Wyborne ciężkie wino wytrawne z Piemontu
Jakie wino czerwone włoskie wytrawne wybrać, gdy lato minęło bezpowrotnie, a my pragniemy umilić sobie coraz dłuższe i coraz chłodniejsze wieczory tchnieniem Italii? Odpowiedź wydaje się prosta – La Savella, Barbaresco DOCG. To wyborne wino czerwone z Piemontu otrzymane z odmiany Nebbiolo zachwyca swoją piękną rubinową barwą i klasycznym zapachem, którym cieszyć możemy się zwłaszcza po odpowiednio długim napowietrzeniu trunku. Wtedy to zmysł powonienia konesera zaczną rozpieszczać akcenty maliny, wiśni, morwy i dojrzałej truskawki, w intrygujący sposób wzbogacane przez nuty grzybów, fiołka i rozmarynu. A jakie jest w smaku to czerwone ciężkie wino? Przyjemnie ściągające, z wyraźną kwasowością, wyśmienicie komponuje się z potrawami mięsnymi, stekami, dziczyzną, wołowiną czy jagnięciną.
Dowiedz się, jakie wino czerwone wytrawne poleca www.winnicalidla.pl, oczywiście oprócz wybornego Nebbiolo, a także jak podawać wino czerwone wytrawne, żeby nie popełnić gafy i móc w pełni nacieszyć się wszelkimi jego niepowtarzalnymi właściwościami!
Półwytrawne ciężkie wino z Apulii
Smakosze gustujący w winach ciężkich, poszukujący jednak nieco łagodniejszej alternatywny dla włoskich win wytrawnych, śmiało mogą postawić na Appassimento Biologico, Duca di Sasseta, Puglia IGT, półwytrawne ekologiczne wino wieloszczepowe z Apulii. Zachwyca doskonale zbudowanym bukietem, w którym główną rolę odgrywają akcenty owoców leśnych, śliwki, czekolady i kakao. Wino w ustach jest wyraźnie cierpkie i doskonale rozgrzewa nawet w najchłodniejsze jesienne dni. Smakuje bardzo dobrze w towarzystwie pieczeni, pasztetów i serów. Jeśli zastanawiasz się, jakie wino na grzańca wybrać, nie popełnisz błędu, decydując się na butelkę tego włoskiego specjału!
Innym trunkiem, który może przypaść do gustu miłośnikom win czerwonych ciężkich półwytrawnych, jest Appassimento, Duca Di Sasseta, Terre Siciliane IGT, doskonale zbalansowany w smaku trunek pachnący kawą, ciemnymi owocami i ziołami. Polecamy go przede wszystkim do potraw mięsnych, także tych pikantnych!
Świetne ciężkie wino białe z Veneto
Jeśli chodzi o ciężkie aromatyczne trunki, nie tylko wino czerwone Włochy mają do zaoferowania wymagającym koneserom. Udowadnia to Recioto di Soave, Corte Allodola, DOCG, rozkosznie słodkie wino z regionu Veneto, otrzymywane z suszonych winogron z odmian Garganega i Trebbiano. W przypadku tego ciężkiego wytrawnego wina bardzo wyraźna słodycz współgra z charakterystyczną kwasowością, tworząc udane, harmonijne połączenie. W bukiecie napitku wyczujemy cytrynę, gruszkę, rodzynki, kandyzowanego banana i owoc pigwowca, a także ciekawe nuty orzechów. Sprawdzi się na stole zarówno wtedy, gdy zapragniemy osłodzić jesień przepysznym deserem, jak i wtedy, gdy postanowimy uraczyć znajomych pasztetem z gęsiej wątróbki. Trunek ten dobrze sprawuje się też w towarzystwie serów z niebieską pleśnią.
Z pewnością po lekturze naszego tekstu wiesz już, jak przetrwać nawet najbardziej nieprzyjemną jesień w śródziemnomorskim stylu. Kto wie, może dzięki aromatycznym winom o ciężkiej strukturze stanie się ona Twoją ulubioną porą roku? Jeśli poszukujesz dodatkowych informacji na temat pełnych i rozgrzewających specjałów, zajrzyj do naszego wpisu, z którego dowiesz się, co to znaczy ciężkie wino. Pamiętaj, że dzięki www.winnicalidla.pl możesz poznawać i rezerwować wszystkie gatunki pociągających win włoskich – także wina średnio ciężkie i lekkie!