Zupy z winem – jakie wino do zupy? PODPOWIADAMY!
Wino i zupa to połączenie nieoczywiste. Jak to jednak często bywa, niecodzienne zestawienia kulinarnie mogą okazać się niezwykle ekscytujące. Przekonaj, się jakie barwy i smaki win tworzą zgrane duety z różnymi rodzajami zup!
'
Wino do zupy cebulowej – jak stworzyć francuski specjał?
Do zup najczęściej dodajemy wino białe – mniej cierpkie od win czerwonych, jednakże nadal bardzo aromatyczne i świetnie współgrające ze smakiem bulionu. Takie, jakie zaserwowalibyśmy do białego mięsa. Nie inaczej jest w przypadku zupy cebulowej, którą zawdzięczamy francuskim mistrzom kuchni – w tym przypadku polecamy przede wszystkim wino białe półwytrawne, np. alzacki Gewurztraminer. Zupa cebulowa z winem pachnącym tropikalnymi owocami z pewnością będzie wyróżniać się intrygującym charakterem i uwodzicielskim zapachem. Pamiętajmy, aby zupę, w której goszczą białe wino i warzywa, podawać koniecznie z grzanką i zapieczonym serem Gruyère. Ciekawym połączeniem okaże się z pewnością także zupa krem cebulowa z winem białym wytrawnym – oczywiście pochodzącym z interesującego nas regionu w północno-wschodniej Francji. Tutaj również jako dodatek możemy podać chrupiącą bagietkę! Czy jednak możemy przyrządzić także zupę cebulową, w której znajdzie się wino czerwone? Oczywiście, specjał przygotowany z wykorzystaniem 250 ml wytrawnego wina o rubinowej barwie to danie smakujące wybornie zwłaszcza zimą. Świetnie sprawdzi się zupa z dodatkiem wina Pinot Noir. Zastanawiasz się, czym różni się wino wytrawne od półwytrawnego? Zajrzyj do naszego wcześniejszego wpisu!
Zupa gulaszowa z winem – pozdrowienia z Węgier!
Jakie wino do zupy gulaszowej w stylu węgierskim możemy polecić z całą odpowiedzialnością? Tym razem nie białe, lecz aromatyczne wino czerwone wytrawne z Węgier, nietuzinkowe pod względem smaku i aromatu, takie jak znakomite Syrah, Balga, Felső-Magyarország – jakość wina ma olbrzymie znaczenie! Jeśli jednak akurat naszła nas ochota na zupę gulaszową z winem czerwonym w nieco słodszym wydaniu, śmiało możemy postawić na trunek półsłodki, czyli np. wino czerwone Valzer Cuvée, Simkó Zoltán, Eger. Pozostając w temacie wina czerwonego – jeśli w szczególności lubisz tego typu produkty, dobre do większości dań mięsnych, dowiedz się, jak dobrać wino z naszego artykułu Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?.
Zupa grzybowa z winem… ale jakim?
W jaki sposób możemy podkreślić smak wybornej zupy grzybowej? Dodając do niej nieco wina. Do śmietankowych zup z borowikami i pieczarkami doskonale pasują wina wytrawne białe Jeśli natomiast chodzi o zupę grzybową po kasztelańsku, nie popełnimy błędu, dodając do niej kieliszek czerwonego wina, np. Bourgogne Pinot Noir Domaine Saint Germain. Więcej cennych rad dotyczących łączenia poszczególnych rodzajów wina z różnymi daniami, m.in. w zależności od doprawienia potrawy, znajdziesz w naszym tekście Wine Pairing – 16 zasad, dzięki którym zawsze wybierzesz dobre wino! Które dania lepiej smakują z czerwonym winem? Którym białe wino dodaje kolejnych walorów smakowych? A kiedy z kolei postawić na lekkie wino różowe? Dowiesz się tego wszystkiego!
Zupa dyniowa z winem? Dlaczego nie!
Jednym z najpopularniejszych jesiennych specjałów jest zupa dyniowa. W jaki sposób przygotować jej najciekawszy wariant? Doprawiając ją mleczkiem kokosowym oraz… białym winem wytrawnym bądź półwytrawnym. Dajmy na to Chardonnay. Jeśli pragniesz do niej dodawać wino, pamiętaj, że tym przypadku sprawdzi się z pewnością wino lekkie i rześkie, takie jak Chardonnay, Duck Point z Nowej Zelandii.
Zupa pomidorowa z winem – nowe oblicze klasyki!
Czy wiesz, że tak dobrze nam znana zupa pomidorowa może jeszcze niejednokrotnie zaskoczyć? Wystarczy, że postanowimy nieco uszlachetnić jej smak odrobiną wina. Wino wlewamy w trakcie gotowania lub na samym końcu. Możemy zdecydować się zarówno na lubiane przez nas wytrawne lub półwytrawne wino czerwone, jak i na wina białe. Potrawa ta, zupa pomidorowa z winem, imbirem i chilli, może stanowić świetny pomysł na walentynkową kolację – skutecznie rozgrzeje przemarzniętych, a także dostarczy wielu emocji! No i oczywiście rozpieści kubki smakowe!
Białe wino czy wina czerwone – jakie wino do zupy rybnej?
Popularnym specjałem przyrządzanym najczęściej w okresie świątecznym jest zupa rybna. I tu pojawia się pytanie – butelkę wina o jakim kolorze i smaku zaserwować do tego specjału? Albo jak wybrać odpowiednie wino, którym można zupę tę doprawić? Ogólna zasada mówi, że odpowiedni kolor wina do ryby i owoców morza, podobnie jak do delikatnych dań mięsnych, to biały. Także wtedy, gdy chodzi o wino musujące. Dlatego też jeśli zastanawiasz się, jakie wino wybrać do zupy z ryby (a także do zupy owocami morza), znasz już odpowiedź. Strzałem w dziesiątkę będzie wytrawne wino białe. A co, jeśli kochasz wina czerwone? Czy można zaserwować zupę rybną wraz z winem czerwonym? Tylko jeśli będzie to wino lekkie, o łagodnym aromacie i niezbyt taniczne. Jeśli wino pasuje do mięsa czerwonego, na pewno nie jest tym, które polubi się z zupą rybną. Pewną alternatywę dla win białych w tym przypadku mogą stanowić wina wytrawne o różowej barwie.
Wierzymy, że zarówno zupa cebulowa z białym winem i tymiankiem, jak i inne opisywane przez nas zupy stanowią niezwykle kuszącą propozycje na zimę. Wybierz więc swoją ulubioną i przekonaj się, jak bardzo ich smak może uwydatnić lub zmienić odrobina wysokiej jakości trunku z winogron. Z pewnością nie pożałujesz! Pamiętaj, że najlepsze wina białe i czerwone z całego świata zarezerwujesz dzięki naszej platformie! Bez względu na to, do jakich potraw szukasz towarzystwa, bez trudu wybierzesz właściwy trunek i w żadnym wypadku nie poczujesz się rozczarowany! Poznaj najlepsze wina czerwone, wina białe i różowe, w tym wina musujące, z całego świata. Także fascynującą kategorię win wzmacnianych. Jakoś wina, jego smaku i aromatu, gwarantowana!