
Wino do zupy cebulowej – jak stworzyć francuski specjał?
Do zup najczęściej dodajemy wina białe – są mniej cierpkie od win czerwonych, jednakże nadal bardzo aromatyczne i świetnie współgrają ze smakiem bulionu. Nie inaczej jest w przypadku zupy cebulowej, którą zawdzięczamy francuskim mistrzom kuchni – w tym przypadku polecamy przede wszystkim wino białe półwytrawne, np. alzacki Gewurztraminer. Zupa cebulowa z winem pachnącym tropikalnymi owocami z pewnością będzie wyróżniać się intrygującym charakterem i uwodzicielskim zapachem. Pamiętajmy, aby podawać ją koniecznie z grzanką i zapieczonym serem Gruyère. Ciekawym połączeniem okaże się z pewnością także zupa cebulowa krem z winem białym wytrawnym – oczywiście pochodzącym z interesującego nas regionu w północno-wschodniej Francji. Tutaj również jako dodatek możemy podać chrupiącą bagietkę! Czy jednak możemy przyrządzić także zupę cebulową z czerwonym winem? Oczywiście, specjał przygotowany z wykorzystaniem 250 ml wytrawnego wina o rubinowej barwie to danie smakujące wybornie zwłaszcza zimą. Świetnie sprawdzi się tutaj alzackie Pinot Noir. Zastanawiasz się, czym różni się wino wytrawne od półwytrawnego? Zajrzyj do naszego wcześniejszego wpisu!
Zupa gulaszowa z winem – pozdrowienia z Węgier!
Jakie wino do zupy gulaszowej w stylu węgierskim możemy polecić z całą odpowiedzialnością? Oczywiście aromatyczne wino czerwone wytrawne z Węgier, takie jak znakomite Syrah, Balga, Felső-Magyarország. Jeśli jednak akurat naszła nas ochota na zupę gulaszową z winem czerwonym w nieco słodszym wydaniu, śmiało możemy postawić na trunek półsłodki, czyli np. wino Valzer Cuvée, Simkó Zoltán, Eger. Pozostając w temacie wina czerwonego – jeśli w szczególności gustujesz w klasycznych trunkach o ciemnej barwie, zobacz, czego możesz dowiedzieć się z artykułu Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?.
Zupa grzybowa z winem… ale jakim?
W jaki sposób możemy podkreślić smak wybornej zupy grzybowej? Dodając do niej nieco wina. Do śmietanowej zupy z borowikami i pieczarkami doskonale pasuje wytrawne wino białe. Jeśli natomiast chodzi o zupę grzybową po kasztelańsku, nie popełnimy błędu, dodając do niej kieliszek czerwonego wina, np. Bourgogne Pinot Noir Domaine Saint Germain. Więcej cennych rad dotyczących łączenia trunku z winogron z różnymi potrawami znajdziesz w naszym tekście Wine Pairing – 16 zasad, dzięki którym zawsze wybierzesz dobre wino!.
Zupa dyniowa z winem? Dlaczego nie!
Jednym z najpopularniejszych jesiennych specjałów jest zupa dyniowa. W jaki sposób przygotować jej najciekawszy wariant? Doprawiając ją mleczkiem kokosowym oraz… białym winem wytrawnym bądź półwytrawnym. W tym przypadku sprawdzi się z pewnością wino lekkie i rześkie, takie jak Chardonnay, Duck Point z Nowej Zelandii.
Zupa pomidorowa z winem – nowe oblicze klasyki!
Czy wiesz, że tak dobrze nam znana zupa pomidorowa może jeszcze niejednokrotnie zaskoczyć? Wystarczy, że postanowimy nieco uszlachetnić jej smak odrobiną wina. Możemy zdecydować się zarówno na lubiane przez nas wytrawne lub półwytrawne wino czerwone, jak i białe. Zupa pomidorowa z winem, imbirem i chilli może stanowić świetny pomysł na walentynkową kolację – skutecznie rozgrzeje przemarzniętych, a także dostarczy wielu emocji!
Wierzymy, że zarówno zupa cebulowa z białym winem i tymiankiem, jak i inne opisywane przez nas zupy stanowią niezwykle kuszącą propozycje na zimę. Wybierz więc swoją ulubioną i przekonaj się, jak bardzo jej charakter może zmienić odrobina wysokiej jakości trunku z winogron. Z pewnością nie pożałujesz! Pamiętaj, że najlepsze wina białe i czerwone z całego świata zarezerwujesz dzięki naszej platformie!