The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino - symbol regionu Conero, zielonego cypla między Ankoną a Morzem Adriatyckim.Smak Conero Riserva Le Clivie wynika z właściwości terroir charakteryzującego się umiarkowanym klimatem i typową, wapienno-gliniastą glebą. Cierpkość i moc aromatów uzyskano dzięki dwuletniemu leżakowaniu w dębowych bec...
Wino dobrze zbilansowane, bez typowej dla wielu współczesnych win węgierskich wyraźnej kwaśności. Wystarczająco lekkie i z niezbyt długim, ale smacznym finiszem.Ryszard
Cientoquince White Blend to wysokiej jakości białe wino produkowane przez argentyńską winiarnię Bodegas La Rosa, położoną w regionie Mendoza. Nazwa wina nawiązuje do 115-letniej historii produkcji wina w winiarni. Wino składa się z mieszanki kilku lokalnie uprawianych odmian winogron. Cientoquince m...
Pago to oznaczenie win o najwyższym poziomie jakości w hiszpańskiej piramidzie winnej. Przykładem win noszącym takie oznaczenie jest Finca Aylés. To unikalny obszar winiarski leżący w północno-wschodniej części kraju, niedaleko Saragossy, między Madrytem a Barceloną. Finca Aylés to jedyne "Vino de P...
Czerwone, wytrawne wino z Toskanii. Trunek powstał z uprawianych lokalnie odmian winorośli, a jego charakter jest odpowiedni na niezobowiązujące okazje. Smak wina współgrać może z typowymi włoskimi przekąskami; pasuje do pizzy, lazanii, makaronu bolońskiego, średnio twardych serów oraz szynek, jak r...
"Te Haupapa" to fraza w języku maoryskim oznaczająca przymrozek. Odnosi się bezpośrednio do właściwości klimatycznych nowozelandzkiego regionu Central Otago, w którym takie zjawiska pogodowe nie są rzadkością i stanowią zagrożenie dla upraw winorośli.Wino Te Haupapa swoim smakiem wpisuje się w kanon...
Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” to piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych przekładających się na specyficzny charakter wina....
Półwytrawne czerwone wino sycylijskie. Urzeka głęboką, rubinową barwą oraz intensywnym bukietem. Zaraz po nalaniu wina do kieliszka w jego bukiecie rozpoznać można aromaty suszonej śliwki, ciemnej czekolady, wiśni w likierze oraz wanilii i toffi. W ustach: wyraźne rozgrzewanie alkoholu, delikatna kw...
Wino z odmian Zinfandel i Cabernet uprawianych we włoskiej Apulii. W kieliszku prezentuje się w głębokiej, rubinowej barwie. W bukiecie trunku można wyczuć aromaty suszonej śliwki, jeżyny oraz dżemu z czereśni. Smak wina jest mocno rozgrzewający, o umiarkowanej ciężkości, z charakterystyczną, spina...
Wino Milord pochodzi z Château Isolette, posiadłości położonej w regionie Luberon w Dolinie Rodanu, na południu Francji. Proces produkcji wina w Château Isolette jest starannie kontrolowany. Dojrzałe winogrona zbierane są w nocy lub wcześnie rano, w chłodzie, a następnie są bezpośrednio tłoczone w p...
Wino Isolette łączy w sobie wyrazistość smaku Cabernet Sauvignon z miękkością i owocowością Merlot. Trunek został wyprodukowany z winogron późnego zbioru pochodzących ze starych winorośli rosnących na słonecznych zboczach. Z powodu dłuższego okresu dojrzewania gron na krzewach, wino posiada bogatszy...
Fragolino to aromatyzowany napój na bazie wina, który cieszy się dużą popularnością w wielu krajach, mimo że nie jest oficjalnie uznawany za wino w Unii Europejskiej. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "fragola", co oznacza truskawkę i odzwierciedla główny składnik smakowy tego napoju.Fragolino ...
Fiano to starożytna odmiana winorośli, która od wieków jest uprawiana w południowych regionach Włoch, a w ostatnich latach zdobyła szczególną popularność w regionie Puglia. Puglia, znana również jako “obcas włoskiego buta", jest regionem o ciepłym klimacie i glebach, które sprzyjają produkcji win o ...
Wino czerwone wytrawne, wyprodukowane z odmiany Primitivo. Łatwe do rozpoznania aromaty w intensywnym bukiecie przypominają kombinacje zapachów wiśni, śliwki, jeżyn i dżemu truskawkowego. W ustach trunek jest przyjemnie cierpki i delikatnie rozgrzewający z charakterystycznym, słodkawym akcentem.Prim...
Region winiarski Breedekloof znajduje się w zachodniej części Doliny rzeki Breede, będącej częścią Zachodniego Przylądka w Południowej Afryce. Dolina otoczona jest przez dwa pasma górskie i położona między Oceanem Atlantyckim a Klein Karoo. Panuje tam klimat zbliżony do śródziemnomorskiego. Zmiennoś...
Valpolicella Superiore to czerwone wino pochodzące z apelacji Valpolicella, leżącej w regionie Veneto we Włoszech. Ten ceniony i lubiany, nie tylko przez wakacyjnych turystów trunek, powstaje z tradycyjnych dla okolic jeziora Garda odmian winorośli: Corvina, Rondinella i Molinara.Valpolicella Superi...
Apelacja Lugana położona jest na południowym krańcu jeziora Garda, rozciągając się między włoskimi regionami Lombardia i Veneto. Obszar ten charakteryzuje się łagodnym klimatem, który sprzyja uprawie winorośli, zwłaszcza odmiany Turbiana, znanej do niedawna jako Trebbiano di Lugana. Wina produkowane...
Frappato to młode i lekkie w smaku, wytrawne wino pochodzące z malowniczej Sycylii. Wyspa ta jest jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych regionów winiarskich we Włoszech. Sycylia, dzięki swojemu ciepłemu klimatowi śródziemnomorskiemu i żyznym wulkanicznym glebom, stwarza idealne warunki do...
Historia marki Finca Fella jest głęboko zakorzeniona w tradycji rodzinnej. Założyciel firmy, Tommaso Ciampoli, pochodzi z rodziny rolników i od najmłodszych lat był zafascynowany winem. Jego pierwsze doświadczenia z winem sięgają czasów, gdy miał 4 lata i pomagał swojemu dziadkowi w produkcji wina. ...
Pochodzące z serca niemieckiego regionu winiarskiego Mosel, wino Sauvignon Blanc “M” od Markus Molitor, to wyraz czystej esencji tego szczepu. Markus Molitor, to jeden z najbardziej renomowanych producentów w regionie, słynie z tworzenia win cenionych za jakość i głębię smaku.W kieliszku odnajduje...
Wino z regionu Pfalz w Niemczech, będące kupażem dwóch szczepów - Riesling i Gewürztraminer. Region Pfalz, znany z łagodnego klimatu i doskonałych warunków glebowych, sprzyja uprawie winorośli, co pozwala na tworzenie win o wyjątkowym charakterze, czego doskonałym przykładem jest opisywane tutaj win...
Riesling Reserve od Deidesheimer Weinmanufaktur to wino o wyjątkowej jakości, pochodzące z malowniczego regionu Pfalz w Niemczech. Bukiet wina Riesling zwraca uwagę dominującymi nutami brzoskwini i moreli, które uzupełniane są przez aromaty ananasa oraz subtelne akcenty miodu kwiatowego. Wrażenia ar...
Winnica Pfaffl od dziesięcioleci jest jednym z czołowych producentów w regionie Weinviertel w Dolnej Austrii. Dla sieci sklepów Lidl, wielokrotnie nagradzany mistrz piwnicy, Roman Josef Pfaffl, przygotował cztery wina nadając im imiona konkretnych osób - wśród nich znalazło się Chardonnay "Josefine"...
Pochodzące z malowniczego regionu Garda, wino Pinot Grigio Shine to kwintesencja lekkości i orzeźwienia. Jego charakterystyczna kwasowość sprawia, że jest to wino wyjątkowo pożądane, zwłaszcza wśród miłośników włoskich białych win. W smaku Pinot Grigio dominują nuty cytrusów, które harmonijnie łączą...
Zaraz po nalaniu trunku do kieliszka wyczuwalny jest jego średnio intensywny i przyjemny aromat. Bukiet składa się tutaj głównie z akcentów owoców tropikalnych, które nadają mu świeżości i soczystości. Wyczuwalne są także delikatne nuty cytrusowe oraz subtelne akcenty maślano-kokosowe.Smak Albariño ...
Pierwszorzędnej jakości, ciężkie wino czerwone ze słynnego regionu Ribera del Duero. Trunek powstał z odmiany Tempranillo, lokalnie zwanej Tinta del País. Wino dojrzewało przez 21 miesięcy w baryłkach z dębów francuskich oraz amerykańskich. W bukiecie wyczuwalne są wyraźne aromaty wanilii, toffi, dę...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.