Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Każde wino jest wyjątkowe – posiada niepowtarzalne właściwości smakowo-aromatyczne, a także określoną długość przydatności do spożycia. Leżakowanie wina, czyli jego dojrzewanie, opiera się na szeregu reakcji chemicznych wpływających na charakter trunku. Musimy jednak wiedzieć, że nie każde zakupione przez nas wino nadaje się do leżakowania w piwniczce. Niektóre trunki lepiej smakują młode, a zbyt długa zwłoka w ich otwarciu może finalnie skutkować rozczarowaniem. A zatem jakiego rodzaju napitek wybrać, jeśli interesują nas wina do leżakowania? I co jeszcze warto wiedzieć o tej procedurze? Zachęcamy do lektury!

 

Jakie wino do leżakowania nadaje się najlepiej?

Wina do leżakowania, czyli te, które z biegiem czasu zyskują nowe, zachwycające właściwości smakowe, to zwłaszcza wina o solidnej strukturze. Na nią z kolei wpływają różne czynniki, m.in. zawartość alkoholu kwasów i cukru. Im wymienione wartości są wyższe, tym większe prawdopodobieństwo, że interesujący nas trunek to idealne wino do leżakowania!

 

Zawartość cukru, tanin i kwasów a leżakowanie wina

Wysokie stężenie cukru jest w stanie odpowiednio zakonserwować wino, a więc sprawić, że stanie się ono odpowiednim winem do leżakowania. Zasadę tą potwierdza znakomicie przykład win białych. Wino słodkie białe ma bowiem o wiele większy potencjał dojrzewania niż wino wytrawne o tym samym kolorze. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że najlepiej do długiego dojrzewania przystosowane jest wino czerwone taniczne, czyli bogate w garbniki. Substancje te w trakcie leżakowania wina biorą bowiem udział w licznych reakcjach, które w znaczący sposób wpływają na charakter wina. Nie bez znaczenia jest również kwasowość. Wina o wysokiej kwasowości dłużej zachowają świeżość aromatów a co za tym idzie będą się wolniej starzeć.

 

Leżakowanie wina – kwestia szczepu

Zastanawiając się, jak rozpoznać wino do leżakowania, powinniśmy również uwzględnić to, że niektóre szczepy dużo lepiej przechodzą próbę czasu od innych odmian. Wiele wyśmienitych win rocznikowych to wina czerwone ze szczepów Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tempranillo, Syrah Nebbiolo bądź Sangiovese. Gdy natomiast mowa o winach białych – Gewurztraminer, Riesling, Chardonnay. Zdecydowana większość win to jednak trunki, które nie nadają się do długiego leżakowania. Mogą one co prawda utrzymać swoje cenne właściwości smakowe przez okres od kilku miesięcy do kilku lat, ale przy dłuższym przechowywaniu, nawet w doskonałych warunkach, będą tracić na jakości.

 

Jakie procesy zachodzą podczas leżakowania wina?

Z punktu widzenia chemika – w trakcie leżakowania wina jego cząsteczki aromatyczne ulegają utlenianiu, co wiąże się ze zmianami w zakresie ich budowy. Dla konesera najważniejsze jest jednak to, że dzięki wspomnianej reakcji cząsteczki mogą w bardzo zróżnicowany sposób oddziaływać na jego zmysł węchu i zaskakiwać go niespodziewanymi aromatami, odległymi od dobrze znanego zapachu winogron!

 

W jakich warunkach powinno leżakować wino?

Wiemy już, jak rozpoznać wino do leżakowania. No dobrze, ale w jakich warunkach je przechowywać? Kluczowe znaczenie ma temperatura pomieszczenia, wilgotność i pozycja składowania. Temperaturą najlepszą do przechowywania win (bez względu na barwę i smak trunku) jest 12 stopni Celsjusza. W tej temperaturze wina dojrzewają zachowując równowagę struktury. Istotne także, aby wilgotność w pomieszczeniu, w którym znajdują się półki do leżakowania wina, nie przekraczała 75%. Zarówno zbyt wysoka jak i za niska wilgotność mogą niekorzystnie wpływać na szczelność korków, a te pozostają najbardziej szczelne, gdy butelka przechowywana jest w pozycji horyzontalnej (pojęcie “leżakowanie” traktujemy dosłownie).

Osoba pragnąca zgłębić sztukę leżakowania wina powinna również zadbać o odpowiednią cyrkulację powietrza w wybranym pomieszczeniu, a także o jego zaciemnienie – silne oświetlenie może bowiem wywołać niekorzystne reakcje we wnętrzu butelek. Pamiętajmy także o tym, że jeśli posiadamy specjalne regały do leżakowania wina, powinniśmy ustawiać je z dala od kaloryferów czy okien.

Mamy wielką nadzieję, że rozwialiśmy wszelkie wątpliwości związane z tym, jakie wino do leżakowania w butelkach warto wybrać, aby po upływie wielu lat móc cieszyć się niesamowitym smakiem degustowanego trunku. Specjały z najciekawszych regionów winiarskich świata – zarówno wino czerwone wytrawne, jak i doskonałe białe musujące – zarezerwujesz dzięki naszej stronie. Gdy poczujesz, że jesteś gotowy, zacznij kompletować własną kolekcję niezwykłych win rocznikowych!