Jak wybrać dobre wino w sklepie?
Jak wybrać dobre wino? Białe, czerwone i różowe. Wytrwane, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie – wybór win jest ogromny, dlatego często nie wiemy, na które z nich się zdecydować. Co zrobić w sytuacji, kiedy musimy kupić odpowiednie wino na rodzinny obiad lub romantyczną kolację, ale w pobliżu nie ma nikogo, kto mógłby nam udzielić profesjonalnej porady i wskazać dobre wina? Nie wiesz, jak wybrać wino, by smak i zapach trunku zadowolił Ciebie i Twoich bliskich? Oto kilka rad, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru.
Wino – z jakiego kraju?
Podczas wyboru wina w sklepie w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na trunki produkowane w Europie. Dotyczy to szczególnie win z najniższej kategorii cenowej. Transport win z krajów takich jak Argentyna, Chile, RPA czy Nowa Zelandia jest znaczącą częścią składową ceny końcowej. W przypadku Europy koszty są dużo mniejsze, dlatego przy wyborze wina warto postawić na te ze Starego Kontynentu. Szczególnie wtedy, gdy polujemy na tanie wino. Lepiej poszukać propozycji pochodzących z największych winiarskich krajów, takich jak np. wina francuskie, wina włoskie czy wina z Hiszpanii, ponieważ zdecydowanie łatwiej znaleźć wśród nich dobre wino w atrakcyjnej cenie.
Wina ze znanych regionów, czyli pewniaki!
Wybierając wino, warto postawić na takie, które pochodzi z jednego ze znanych regionów. Tego rodzaju trunki zyskały bowiem sławę dzięki jakości, co oznacza, że istnieje duża szansa, że nieznana butelka wina z Bordeaux, wina z Doliny Rodanu czy Chianti będzie miała wyjątkową zawartość. Ponadto rozpoznawalne regiony lepiej się sprzedają, zatem importerom zależy raczej, by sprowadzać jak najlepsze wina i dzięki temu poszerzać grono zadowolonych klientów kochających aromatyczny alkohol na bazie winogron.
Czerwone i białe wina - odmiana winogron ma znaczenie
Bez względu na to, czy interesują nas aktualnie wina czerwone czy wina białe (a może jesteś koneserem win różowych?), powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na szczep winogron, z którego powstał trunek. Określone szczepy wina tworzą bowiem ciekawe połączenia kulinarne z innymi rodzajami potraw. Wina białe Sauvignon Blanc np. możemy podawać do tłustych ryb, drobiu czy sałatek. Wino białe Chardonnay o łagodnym smaku świetnie podkreśli walory białego mięsa, miękkich serów czy przekąsek. Do owoców morza koneserzy wina podają białe wina wytrawne lub różowe, zwłaszcza musujące – np. kupaże szczepów Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Nie zapominajmy o winie Glera, z którego powstaje dobrej jakości, wystrzałowe Prosecco! A co w sytuacji, gdy to czerwone wina interesują nas w szczególności? Wino czerwone Pinot Noir pasuje do szerokiej gamy potraw mięsnych, w tym wołowiny czy indyka. Do dziczyzny warto wybrać dobre wino Cabernet Sauvignon o wyrazistym smaku czy aromatyczny Merlot. Do pysznych czekoladowych deserów polecamy za to czerwone wino słodkie Primitivo (dobre będzie oczywiście też klasyczne Porto).
Jak zatem widać, przy wyborze wina dobrze również kierować się nazwą szczepu bazowego (lub szczepów, jeśli to kupaż). Przy tym trzeba pamiętać, że wina z tego samego szczepu mogą smakować i pachnieć inaczej w zależności od warunków klimatycznych i warunków uprawy. W razie wątpliwości związanych z winem warto dopytać w specjalistycznym sklepie winiarskim!
Co powinno być na etykiecie wina?
Zwróćmy uwagę na etykietę wina. Jeśli etykieta jest schludna i ładnie zaprojektowana, istnieje spora szansa, że również wino znajdujące się w butelce będzie dobre. Tą regułą warto kierować się też wtedy, gdy interesuj nas innego typu alkohol. Więcej o znaczeniu etykiety w świecie wina przeczytasz w tekście pt.: Jakie informacje można znaleźć na etykiecie wina?
Jak sprawdzić wiek wina?
Jeśli mamy do wyboru wino młodsze i starsze, pragnąc kupić dobre wino, zdecydowanie postawmy na to pierwsze. Około 95% win, które oferują winnice, czy to czerwone czy białe wino, przeznaczonych jest bowiem do spożycia w ciągu 2-3 lat od daty zabutelkowania. Dlatego też, jeśli wahamy się, czy kupić wino pięcioletnie, czy to pochodzące ze zbioru sprzed roku – wybierzmy młodsze. Istnieje bowiem większa szansa na to, że wino jest świeże i wraz z upływem czasu nie straciło swych właściwości, a zatem jego smak nas nie rozczaruje.
Wino: zakręcane czy korkowane?
Kolejna zasada związana z winem wynika z poprzedniej. Różne wina zamykane są na różne sposoby. Ponieważ zdecydowana większość win powinna zostać wypita w jak najkrótszym czasie, lepiej sięgnąć po te, których butelki zamknięto nakrętką. Jest ona bardziej szczelna od korka i przepuszcza o wiele mniej powietrza, a co za tym idzie – wino wolniej się starzeje. To natomiast decyduje o jego jakości. Oczywiście są również przypadki, gdy czas dojrzewania stanowi o wartości trunku. Każde wino jest na swój sposób wyjątkowe!