![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/Group_80_Copy_2x_2.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/Group_80_Copy_2x_2.png)
Jakie wino do grzańca sprawdzi się najlepiej?
Grzaniec to napój z bogatą historią. Trunkiem tym raczyli się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Wino podawali oni w specjalnych, kamionkowych naczyniach, które umożliwiały utrzymanie przez długi czas wysokiej temperatury. W roli dodatków do alkoholu występował tutaj miód, korzenne przyprawy oraz olejek różany. Z jakiego wina można przyrządzić grzaniec? Najprostsze rozwiązanie to zaopatrzenie się w gotowy produkt z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw. Aby móc delektować się winem typu grzaniec galicyjski, wystarczy, że podgrzejemy go w garnku. Pokusić można się także o samodzielne przyrządzenie wina grzanego w domu. Do tego celu w zupełności wystarczające będzie wino z Lidla. W roli alkoholu na grzaniec najlepiej sprawdzi się wino czerwone — wino półwytrawne czerwone lub wino półsłodkie czerwone. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by sięgnąć po trunek wytrawny lub wino słodkie i stosownie go dosłodzić lub zneutralizować zawarty w nim cukier. Z jakiego wina powinno się przyrządzać grzaniec? Warto sięgnąć po wina hiszpańskie, wino portugalskie, węgierskie lub wino z Chile. Bogaty wybór tego typu trunków znaleźć i zarezerwować można w Winnicy Lidla.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/75A80E12-0BBD-4271-B675-4D9319ECA86E.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/75A80E12-0BBD-4271-B675-4D9319ECA86E.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/70C5DC57-E066-47AD-9D38-78EBF933C2FF_1.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/70C5DC57-E066-47AD-9D38-78EBF933C2FF_1.png)
Grzane wino z pomarańczą i goździkami
Aby przygotować klasyczne wino typu grzaniec galicyjski, potrzebne będą następujące składniki:
1 butelka czerwonego wina
1 pomarańcza
1 korzeń imbiru
1 łyżka miodu
1 laska cynamon
0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej kilka goździków
Butelkę wina wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy kilka plastrów pomarańczy i imbiru, cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki. Jeżeli do przyrządzenia grzanego wina z pomarańczami wykorzystujemy wino półwytrawne, na koniec dodajemy do niego 1 łyżkę miodu. Podgrzewamy całość przez kilka minut, cały czas mieszając i nie doprowadzając do zagotowania.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/A8A0F759-EAB3-4197-BDB4-EC35540164CE.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/A8A0F759-EAB3-4197-BDB4-EC35540164CE.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/DF7D9E2F-8FBC-454C-BDAD-CED862974542.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/DF7D9E2F-8FBC-454C-BDAD-CED862974542.png)
Grzane wino po szwedzku
Doskonałą alternatywę dla klasycznego grzańca stanowić może glögg, czyli grzane wino wywodzące się ze Szwecji. Trunek ten od wielu lat ogromną popularnością cieszy się w całej Skandynawii. Najczęściej serwuje się go tam w okresie Bożego Narodzenia. Glögg przyrządza się z:
1 butelki czerwonego, półwytrawnego wina
2 szklanek soku pomarańczowego
1 łyżki cukru
2 kieliszków wódki (wysokiej jakości wódkę online zarezerwować można między innymi w Winnicy Lidla)
2 lasek cynamonu kilku goździków, rodzynek i migdałów pestek kardamonu oraz plasterków świeżego imbiru
W garnku podgrzewamy sok pomarańczowy i dodajemy do niego 2 laski cynamonu, 2 plasterki świeżego imbiru i kilka goździków oraz pestek kardamonu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie przelewamy wywar przez sitko do drugiego naczynia, łącząc go z winem. Dodajemy cukier oraz wino. Podgrzewamy przez kilka minut i serwujemy z dodatkiem rodzynek oraz migdałów.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/8D538441-7C57-4AB7-AD33-B9E4B79ED541.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/8D538441-7C57-4AB7-AD33-B9E4B79ED541.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/01EAEFB9-5F11-4112-8A1C-51F232505F79.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/01EAEFB9-5F11-4112-8A1C-51F232505F79.png)
Co zamiast wina na grzaniec?
Wbrew pozorom, wino to nie jedyny trunek, na bazie którego przyrządzić można grzańca. Do tego celu wykorzystać można również rum. W ten sposób uzyskamy napój o nazwie grog, który tradycyjnie serwowany był angielskim żołnierzom. Zawarta w nim witamina C sprawiała, że byli oni znacznie bardziej odporni na przeziębienie. W jaki sposób przygotowuje się grog? Do jego zrobienia potrzebować będziemy:
150 mililitrów rumu
2 szklanki wody
2 cytryny
2 łyżki cukru
1 laski cynamonu
kilka goździków
W garnku zagotowujemy wodę razem z cukrem, laską cynamonu i goździkami. Dodajemy rum i sok wyciśnięty z 2 cytryn. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Grzane wino to idealny, skutecznie rozgrzewający trunek na mroźne dni, z przygotowaniem którego z łatwością poradzi sobie każdy z nas. Bogaty wybór wysokiej jakości alkoholi niezbędnych do jego przyrządzenia w kilka chwil zarezerwować można w Winnicy Lidla.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/88D445CF-B3D2-4ADB-AF32-BF6E76A2EC3A.png)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/88D445CF-B3D2-4ADB-AF32-BF6E76A2EC3A.png)