Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jak wybrać dobre wino?

Jak wybrać dobre wino?

Kiedy wybieramy się do restauracji szczególnie takiej, w której pracuje sommelier, jest nam o wiele łatwiej. Wystarczy zaufać osobie, która według naszych preferencji zaproponuje wina, które powinny sprostać naszym oczekiwaniom albo być do nich najbardziej zbliżone. Co innego. kiedy wybieramy się do sklepu, śledzimy portale internetowe i szukamy swoich smaków, nie mając choćby minimalnej wiedzy winiarskiej. Dobra wiadomość jest taka, że zdobycie podstawowych informacji w tym zakresie nie jest trudne i pomoże nam sprawnie poruszać się między sklepowymi półkami.

 

Jakie wino możemy określić mianem „dobre”?

Wybór wina jest całkowicie subiektywną sprawą i każdy człowiek definiuje „dobre” wino przez pryzmat kubków smakowych i własnych doświadczeń. Jest więc to sprawa bardzo indywidualna. Niezależnie od tego, jakie kto woli smaki, delikatne, słodkie, cierpkie, pikantne czy wytrawne, z powodzeniem można znaleźć produkt, który sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających. To chyba w winie jest właśnie najpiękniejsze. Jego kompleksowość, złożoność aromatów, smaków, różne pochodzenie i co warto dodać, rozpiętość cenowa. Trzeba również pamiętać, że dobre wino to takie, które nam po prostu smakuje.

 

Zaczynasz swoją przygodę z winem i czujesz się jak dziecko we mgle?

Dla osób, które zaczynają przygodę z winem, przeważnie poleca się lekkie wina białe i różowe w półsłodkiej lub słodkiej odsłonie. Tak obrana droga jest jedną z możliwości, która nie wzięła się znikąd. Istnieje wiele badań potwierdzających słuszność tej drogi. Wiele osób sięgających po takie wina w przyszłości zaczynają poszerzać swoje winiarskie horyzonty o bardziej wytrawne smaki, tj. wytrawne czerwone wina leżakowane w dębinie, np. Nebbiolo z Piemontu. Warto czytać kontr etykiety, na których producenci i dystrybutorzy umieszczają informacje o walorach smakowych produktu. To pierwsza cenna wskazówka, ale oczywiście nie ufajmy jej na ślepo.

 

Zastanów się jakie smaki lubisz

Kolejnym tropem, za którym warto podążać, są smaki, które już znamy i lubimy. Twoje preferencje, jeśli chodzi o kulinaria, mogą sugerować jakie wino przypadnie Ci do gustu. Jeśli lubisz jeść krwiste, tłuste steki szukaj wytrawnych win, np. hiszpańskiego Tempranillo lub argentyńskiego Malbeca. Jeśli lubisz sushi, szukaj np. niemieckich rieslingów, alzackiego Pinot Gris czy austriackiego Gruner Veltliner. Jeśli lubisz wszelkie pasty na bazie pomidorów szukaj win wyprodukowanych ze szczepu Sangiovese.

 

Rozważ okazję, na jaką kupujesz wino

Wybierasz wino dla siebie, przyjaciół? Będziesz pić je solo czy połączysz z jedzeniem? Wino towarzyszy różnym spotkaniom, warto więc je określić. Czy szukamy wina w teorii „dla każdego”, do konkretnych posiłków etc. Jeśli potrzebujemy czegoś bezpiecznego, to szukajmy win, które nie mają zbyt wysokiej kwasowość, złożoności i ciała. Ciężko będzie zadowolić wszystkich, ale można znaleźć coś, co będzie pijalne i łatwe w odbiorze, np. włoskie Pinot Grigio, portugalskie Vinho Verde, włoskie Primitivo lub chilijski Merlot.

 

Czytanie etykiet

Z pozoru to bardzo proste zadanie, które jednak dla osoby, która nie zna się na winie, może być sporym problemem. Nie na każdym winie wymieniony jest szczep bądź szczepy, z których zostało wyprodukowane wino. Sprawa dotyczy między innymi win francuskich, na których próżno szukać takich informacji. Tak naprawdę jedną z nielicznych jasnych informacji jest rocznik na etykiecie, który informuje, kiedy odbył się zbiór owoców. Dlatego na początku podróży odradzam sugerowanie się etykietą, chyba że macie ochotę zgłębiać etykiety i restrykcje produkcji odrębnie w każdym kraju i potem regionie.

 

A propos rocznika

Chociaż panuje mit, który mówi o tym, że im starsze wino, tym lepsze, to zdecydowanie nie warto za nim podążać. Niewielki odsetek win w ujęciu globalnym ma potencjał dojrzewania większy niż 10 lat. Większość win jest do wypicia w ciągu kilku lat od daty produkcji. Dojrzewanie wina zależy od wielu czynników, od zawartości garbników, cukru, kwasowości, regionu pochodzenia etc. Chcąc zrozumieć roczniki, polecam skorzystać z rekomendacji winiarskiego eksperta.

 

Cena i rabaty

Nie warto się też sugerować ceną wina. Wypływa na nią wiele czynników, np. kursy walut, koszt szkła, korka czy logistyki. Szukaj win, które są adekwatne do Twojego budżetu, ale nie oceniaj czy będzie ono dobre, czy złe, bo kosztuje więcej lub mniej. Tak samo w przypadku rabatów, nie zawsze jest tak, że rabatuje się wina, które nie nadają się do picia. Czasem ma to za zadanie zachęcić konsumenta do sięgania po inne smaki, albo wypromować daną linię produktową czy region. Stąd wiele akcji, tj. tygodnie włoskie, greckie czy hiszpańskie.

 

Korek czy zakrętka

Nie sugeruj się tym, czy wino zamknięte jest na korek czy na zakrętkę. Zakręcane wina zdecydowanie łatwiej otworzyć i nie oznacza to, że jakość trunku w butelce jest gorsza od tych zamykanych naturalnym korkiem. Możemy więc sięgać po młode wino z zakrętką bez obawy, że będzie gorszej jakości. Zresztą jest też mnóstwo win z Niemiec, Austrii czy Nowej Zelandii zakręcanych nakrętką, które mają potencjał leżakowania, a za ich butelkę zapłacimy sporą kwotę.

 

Prowadź pamiętnik winiarski

Dobrym sposobem na uporządkowanie swojej przygody z winiarstwem jest prowadzenie notatek. Zapisuj sobie w nich podstawowe informacje o winie, które już degustowałeś. Wystarczą kraj, region, odmiana winorośli oraz informacje o tym, na ile odpowiadał Ci jego smak. Później tę wiedzę możesz wykorzystać podczas kolejnych zakupów wybierając podobne wina dla przyjemności bądź też odmienne – dla poszerzenia swoich horyzontów.

 

Jak dobrać wino do jedzenia?

To jest jeden z dyskusyjnych aspektów pracy sommeliera, jeśli jednak zaczniemy stosować proste zasady połączeń wina z jedzeniem, zobaczymy jak wzajemnie mogą się wspierać lub wykluczać.

 

Kilka bardzo ogólnych zasad łączenia wina z jedzeniem

Kwaśne dania z cytrusami, oliwami lubią wina o wyższej kwasowości, jak np. dorada zapiekana z cytryną i ziołami świetnie połączy się z Chablis. Połączenie słonego jedzenia i wina z delikatnym cukrem resztkowym jest strzałem w dziesiątkę. Dlatego przy kuchni azjatyckiej, w której mamy dużo słonych sosów warto w pairingu szukać, np. niemieckich win ze szczepu Riesling w wersji Kabinett. Tłuste potrawy wymagają kwasowości, więc jeżeli mamy rib eye stek to warto połączyć go, np. z Cabernet Sauvignon z Californii, a jak do mięsa dodamy sos pieprzowy to pokusić się o australijski Shiraz. Jak to wciąż dla nas za dużo warto szukać win z tego samego regionu z którego pochodzi potrawa. To jest zawsze słuszny kierunek.

Z całą pewnością zgłębianie wiedzy o winach to długi proces, któremu można poświęcić całe życie. Nie znaczy to jednak, że aby wybrać dobre wino do obiadu, kolacji czy wieczornej degustacji musimy najpierw spędzić kilka lat w bibliotece i ukończyć szereg szkoleń. Często wystarczy zdobyć podstawą wiedzę i zdać na swój smak. Jeśli jakieś wino Cię zachwyciło i zaciekawiło, to po prostu szukaj wiedzy na jego temat i wykorzystaj je w przyszłości. Gwarantujemy, że z czasem będzie tylko łatwiej i przyjemniej!

 

 

Ewa Relidzyńska

 

założycielka projektu Lady Sommelier , który ma na celu promowanie kultury picia wina w Polsce. Najbardziej aktywna sommelierka w branży winiarskiej. Absolwentka szkoły Wine and Spirit Education Trust ze specjalizacją w zakresie win i mocnych alkoholi. Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich tworząca strategię i komunikację organizacji w social mediach. Na co dzień tworzy karty win w restauracjach i hotelach, gdzie prowadzi również szkolenia z zakresu obsługi, sprzedaży i wiedzy winiarskiej. Organizuje degustacje dla klientów prywatnych i firmowych. Współpracuje z importerami, dystrybutorami i winiarzami. Zasiada w jury konkursów Wino na Medal, Konkursie Polskich Win w Jaśle. Czynnie prowadzi instagramowy kanał ladysommelier.pl na którym dzieli się wiedzą i przybliża świat win i kulinarów. Współprowadząca pierwszego sommelierskiego Pucharu Mistrzów Online, prowadząca Mistrzostwa Polski Sommelierów i Międzynarodowych Mistrzostwa Sommelierów.