Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Najlepsze słodkie wino jest czerwone… albo białe.  

 

Producenci wina, krytycy winiarscy i blogerzy prześcigają się w określeniach typu „najlepsze na świecie”, „legendarne”, „wyjątkowe” wino, licząc na to, że klienci złapią się na tak górnolotne określenie. Prawda jest jednak taka, że wszystko zależy od gustu i preferencji smakowych konsumenta. Niemniej jednak istnieją dwa wina, które są często okrzykiwane najlepszymi słodkimi winami – Porto i Sherry. W tym artykule znajdziesz ich opis i sam będziesz mógł zdecydować, co o nich sądzisz.

Zarówno Porto, jak i Sherry to wina wzmacniane, a każde z nich ma swój unikalny profil smakowy, który znacznie się od siebie różni, dlatego nie da się jednoznacznie stwierdzić, które z nich jest „najlepsze”. Warto natomiast poznać oba style wina i wybrać to, które będzie Ci bardziej odpowiadało.

 

 

Wino wzmacniane

Najpierw musisz wiedzieć, czym jest wino wzmacniane, bo jak sama nazwa mówi, ma ono większą zawartość alkoholu niż wino tradycyjne. Wino wzmacniane to po prostu wino, do którego dodano destylat, podczas lub po procesie fermentacji, w zależności od stylu wina.

W przypadku Porto spirytus dodawany jest do wina przed zakończeniem fermentacji, aby zachować pewną ilość naturalnej słodyczy wina, podczas gdy w przypadku Sherry spirytus dodawany jest po fermentacji, co pozwala na rozwinięcie specyficznego smaku i aromatu.

Wina wzmacniane zwykle podaje się na koniec posiłku i można łączyć je z serami, orzechami lub deserami.

 

 

 

Winnica Lidla poleca:

 

 

 

Porto

Porto to słodkie, wzmacniane wino z doliny Douro w Portugalii. Zwykle jest produkowane z kilku odmian winorośli, między innymi Touriga Nacional, Tinta Roriz i Touriga Franca. Destylat alkoholowy, który przerywa fermentacje wina, dodaje się już po 24-36 godzinach od rozpoczęcia fermentacji w celu zachowania naturalnej słodyczy w winie. Ponieważ tak krótka fermentacja nie jest w stanie wydobyć z winogron całego smaku i aromatu, trzeba stosować dodatkowe zabiegi, dlatego tradycyjną metodą produkcji porto było ugniatanie winogron stopami, co miało pomóc w ekstrakcji smaków z winogron. Następnie Porto dojrzewa w beczkach lub stalowych tankach. Jest dostępne w dwóch głównych stylach i są Ruby oraz Tawny.

 

Ruby Port vs Tawny Port

Ruby jest zazwyczaj młodsze i ma bardziej owocowy profil smakowy, chociaż ma też często sporą dawkę tanin, podczas gdy Tawny dojrzewa dłużej i ma bardziej orzechowy, kompleksowy smak. Różnią się też znacząco w kolorze. Jak sama nazwa mówi, Ruby Port jest w kolorze rubinowym, a Tawny jest brunatno-miedziany. Warto też wspomnieć o LBV, czyli Late Bottle Vintage. Są to wina, które przed butelkowaniem były starzone w beczkach nawet do 6 lat. Zazwyczaj mają też osad na dnie butelki, więc przed wypiciem należy je zdekantować. Na butelkach Porto można też zauważyć określenia takie jak „10 years old”, „50 years old” i tak dalej. Nie ma tu określonego dokładnego rocznika, jak w przypadku większości win na świecie, ponieważ wina te nie mają dokładnie 10 lub 50 lat. Ich wiek wylicza się w inny sposób, mianowicie muszą one smakować jak wino 10 lub 50-letnie i uzyskuje się to poprzez mieszanie starszych i młodszych roczników razem, tak żeby uzyskać, jak najlepszy smak i aromat wina. Dlatego wiek jest raczej uśrednionym wiekiem win, które zostały użyte w blendzie.

 

Sherry

Z drugiej strony mamy Sherry, które jest wzmacnianym winem z Andaluzji w Hiszpanii. Wytwarzane jest głównie z winogron Palomino i leżakowane w systemie solera, który polega na mieszaniu win z różnych roczników w beczkach i starzeniu ich razem. System ten jest używany tylko w przypadku Sherry, więc jest to unikatowe dla tych win. Sherry jest produkowane w kilku stylach i nie są to tylko wina słodkie, więc wybierając Sherry, zwróć na to uwagę.

Sherry jest w teorii białym winem, ale ich kolor może się znacznie różnić od klasycznych białych win. Fino Sherry ma klasyczny kolor białego wina, ale już Oloroso czy Amontillado są w kolorze ciemnego bursztynu. Dzieje się tak, ponieważ są poddawane dojrzewaniu oksydacyjnemu, czyli po prostu utlenianiu.

Sherry Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso to wina wytrawne. Sherry Fino i Manzanilla są mocno wytrawne, pełne cytrusów i ziół, ale też prażonych orzechów włoskich, migdałów oraz drożdży. Sherry Amontillado i Oloroso są bogatsze, kremowe i bardziej złożone. Pachną skórą, karmelem, przyprawami do pierników oraz orzechami.

 

Słodkie Sherry

Pedro Ximenez Sherry to najsłodszy styl, wytwarzany z winogron o tej samej nazwie, które są suszone na słońcu przed fermentacją. Dzięki temu ich naturalna słodycz osiąga naprawdę wysokie rejestry, a wino jest wręcz brązowe i bardzo bogate w smaki i aromaty.

Słodkie Sherry są też oznaczane jako Pale Cream i są to najlżejsze wina wśród słodkich Sherry. Medium oraz Cream Sherry to najszersza kategoria. Mają aromaty wytrawnych Sherry, ale dodatkowo pachną suszonymi owocami, które już w nosie zapowiadają słodycz, która pojawia się w ustach.

Jak widzisz to tak różne style wina, że musisz spróbować i sam określić co wolisz i które z tych win jest dla Ciebie najlepsze. Jeśli szukasz słodkiego wina do deseru, Porto może być lepszym wyborem, ponieważ ma bardziej intensywny smak, który poradzi sobie z bogatymi, dekadenckimi deserami. Jeśli wolisz lżejsze słodkie wino albo po prostu nie przepadasz za taninami, lepszym wyborem może być Sherry. Ostatecznie najlepsze słodkie wino to takie, które najbardziej Ci smakuje!

 

 

 Mam na imię Marta Pańska, ale jestem bardziej znana jako Dziewczyna z butelką wina.

Pod takim pseudonimem działam w Internecie, głównie na Instagramie, TikToku oraz na własnym blogu, gdzie uczę o winie od podstaw i na luzie. Doradzam, jak wybierać tanie, ale dobre butelki oraz jak dobierać wino do ulubionej pizzy czy makaronu, bo uważam że jedzenie to nieodłączny element wina. Jestem najchętniej obserwowaną polską Influencerką działającą w branży wina w Polsce.

Pomimo tego, że winem nie zajmuje się zawodowo, ukończyłam kursy WSET (uznawanej na całym świecie londyńskiej szkoły Wine & Spirit Education Trust) oraz kurs sensorycznej analizy wina na UC DAVIS. Prowadzę degustacje dla firm, a w 2022 wydałam mojego pierwszego e-booka „Kurs ABCD wina”.

Zawodowo jestem przedsiębiorczynią, zajmuje się marketingiem (między innymi dla branży HORECA), a prywatnie jestem mamą dziecka, psa i kota.