Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

4 ciężkie wina włoskie idealne na jesień!


Wyborne ciężkie wino wytrawne z Piemontu

Jakie wino czerwone włoskie wytrawne wybrać, gdy lato minęło bezpowrotnie, a my pragniemy umilić sobie coraz dłuższe i coraz chłodniejsze wieczory tchnieniem Italii? Odpowiedź wydaje się prosta – La Savella, Barbaresco DOCG. To wyborne wino czerwone z Piemontu otrzymane z odmiany Nebbiolo zachwyca swoją piękną rubinową barwą i klasycznym zapachem, którym cieszyć możemy się zwłaszcza po odpowiednio długim napowietrzeniu trunku. Wtedy to zmysł powonienia konesera zaczną rozpieszczać akcenty maliny, wiśni, morwy i dojrzałej truskawki, w intrygujący sposób wzbogacane przez nuty grzybów, fiołka i rozmarynu. A jakie jest w smaku to czerwone ciężkie wino? Przyjemnie ściągające, z wyraźną kwasowością, wyśmienicie komponuje się z potrawami mięsnymi, stekami, dziczyzną, wołowiną czy jagnięciną.

Dowiedz się, jakie wino czerwone wytrawne poleca www.winnicalidla.pl, oczywiście oprócz wybornego Nebbiolo, a także jak podawać wino czerwone wytrawne, żeby nie popełnić gafy i móc w pełni nacieszyć się wszelkimi jego niepowtarzalnymi właściwościami!

Półwytrawne ciężkie wino z Apulii

Smakosze gustujący w winach ciężkich, poszukujący jednak nieco łagodniejszej alternatywny dla włoskich win wytrawnych, śmiało mogą postawić na Appassimento Biologico, Duca di Sasseta, Puglia IGT, półwytrawne ekologiczne wino wieloszczepowe z Apulii. Zachwyca doskonale zbudowanym bukietem, w którym główną rolę odgrywają akcenty owoców leśnych, śliwki, czekolady i kakao. Wino w ustach jest wyraźnie cierpkie i doskonale rozgrzewa nawet w najchłodniejsze jesienne dni. Smakuje bardzo dobrze w towarzystwie pieczeni, pasztetów i serów. Jeśli zastanawiasz się, jakie wino na grzańca wybrać, nie popełnisz błędu, decydując się na butelkę tego włoskiego specjału!

Innym trunkiem, który może przypaść do gustu miłośnikom win czerwonych ciężkich półwytrawnych, jest Appassimento, Duca Di Sasseta, Terre Siciliane IGT, doskonale zbalansowany w smaku trunek pachnący kawą, ciemnymi owocami i ziołami. Polecamy go przede wszystkim do potraw mięsnych, także tych pikantnych!

Świetne ciężkie wino białe z Veneto

Jeśli chodzi o ciężkie aromatyczne trunki, nie tylko wino czerwone Włochy mają do zaoferowania wymagającym koneserom. Udowadnia to Recioto di Soave, Corte Allodola, DOCG, rozkosznie słodkie wino z regionu Veneto, otrzymywane z suszonych winogron z odmian Garganega i Trebbiano. W przypadku tego ciężkiego wytrawnego wina bardzo wyraźna słodycz współgra z charakterystyczną kwasowością, tworząc udane, harmonijne połączenie. W bukiecie napitku wyczujemy cytrynę, gruszkę, rodzynki, kandyzowanego banana i owoc pigwowca, a także ciekawe nuty orzechów. Sprawdzi się na stole zarówno wtedy, gdy zapragniemy osłodzić jesień przepysznym deserem, jak i wtedy, gdy postanowimy uraczyć znajomych pasztetem z gęsiej wątróbki. Trunek ten dobrze sprawuje się też w towarzystwie serów z niebieską pleśnią.

Z pewnością po lekturze naszego tekstu wiesz już, jak przetrwać nawet najbardziej nieprzyjemną jesień w śródziemnomorskim stylu. Kto wie, może dzięki aromatycznym winom o ciężkiej strukturze stanie się ona Twoją ulubioną porą roku? Jeśli poszukujesz dodatkowych informacji na temat pełnych i rozgrzewających specjałów, zajrzyj do naszego wpisu, z którego dowiesz się, co to znaczy ciężkie wino. Pamiętaj, że dzięki www.winnicalidla.pl możesz poznawać i rezerwować wszystkie gatunki pociągających win włoskich – także wina średnio ciężkie i lekkie!