idealnych połączeń - bo to naprawdę może zdziałać cuda.
Na początek bolesna prawda - nie ma czegoś takiego jak dobre wino do pizzy. Może być jedynie dobre wino do jakiejś konkretnej pizzy. Bo czym jest pizza? Kiedy spojrzysz w menu pizzerii, punktem wspólnym dwóch pizz może być jedynie… ciasto. Nie słyszałem o pizzy bez ciasta. Ale bez sosu pomidorowego, bez mięsa, warzyw, czy nawet bez sera - jasne. Są pizze na wytrawnie, słodko, na ostro… definicja pizzy pozostawia duże pole do popisu kreatywnym kucharzom. Dlatego musisz wiedzieć, jaką pizzę będziesz jadł, zanim zaczniesz wybierać do niej wino.
Spokojnie, doradzę ci. Weźmiemy na warsztat najpopularniejsze rodzaje pizzy i sparujemy z nimi wina. Polecę ci też konkretne przykłady z Winnicy Lidla.
Hej, tutaj skupiam się na konkretnych połączeniach. Jeśli chcesz dowiedzieć się od podstaw, jak działa winę&food pairing, jak działają na siebie poszczególne smaki, jakie uniwersalne zasady warto stosować - przeczytaj ten mój artykuł.
Klasyczna pizza z sosem pomidorowym i delikatnymi dodatkami
Przykładowe wino: sangiovese, nebbiolo (nie barolo!)*, młoda rioja, pinot noir
-
- Wytrawne
- Czerwone
- Włochy
- Sangiovese
- 4/5 Intensywność
- 13,50% Zawartość alkoholu
To klasyczne, czerwone wytrawne wino pochodzi z Panzano in Chianti. Miejscowość tą otacza typowy dla regionu Chianti, pagórkowaty krajobraz. Winnice obsadzone są tam głównie odmianą Sangiovese i rozciągają się w otoczeniu oliwnych gajów i lasów. Dzięki swojemu położeniu, klimatowi i glebie, okolice ... - Wino Nebbiolo “Belgardo” jest znakomitym jakościowo przedstawicielem apelacji Terre Alfieri. Ten leżący w sercu Piemontu region winiarski podniesiono do rangi DOCG w roku 2020. Wina Nebbiolo z Terre Alfieri są znane z eleganckich aromatów kwiatowych i owocowych, a także z nut przyprawowych i ziemist...
-
- Wytrawne
- Czerwone
- Francja
- Pinot Noir
- 3/5 Intensywność
- 12,5% Zawartość alkoholu
Bourgogne Hautes Cotes de Beaune to nazwa win z gron uprawianych na wysokości 280–550 m, na obszarze ponad 800 hektarów w południowej części departamentu Côte d'Or. Region ten formalnie utworzono w 1961 roku w celu odróżnienia powstających tam win, od trunków pochodzących z niżej położonych winnic C...-30 zł przy min. 180 zł
Wybierz wino średnio zbudowane, z nutami czerwonych owoców i zaakcentowaną kwasowością - do pary z kwaskowym sosem pomidorowym i oliwą z oliwek. Uwaga na mocne nuty dębowej beczki w winie - mogą się gryźć ze smakiem pizzy. Taka pizza to włoska klasyka (margherita, capricciosa), tak więc w myśl zasady „what grows together, goes together”* możesz wybrać wino włoskie - świadomość, że jesz i pijesz jak rodowity Włoch dodatkowo poprawi humor i zwiększy przyjemność. Nie zapomnij złączyć palców i krzyknąć „Delizioso!” ;)
*czemu nie barolo? To wino ze szczepu nebbiolo, ale bardzo intensywne, ciężkie, o wyraźnych nutach dojrzewania. Do klasycznej margherity to jak strzał z armaty w gołębia. Chyba, że dorzucisz do niej trufle, o! Wtedy tak.
Pizza z dużą ilością mięsa
Przykładowe wino: cabernet sauvignon, hiszpańskie crianzy/reservy, primitivo
- -30 zł przy min. 180 zł
-
Dokładasz mięso na pizzę? Dołóż winu intensywności i tanin - im mocniejsze dodatki (np. wołowina, szarpana wieprzowina), tym wino musi być solidniejsze. Zbyt lekkie wino może zniknąć w twoich ustach pod ciężarem takiej pizzy. Uwaga, jeśli decydujesz się na pikantne pepperoni, nie zaszkodzi wybrać wina o podwyższonej słodyczy, choćby primitivo - złagodzi pikantność, uwaga tylko na wina z bardzo wysokim poziomem alkoholu - to z kolei pieczenie może wzmagać.
Pizza na białym sosie
-
- Półwytrawne
- Białe
- Niemcy
- Riesling
- 2/5 Intensywność
- 10,50% Zawartość alkoholu
-
- Wytrawne
- Białe
- Hiszpania
- wieloszczepowe
- 4/5 Intensywność
- 13,0% Zawartość alkoholu
Białe wytrawne wino, którego smak w dużym stopniu zmodyfikowany został procesem dojrzewania w dębowych baryłkach. W bukiecie wina wyczuwalne są wyraźnie aromaty toffi, wanilii, kokosa oraz świeżej śmietanki. Oprócz wspomnianych, występują również akcenty odmianowe, jak: ananas, grejpfrut i gruszka. ...-30 zł przy min. 180 zł - Ostatnie Sztuki
- Wytrawne
- Białe
- Argentyna
- Chardonnay
- 4/5 Intensywność
- 14,00% Zawartość alkoholu
Chardonnay Ultra z argentyńskiej wytwórni Kaiken to wysoko oceniane przez krytyków wino, pochodzące z regionów Luján de Cuyo i Uco Valley w prowincji Mendoza. To szczególne pod względem położenia regiony upraw, w których winogrona gromadzą intensywne aromaty zachowując jednocześnie wyższy poziom kwa...
Biały sos, to i białe wino. Zwykle jest on kremowy, śmietanowy - poszukaj takich nut w winie (dojrzewającym w beczce). Z drugiej strony taka pizza może być nieco tłustsza lub mieć słodkawe dodatki (takie jak gruszka czy miód), a wtedy warto pójść w niewytrawne wina o podwyższonej kwasowości - choćby riesling z Alzacji lub Doliny Mozeli.
Pizza hawajska
(część osób właśnie przestała czytać… ;))
Przykładowe wino: sauvignon blanc, verdejo, prosecco, białe wina z południa Włoch
-
- Półwytrawne
- Białe
- Włochy
- Fiano
- 3/5 Intensywność
- 13,00% Zawartość alkoholu
-30 zł przy min. 180 zł -
Owocowy dodatek gra tu ważną rolę - dobieramy mu do pary wino o wyraźnym owocowym aromacie, z nutą owoców tropikalnych, może też z odrobiną słodyczy. Nowozelandzka bomba aromatyczna, czyli sauvignon blanc, sprawdzi się tu świetnie. Dobrym pomysłem jest też porządne, aromatyczne prosecco extra dry (półwytrawne) czy wina z południa Włoch (mocno owocowe, z nutami słodyczy)
*Dlaczego zasada „What grows together, goes together”, którą można przetłumaczyć na „pochodzenie ma znaczenie” działa?
Kojarzysz, że na wakacjach wszystko smakuje lepiej? Że nawet w niewyszukanej knajpce kieliszek prostego wina do obiadu smakuje świetnie, kiedy jesteśmy w malowniczej włoskiej miejscowości? Jasne, to, że jesteśmy w pięknym miejscu, zrelaksowani i zadowoleni ma na to wpływ, ale nie tylko to. Korzystamy z wypracowanej przez wieki mądrości ludowej.
Jeżeli na danym obszarze ludzie od bardzo dawna robią wino, a także gotują, no to przecież w ich interesie jest to, żeby to było dobre - bo sami to jedzą i piją. A że mieli na to zwykle wiele lat, to ich wypracowane rozwiązania bywają naprawdę świetne. Korzystaj z nich, przykładów jest wiele -- francuskie sauvignon blanc i kozie sery, muscadet i ostrygi, barolo i trufle czy właśnie chianti i pizza.
Wiesz co, właśnie dotarło do mnie, że jest jednak coś lepszego niż pizza i kieliszek dobrego wina. To samo, tylko we Włoszech - wiadomo, że w miejscu pochodzenia wszystko smakuje lepiej. Tego za ciebie nie załatwię, ale myślę, że smaki proponowanych przeze mnie połączeń Cię tam przeniosą. Smacznego!
Iwo Świerblewski | Winoterapia | Sommelier dla normalnych
Cześć, mam na imię Iwo i jestem zawodowym sommelierem. W swojej pracy łączę dwa na pozór odległe winne światy.
Z jednej strony jestem sommelierem restauracji z dużą kartą win, absolwentem oraz prowadzącym kursów WSET, piszę artykuły oraz zasiadam w jury paneli degustacyjnych gazety Trybuszon, należę do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Napisałem książkę „Wino po ludzku” (wyd. Znak Horyzont, 2024)
Z drugiej - ściągam marynarkę, zakładam hoodie i buszuję po marketach, szukając perełek nawet za kilkanaście złotych. To moje oblicze znajdziecie w mediach społecznościowych pod nazwą Winoterapia - najchętniej obserwowanym na Instagramie profilu o tematyce alkoholi w Polsce. Pokazuję, że wino z dyskontu może być dobre, ciekawe, różnorodne i można nim rozbudzić winną zajawkę na całe życie. A na tym najbardziej mi zależy - na zarażaniu Was moją pasją.