Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Mimozami jesień się zaczyna, czyli najlepsze wina na chłodniejsze dni. .

 

Kiedy plaże pustoszeją, a bryza morska zamiast przyjemnie orzeźwiać, każe zakładać kolejne warstwy ciepłej odzieży, to znak, że lato dobiega końca. Podczas gdy plaże świecą pustkami, w winnicach i na polach zaczyna się ruch. Jesień to czas zbiorów, winobrania i przygotowywania zapasów na zimę. To także czas wełnianych swetrów i opowieści przy blasku ognia.
Leć po drewno, a my podpowiemy jakie wino najlepiej pasuje na tę przytulną porę roku.

BĄBELKI NA WSPOMNIENIE LATA

W cieplejsze, jesienne dni na zakończenie prac w ogrodzie doskonale sprawdzą się wina musujące. Popularny drink Mimoza – prosecco z sokiem pomarańczowym – będzie przyjemnym wspomnieniem wakacji. Popularne ostatnio wina typu 
pet-nat z nutą przejrzałych czy suszonych owoców, a także dymu i ziół doskonale odnajdą się w długie wieczory przy kominku. Pet-nat to skrót od pétillant-naturel. To naturalnie musujące wina zabutelkowane przed zakończeniem fermentacji alkoholowej, dzięki czemu zawierają naturalny dwutlenek węgla (w większości przypadków zawierają również osad drożdżowy, więc bywają mętne). Warto też znaleźć czas na niespieszną degustację wytrawnych bąbelków Cavy o złożonej kompozycji aromatów, wynikających z długiego dojrzewania.
Segura Viudas Reserva Heredad urzeknie doskonałym bukietem aromatów, 
z początkowo wyczuwalną nutą herbatników zaś na finiszu z posmakiem miodu, suszonych owoców i płatków kwiatów.

BIAŁE, OLEISTE, WYRAZISTE

Jesienią przygotuj się na smakowe fajerwerki! To doskonały moment 
na eksperymenty w łączeniu wina z różnymi potrawami. 
Na pożegnanie lata wybierz te ciężkie, białe, oleiste z pewną ilością cukru resztkowego – w chłodniejsze dni zyskują one nowy wymiar, który latem 
mógł nie być tak wyczuwalny. 
Rozpal ognisko i w żeliwnym kociołku przygotuj dyniowe curry z mleczkiem kokosowym i dużą ilością imbiru. Do tego dania wybierz Val de Salis Chardonnay-Viognier z aromatami brzoskwini, gruszki, miodu, kwiatów akacji i białego pieprzu.
Doskonale sprawdzą się też inne kupaże odmian Viognier, Marsanne i Roussanne z Doliny Rodanu lub Langwedocji, a także Riesling.

CZERWONE, WYRAZISTE, Z PRZYTUPEM!

Rozpalone w kominku? Trzask i zapach płonącego drewna nastrajają 
do wspomnień upalnego lata na hiszpańskiej, czy francuskiej riwierze. 
Zajrzyj do piwniczki w poszukiwaniu czerwonych, cięższych win ze szczepów takich jak Tempranillo. W Toro Crianza, Gran Cermeno znajdziesz aromaty czarnej porzeczki, dżemu malinowego, wanilii, lukrecji, liści tytoniu i ziaren kakao. 
Otwórz wino, niech pooddycha, a Ty w tym czasie przygotuj jesienny gulasz 
z ulubionych warzyw i mięsa. Zadzwoń po znajomych, niech przyniosą ze sobą ulubione Syrah, czy Grenache. Francuskie Bastide Miraflors, Cotes du Rousillon 
z akcentami czarnej porzeczki, jeżyny, ciemnej, podsuszonej śliwki, dżemu 
z truskawek i czekolady świetnie podkreśli smak Twojej potrawy.

CIEPŁO, CIEPLEJ, GRZANIEC

Jako zwieńczenie jesiennego festiwalu smaków doskonale sprawdzi się deser 
na ciepło. Zbierz najsłodsze gruszki z ogrodu i podsmaż je na patelni z masłem, podlewając czerwonym, wytrawnym winem np. węgierskim Pinot Noir, Premium Garamvari o aromatach dojrzałej truskawki, śliwki i czerwonej porzeczki, 
które idealnie przełamią słodycz gruszki. Deser podawaj z lodami, a resztę wina wlej do garnka, dodaj migdały, pomarańczę, goździki, cynamon i odrobinę miodu do smaku, jeśli uznasz to za konieczne. Równie świetne czerwone wino 
do grzańca to np. wieloszczepowe Soft Smooth Red “Purple Heron”, Western Cape. Jeśli nie jesteś jednak gotowy na taki barok smakowy, możesz przygotować grzańca na białym winie, które jest nieco delikatniejsze i lżejsze w smaku.
Miłej jesieni!