Jak dopasować wino do potraw? 6 żelaznych zasad!
Jakie wino do ryby? Białe!
Chociaż niektórzy gustują w połączeniach ryby z winem czerwonym, większość osób zapytanych, jakie wino do ryby podać, odpowie bez zastanowienia: „białe”. I słusznie. Zestawiając potrawy na bazie ryby z tym gatunkiem wina, możemy osiągnąć znakomite rezultaty. Pamiętajmy tylko, aby wziąć pod uwagę rodzaj ryby i sposób, w jaki została ona przyrządzona. Z rybami tłustymi najlepiej łączyć wino białe wytrawne. A zatem jakie wino zaserwować do łososia, aby podkreślić jego smak? Do pieczonego odpowiednim wyborem będzie z pewnością ciężkie wino Viognier (np. Condrieu, Antoine Borget) lub jedno z cięższych win z odmiany Chardonnay. Na surowo natomiast łosoś i inne ryby dobrze będą smakować w towarzystwie białego wina o wyraźnej kwasowości, np. ze szczepu Riesling.
Wino białe wytrawne lub półwytrawne sprawdzi się również wtedy, gdy najdzie nas ochota na halibuta, karpia lub dorsza. Białe półwytrawne szczególnie dobrze współgra z rybami gotowanymi i duszonymi, wytrawne zaś – ze smażonymi, pieczonymi oraz przyrządzanymi na grillu. Tego typu wina powinny też zainteresować każdego, kto zastanawia się, jakie wino do owoców morza podać, by nie popełnić faux-pas.
Lubisz białe wino? Wybierz najlepsze wino do ryby wraz z Winnicą Lidla.
Pinot Noir, Merlot i Shiraz – wina doskonałe do kaczki
Zazwyczaj nie mamy problemu z tym, jakie wino do kurczaka wybrać. Najchętniej sięgamy po lekkie wina białe. Natomiast jakie wino do kaczki powinniśmy serwować, aby stworzyć udane połączenie kulinarne? Koneserzy najczęściej decydują się na wina czerwone wytrawne o przyjemnym owocowym bukiecie i wysokiej kwasowości. Prym wiedzie tu wino Pinot Noir, produkowane między innymi przez mistrzów winiarskich z Burgundii. Nie popełni błędu także ten, kto postanowi kaczkę połączyć z ulubionymi winami Merlot czy Shiraz, choć pamiętać należy by struktura trunków opartych na tych odmianach nie była zbyt ciężka. Nie zapominajmy, że dobieranie wina do potraw, także do kaczki, jest kwestią w dużej mierze zależną od naszych upodobań. Jeśli zatem gustujemy w winach białych, możemy postawić na pochodzący z Alzacji Gewurztraminer, który świetnie komponuje się zwłaszcza z kaczką podawaną z owocami.
Wybierz doskonałe wino wytrawne na WinnicaLida.pl.
Jakie wino do sera? To zależy!
Każdy, kto często zastanawia się, jak dobrać wino do danej potrawy, z pewnością chciałby poznać regułę łączenia trunków z serami. Do wyrazistych gatunków należy podawać równie intensywne w smaku i aromacie wino. Do Pecorino czy Parmezanu z pewnością dobrze smakować będzie wino czerwone z charakterem, do Goudy, Raclette czy sera Edam natomiast – trunek biały lub różowy. Dobrym rozwiązaniem jest też łączenie win i serów z tego samego regionu.
Wino do makaronu? Zwróć uwagę na dodatki
Na pytanie „jakie wino do makaronu wybrać?” nie ma jednoznacznej odpowiedź. Dobór wina do potrawy także w tym przypadku zależy od wielu czynników, m.in. od stylu jej przyrządzenia oraz dodatków. Planując podać gościom makaron w sosie pomidorowym, powinniśmy zaopatrzyć się butelkę czerwonego wina wytrawnego. Jeśli natomiast najdzie nas ochota na makaron w sosie śmietanowym lub z owocami morza, najlepiej postawić na wino białe (np. Chardonnay lub Riesling).
Wino do ciasta? Postaw na słodkie
Do ciast i deserów podajemy zazwyczaj wina przynajmniej tak słodkie, jak one same. Do sernika czy ciasta z kremem warto zaserwować wino białe o dużej zawartości cukru osadowego. Z ciastami z owocami świetnie komponuje się wino różowe. A jakie wino pasuje najlepiej do ciasta z ciemną czekoladą lub piernika? Tu warto postawić na czerwone o wyraźnej słodyczy.
Zajrzyj do Winnicy Lidla, jeśli uwielbiasz wino słodkie!
Mamy nadzieję, żę dzięki naszym poradom wiesz już nieco więcej na temat tego, jakie wino do jakiej potrawy wybrać. Pamiętaj jednak, że zasady można łamać! Niektóre idealne połączenia kulinarne mogły powstać wyłącznie dzięki odważnym eksperymentom. Zachęcamy do odwiedzania Winnicy Lidla i poznawania trunków ze wszystkich zakątków świata!
Przeczytaj także:
Jak łączyć wino z jedzeniem? Kilka podstawowych zasad!
Dopasuj białe i musujące wino do…
Wine Pairing – 16 zasad, dzięki którym zawsze wybierzesz dobre wino!
Jakie wino do ryby – pomagamy wybrać!
Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?
Jakie wino półwytrawne? Podpowiadamy, jak wybrać
Jakie wino do sałatki? 12 win pasujących do warzyw (i nie tylko!)
Mieszanie win – czy to dobry pomysł?
Jakie wino czerwone wytrawne? 4 propozycje!
Zupy z winem – jakie wino do zupy? PODPOWIADAMY!
Przekąski do wina – jak je dobrać?
Jak podawać wino czerwone wytrawne?
Wino w restauracji. Jak dobrać odpowiednie do potrawy?
Jaki kieliszek do jakiego wina?
Lubisz wino wytrawne? Oto 7 faktów, o których powinieneś wiedzieć!
Jakie wino do owoców morza? 7 najlepszych
Jakie wino do grilla? Nasze propozycje
Co zrobić, by wino smakowało jeszcze lepiej?
Jakie wino do ryby? 5 rad sommeliera!
Jakie wino do pizzy – oto nasze typy!
16 win na parapetówkę (do 30, 50 i 100 zł)
Wino do dziczyzny – jakie wybrać?
Ranking win - Znajdź idealne wino dla siebie.
Cabernet czy Merlot: które wino wybrać?
Czym się różni wino białe od czerwonego? 10 różnic!
Jakie wino do sushi? 12 propozycji!
Jakie wino do 100 złotych wybrać?
Wino do 30 złotych – które warto wybrać?
Oddychanie wina – o co chodzi?
Johnnie Walker Blue: ile ma lat?
Wybieramy wino musujące! Półsłodkie, słodkie czy półwytrawne?
Polecane kategorie:
















