The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino - symbol regionu Conero, zielonego cypla między Ankoną a Morzem Adriatyckim.Smak Conero Riserva Le Clivie wynika z właściwości terroir charakteryzującego się umiarkowanym klimatem i typową, wapienno-gliniastą glebą. Cierpkość i moc aromatów uzyskano dzięki dwuletniemu leżakowaniu w dębowych bec...
Wino Côtes de Provence, Monalie cechuje się jasnym, łososiowym kolorem i łagodnym, owocowym bukietem. Aromaty, choć umiarkowanie intensywne zwracają uwagę świeżością, a można wśród nich rozpoznać: malinę, poziomkę, brzoskwinię i morelę. Te same nuty owocowe powtarzają się w smaku wina tworząc wrażen...
Wino Lugana, Vignalago, w kieliszku cechuje się jasnym, zielonkawo-słomkowym kolorem, co zapowiada jego delikatny i świeży charakter. Aromat wina charakteryzuje się umiarkowaną intensywnością, z wyraźnymi nutami jabłka, grejpfruta, śliwki mirabelki, melona, miodu oraz kwiatów lipy. Aromaty te są nie...
Wino Toscana Bianco, Casa del Fattore, to świeży i lekki trunek o półwytrawnym smaku. W kieliszku bukiet wina jest intensywny. Można w nim wyróżnić nuty aromatyczne przypominające sok z kwiatów czarnego bzu, morelę, brzoskwinię, białe winogrona, ananasa i landrynki.
W ustach wino to jest półwytrawn...
Pouilly-Fumé, François Dubessy to młode i orzeźwiające w smaku wino z regionu Doliny Loary. W kieliszku prezentuje się w barwie jasnej, z delikatnymi, złocistymi refleksami. W bukiecie wina rozpoznać można aromaty limonki i grejpfruta, które łączą się z łagodnymi akcentami mineralnymi, przypominając...
Wino w optymalnej fazie dojrzałości, doskonale zrównoważone. Barwa trunku w kieliszku jest ciemna, rubinowa z miedzianymi refleksami. Trunek posiada złożony bukiet, którego spektrum ujawnia się po odpowiednim napowietrzeniu. W nosie rozpoznać można aromaty dżemu z czarnej porzeczki, dojrzałej jeżyny...
Château Moulin de Taffard, prestiżowe Cru Bourgeois z regionu Médoc w Bordeaux. Wino to oceniane jest wyjątkowo dobrze za zbalansowaną strukturę i głębię smaku. Komponowane jest z czterech kluczowych dla regionu odmian winogron - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot. Podczas deg...
Châteauneuf-du-Pape to prestiżowy region winiarski w południowej części Doliny Rodanu. Słynie z produkcji czerwonych win z lokalnie uprawianych 13 odmian winorośli. W tym wieloszczepowym kupażu odnaleźć można prawdziwe bogactwo aromatów owocowych.Podczas degustacji tego znakomitej jakości wina czerw...
Imponujące wyglądem i zapachem, ciężkie wino z odmian Tempranillo i Merlot. W kieliszku trunek ma intensywną, rubinową barwę z purpurowymi refleksami. Jest w optymalnym momencie dojrzewania na co wskazuje obecność w bukiecie aromatów pierwszo i drugo rzędnych. Rozpoznać tutaj można czarną porzeczkę,...
Bourgogne Gamay pochodzi z najbardziej na południe wysuniętej części Burgundii. Na glebach z granitowym podłożem szczep Gamay daje wina o lekkiej strukturze i wyraźnych, owocowych aromatach.Gamay w kieliszku ma ciemny, rubinowy kolor. W zapachu wina wyczuwalne są świeże owoce, przede wszystkim jeżyn...
Wino Blues od Kovács Nimród produkowane jest z winogron odmiany Kékfrankos, uprawianych w regionie Eger na parcelach Nagyfai i Nyilasmár. Obszary te znane są z wyjątkowego mikroklimatu i gleb dających wina o wyjątkowo złożonych profilach smakowych. Takim też jest dojrzewające przez 18 miesięcy w dęb...
Dão Reserva, Cabriz ma ciemnorubinowy kolor z purpurowymi refleksami, wskazującymi na względnie młody wiek wina. Po nalaniu wina do kieliszka wyczuć można dojrzałe czerwone i ciemne owoce, jak śliwki, jeżyny i wiśnie oraz lekkie nuty przypraw i dębu - świadczące o tym, że wino dojrzewało w beczkach....
Van Volxem & Friends Riesling, w kieliszku prezentuje się w jasnym, prawie przezroczystym kolorze z delikatnymi zielonkawymi refleksami, typowymi dla młodych win Riesling. Aromat tego młodego trunku jest subtelny, z wyróżniającymi się nutami limonki i grejpfruta uzupełnionymi o wyczuwalne akcenty br...
Połączenie dwóch znanych odmian winogron: Grauburgunder i Chardonnay, daje w postaci opisywanego tutaj wina harmonijną kompozycję smaków i aromatów. Bukiet wina jest świeży, o charakterze owocowym - wyraźnie wyczuwalne są w nim aromaty zielonego jabłka, gruszki i cytrusów, które pięknie komponują si...
Półmusujące wino z regionu Emilia-Romagna wyprodukowane z odmiany Malvasia, po nalaniu do kieliszka łagodnie się pieni i wyraźnie pachnie. W bukiecie dominują aromaty białych kwiatów, dojrzałych brzoskwiń i subtelnych nut cytrusowych. Można również wyczuć delikatne akcenty miodu i białych winogron, ...
Pinot Gris Jean Neubert to białe wino, które bez trudu zyska sympatię miłośników półwytrawnych smaków. Pochodzi z malowniczej Alzacji, słynącej z win o wyjątkowym charakterze. Barwa tego wina przypomina jasne złoto, a w nosie ujawnia się mieszanka aromatów, od świeżych owoców jak jabłka i morele, po...
Wino Appassimento Passomastro powstało z uprawianych w dolinach regionu Veneto odmian winogron Corvina i Rondinella, które po zbiorach zostały poddane delikatnemu podsuszaniu. Zaraz po nalaniu do kieliszka Appassimento ujawnia swój bogaty, dojrzały bukiet. Aromaty jeżyn, suszonych śliwek i wanilii m...
Gigondas, Reserve des Fustiers charakteryzuje się głębokim, rubinowym kolorem, przyciągającym wzrok od razu po nalaniu wina do kieliszka. Aromat jest tutaj intensywny i złożony - w bukiecie dominują wyraźne nuty czerwonych i czarnych owoców, takich jak wiśnie, truskawki i jeżyny, łączące się z tonam...
Dojrzewanie wina Château Panigon jest obecnie w optymalnym punkcie; trunek w smaku i bukiecie ukazuje pełnię swego charakteru imponując złożonością. Wąchając wino spotykamy się z wyraźnymi nutami dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, które łączą się harmonijnie z subtelnymi akcentami słodkich przyp...
Château Malausanne, Cuvée Tradition cechuje się bogatym i złożonym bukietem aromatycznym, w którym dominują nuty dojrzałej czarnej porzeczki z wyczuwalnymi akcentami przypraw i ziół. Delikatne nuty dębowe, wynikające z tradycyjnej metody starzenia w beczkach, dodają winu elegancji i harmonii. W usta...
Wino Château German pochodzi z apelacji Castillon Côtes de Bordeaux. To obszar położony w pobliżu słynnej apelacji Saint-Émilion, znanej z produkcji wysokiej jakości czerwonych win. Château German wyróżnia się wyraźną i zrównoważoną strukturą. W bukiecie aromatycznym tego wina można wyczuć mieszankę...
Wino Château de Landiras emanuje bogactwem aromatów i złożonością struktury charakterystyczną dla trunków pochodzących z Graves. Obszar ten znany jest z produkcji win o wyjątkowej jakości, a słynie ze żwirowatych gleb, nadających lokalnym winom swoistą mineralność i głębię. Château de Landiras wytwa...
Cientoquince White Blend to wysokiej jakości białe wino produkowane przez argentyńską winiarnię Bodegas La Rosa, położoną w regionie Mendoza. Nazwa wina nawiązuje do 115-letniej historii produkcji wina w winiarni. Wino składa się z mieszanki kilku lokalnie uprawianych odmian winogron. Cientoquince m...
Pago to oznaczenie win o najwyższym poziomie jakości w hiszpańskiej piramidzie winnej. Przykładem win noszącym takie oznaczenie jest Finca Aylés. To unikalny obszar winiarski leżący w północno-wschodniej części kraju, niedaleko Saragossy, między Madrytem a Barceloną. Finca Aylés to jedyne "Vino de P...
Czerwone, wytrawne wino z Toskanii. Trunek powstał z uprawianych lokalnie odmian winorośli, a jego charakter jest odpowiedni na niezobowiązujące okazje. Smak wina współgrać może z typowymi włoskimi przekąskami; pasuje do pizzy, lazanii, makaronu bolońskiego, średnio twardych serów oraz szynek, jak r...
"Te Haupapa" to fraza w języku maoryskim oznaczająca przymrozek. Odnosi się bezpośrednio do właściwości klimatycznych nowozelandzkiego regionu Central Otago, w którym takie zjawiska pogodowe nie są rzadkością i stanowią zagrożenie dla upraw winorośli.Wino Te Haupapa swoim smakiem wpisuje się w kanon...
Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Trunek ten był nierozerwalnie połączony z wieloma starożytnymi kulturami. Wystarczy wspomnieć tu grecki kult Dionizosa, rzymskiego Bachusa czy ilość wzmianek o winie w Biblii i symbolikę wina w liturgii katolickiej. Mówiąc w najprostszych słowach wino to napój alkoholowy uzyskany w wyniku fermentacji soku winogronowego, rzadziej soku innych owoców. Mnogość rodzajów i gatunków win może przyprawić o zawrót głowy nawet ekspertów w tej dziedzinie. Produkcją wina zajmuje się nawet specjalna nauka – enologia.
Historia wina
Historia wina sięga do czasów kilka tysięcy lat p.n.e. Przedstawienie prasy winiarskiej znaleziono na egipskich hieroglifach, datowanych na mniej więcej 3000 lat p.n.e. Źródła historyczne wskazują, że wino było również znane w starożytnych cywilizacjach Babilonu czy Chin. Z terenów starożytnej Grecji i Rzymu uprawa winorośli rozprzestrzeniła się na niemal całą Europę. Upadek Cesarstwa Rzymskiego był dużym ciosem dla przemysłu winiarskiego. Popyt na wino wyraźnie spadł, a jego produkcja powiązana została głównie z klasztorami. Dużą rolę w tym procesie odegrały zakony Benedyktynów i Cystersów. Impulsem do wzrostu produkcji było rozprzestrzenianie się chrześcijaństwa na północ i wschód Europy. Spowodowało to zwiększenie zapotrzebowania na wino mszalne. Pod koniec średniowiecza picie wina było ponownie zwyczajem modnym wśród wyższych sfer. W wielu krajach starego kontynentu rozkwitała nie tylko produkcja, ale również handel winem.
Epoka wielkich odkryć geograficznych i zamorskich wypraw spowodowała narodzenie się przemysłu winiarskiego w Nowym Świecie. Kolonialne potęgi doprowadziły do rozwoju winiarstwa między innymi w Australii, Ameryce Północnej, Argentynie, Chile czy Afryce Południowej. Na przestrzeni wieków doskonalono nie tylko uprawę samych winorośli, ale również proces winifikacji. W XVII wieku po raz pierwszy pojawiły się wina stabilne o potencjale starzenia wynoszącym dziesięciolecia. W tym samym stuleciu pojawiły się również cylindryczne butelki zamykane mocnym korkiem. Zmieniło to nie tylko sposób przechowywania i dystrybucji wina, ale również umożliwiło powstawanie na szerszą skalę win musujących.
Sztuka winiarska rozwijała się w Europie szczególnie intensywnie od XVI do XIX wieku. Ważną datą w historii wina i winiarstwa była plaga Filoksery w drugiej połowie XIX wieku. Ten niewielki szkodnik dokonał ogromnego spustoszenia w europejskich winnicach, na wiele lat hamując produkcję wina. Dziś wśród czołowych producentów wina, w tak zwanym Starym Świecie, znajdują się Włochy, Francja i Hiszpania. Liderzy winiarstwa w Nowym Świecie to Stany Zjednoczone, Argentyna, Chile oraz Australia.
Ile procent alkoholu ma wino?
Zawartość alkoholu w winie uzależniona jest od procesu winifikacji, czyli powstawania wina oraz od jakości winogron użytych do jego produkcji. To ile procent ma wino zależy więc od jego gatunku i rodzaju. Lekkie wina zawierają zwykle do 12% alkoholu. Za wina średnio mocne uznawane są te zawierające od 12 do 14% alkoholu. Wina mające od 14 do 16% alkoholu są winami mocnymi. Jednak do najmocniejszych trunków należą tak zwane wina wzmacniane. Zawartość alkoholu w tego rodzaju winach może przekraczać nawet 20%, a ich produkcja polega (jak nazwa wskazuje) na dodatku alkoholu, którym najczęściej są destylaty winne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.