Czy istnieje specjał na bazie wina wręcz stworzony do picia podczas upalnego lata? To tylko pytanie retoryczne – Winnica Lidla wielokrotnie już udowadniała, że z wykorzystaniem trunków z winogron jesteśmy w stanie przygotować niesamowite wakacyjne koktajle. Jednym z nich jest hiszpański drink Sangria. A raczej: Sangría. Co powinniśmy wiedzieć o tym napoju alkoholowym z owoców i wina? Zapraszamy do lektury!
Sangria hiszpańska – czym jest?
Zacznijmy od podstaw. Sangría to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy wywodzący się ze wschodniej części kraju. Otrzymywany jest z wina, świeżych owoców, wyciskanych z nich soków oraz innych dodatków, w tym mocniejszych alkoholi. Początkowo popularna jedynie w okolicach Walencji, Sangria szybko zyskała licznych amatorów w całym kraju… a także poza nim!
Sangria – historia specjału!
Jeśli interesują nas początki koktajlu Sangría, możemy doszukiwać się ich już w starożytności, w czasach rzymskich. Wtedy to legioniści stacjonujący na Półwyspie Iberyjskim mieli okazję zakosztować orzeźwiającego koktajlu powstającego z połączenia czerwonego wina i wody. Kolejne doniesienia dotyczące wina Sangria pochodzą z XVI wieku, oczywiście z Hiszpanii. No dobrze, ale czemu „Sangria”? Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa „sangre” oznaczającego krew. Jak nietrudno się domyślić, w tym przypadku chodzi o kolor trunku, na który wpływ ma udział czerwonego wina. Choć oczywiście wiele przyjemnych wrażeń smakowych może zapewnić nam także Sangria biała!
Sangria – jak zrobić ten niezwykły napój alkoholowy?
Mamy bardzo dobrą wiadomość dla wszystkich tych, którzy pragną w domu nacieszyć się hiszpańską Sangrią – napój ten można przygotować bez większego wysiłku! Niezbędne okażą się litr (lub półtora) czerwonego wina (może być to wino wytrawne lub wino półwytrawne), połówki cytryny i połówki limonki, dwie nektarynki i dwie pomarańcze, 100 ml soku pomarańczowego i – ewentualnie – odrobina jednego z naszych ulubionych likierów. Podpowiadamy, że do przygotowania drinka Sangria świetnie nada się np. likier pomarańczowy.
Wszystkie owoce oprócz cytryny pokrójmy na drobne kawałki i wrzućmy je do dzbanka. Teraz posypmy je cukrem i dajmy im nacieszyć się swoim towarzystwem. Kilka minut w zupełności wystarczy. Następnie dodajmy sok pomarańczowy oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Jeśli chcemy, by nasza Sangria była nieco mocniejsza – nadeszła odpowiednia pora na dodanie odrobiny likieru. Całość energicznie wymieszajmy i odstawmy na jakieś pół godziny do lodówki, w której osobno chłodzi się już nasze wino. Po upływie 30 min wlewamy wino do dzbanka i… proszę bardzo! Orzeźwiający drink Sangria jest gotowy! Przypominamy, że miłośnicy trunków o jasnej barwie mogą postawić na koktajl znany jako Sangria biała. Do jej przygotowania wykorzystamy, rzecz jasna, wino białe.
Istnieją oczywiście także inne warianty drinka Sangria. Miłośnicy owocowych doznań mogą dodać do niej również brzoskwinie, truskawki, winogrona, ananasa, papaję, czy też banany. Interesujące rezultaty daje także zestawienie wina Sangria z napojami gazowanymi, np. Fantą. Miłośnicy wysokiej jakości mocnych alkoholi nie popełnią błędu, wzbogacając Sangrię odrobiną rumu czy brandy.
Sangria – jak podawać hiszpański specjał?
Sangrię powinniśmy podawać zawsze odpowiednio schłodzoną, najlepiej z dodatkiem lodu (lub mrożonych owoców), w wysokich szklankach lub dużych, pękatych kieliszkach. Pasuje wybornie do każdego spotkania ze znajomymi, zwłaszcza wtedy, gdy pogoda dopisuje!
Sangria w butelce – poznaj faworyta Winnicy!
Sangria to nie tylko drink, który możemy przygotować z wykorzystaniem naszych ulubionych owocowych smakołyków, lecz również winny napój alkoholowy proponowanym nam przez producentów w butelkach i kartonikach. Wszystkim tym, którzy poszukują oryginalnej hiszpańskiej Sangrii w butelce, możemy polecić wyborny, urzekająco słodki napój alkoholowy z owoców i wina Sangría Solegria, Recetatradicional. Wieloszczepowe wino w połączeniu z ekstraktami z cytrusów tworzy kompozycję, która jest w stanie umilić każde spotkanie z bliskimi – zarówno kameralne, jak i to, które przeradza się w huczną imprezę. Smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i jako trunek, którym pragniemy podkreślić smak drobiu, makaronów czy serów. Wino Sangria (a raczej napój winny) stanowi świetny wybór również wtedy, gdy poszukujemy specjału odpowiedniego do przekąsek czy deserów. Zwłaszcza owocowych, choć i czekoladowe będą w tym przypadku na miejscu. Opisywany przez nas drink Sangria, którego bazę tworzy wino czerwone, wyróżnia się orzeźwiającymi właściwościami musującymi – co sprawia, że jeszcze bardziej powinno zainteresować urlopowiczów. Choć oczywiście nie tylko! Ile procent alkoholu ma ta Sangria? Zaledwie 7,5!
A zatem wiemy już, jakie wino i jakie owoce do Sangrii mogą okazać się niezbędne, jak ją zrobić, a także to, na jaką Sangrię w butelce warto zwrócić uwagę. Zachęcamy gorąco do degustacji napoju alkoholowego Sangría Solegria, Recetatradicional, jak również do przyrządzania własnych wersji tego letniego specjału. Na przykład z wykorzystaniem win czerwonych i białych, które można zarezerwować za pośrednictwem Winnicy Lidla!
Czytaj także:
8 win hiszpańskich, których musisz spróbować!
Wina hiszpańskie — co musisz o nich wiedzieć?
Alkohol na letnie przyjęcia – co polecamy?
Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać? 8 najlepszych typów!
Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?