Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakie wino półwytrawne? Podpowiadamy, jak wybrać

Czerwone wino półwytrawne – lekkie czy ciężkie?

Po butelkę intensywnie rozgrzewającego, ciężkiego wina sięgamy zazwyczaj w chłodne jesienne lub mroźne zimowe dni. Ze względu na wyższe zapotrzebowanie kaloryczne spożywamy wtedy też więcej pokarmów wysokobiałkowych. Do nich natomiast najlepiej pasują wina taniczne, bogate w garbniki, ze szczepów takich jak np. Cabernet Sauvignon, Syrah czy Malbec. Doskonałym ciężkim winem półwytrawnym tego typu jest także czerwone Gemieri z Gruzji. Wino to wyprodukowano z odmian Saperavi, Aleksandreuli i Malbec. Trunek wyróżnia się głęboką barwą, aromatami czarnej porzeczki, jeżyny, ciemnej śliwki, czarnej morwy, rabarbaru, suszonej żurawiny, toffi i suchego igliwia. W ustach zaskakuje poetycką wręcz równowagą pomiędzy słodyczą, cierpkimi garbnikami oraz doskonale ukrytym alkoholem. Wino współgra smakowo z potrawami mięsnymi na bazie jagnięciny, wołowiny czy kaczki.

Jeśli natomiast w gorący dzień mamy ochotę zrelaksować się przy kieliszku gładkiego wina o umiarkowanej kwasowości kompensowanej przez delikatną słodycz, powinniśmy wybrać lekkiewino półwytrawne czerwone, takie jak Malbec „Poncho Criollo”, Mendoza. Ten rubinowy trunek prosto z argentyńskiej Mendozy doskonale komponuje się z daniami kuchni włoskiej oraz potrawami na bazie wieprzowiny.

Zdecyduj się na najlepsze wino czerwone półwytrawne.

Alkohol idealny do ryby? Wino półwytrawne białe!

Jeśli pragniemy połączyć rybę z winem, powinniśmy postawić na wino półwytrawne białe lub białe wytrawne. To pierwsze szczególnie podkreśla smak ryb gotowanych lub duszonych. Świetnie sprawuje się także w towarzystwie owoców morza! Przykładem białego półwytrawnego wina, które bez obaw możemy podać do potraw rybnych, jest alzacki Gewurztraminer, doskonale zrównoważony trunek, w bukiecie którego jesteśmy w stanie bez trudu rozpoznać nuty kandyzowanych owoców, miodu, herbatników i kwiatów.

Zastanawiasz się, jakie wino do ryby sprawdzi się najlepiej? Zarezerwuj wyśmienitewino białe półwytrawne za pośrednictwem winnicy Lidla!

Dobre wino półwytrawne do drobiu?

I tym razem musimy wskazać na wina półwytrawne białe. Trunki te komponują się wybornie z kurczakiem przygotowanym w stylu orientalnym – przyprawionym curry lub masalą. Świetnie smakują również z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. W obu przypadkach polecić możemy niemieckie półwytrawne wino Riesling.

Uwielbiasz kuchnię rodem z Włoch? Wybierz znakomite wino do pizzy i wino do makaronu.

Jakie wino półwytrawne dla osób dbających o linię?

Osoby pragnące utrzymać formę i cieszyć się godną pozazdroszczenia sylwetką najczęściej sięgają po trunki z niewielką ilością cukru. Należą do nich wytrawne i półwytrawne wina. Gdy zatem mowa o porcji białego wina półwytrawnego – Kalorii wraz z jedną porcją trunku dostarczymy organizmowi około 90. Niższą wartość energetyczną ma natomiast czerwone wino półwytrawne – 75 kcal w podobnej porcji. Jeśli z kolei chodzi o kaloryczność wina różowego półwytrawnego, jest ona zbliżona do kaloryczności wina białego.

Znajdź znakomite wino do owoców morza.

Dobre wino półwytrawne? Kieruj się preferencjami!

Pamiętajmy, że poszukując dobrego wina półwytrawnego powinniśmy kierować się przede wszystkim naszymi indywidualnymi preferencjami. Ostatecznie to, czy postanowimy umilić sobie czas przy kieliszku lekkiego wina półwytrawnego, czy też ciężkiego, zależy wyłącznie od nas. Warto jednak, dokonując selekcji, uwzględnić to, z jakimi potrawami zamierzamy spożywać alkohol. Wina czerwone półwytrawne sprawdzają się najlepiej w towarzystwie czerwonych mięs, białe – ryb, drobiu i owoców morza. Wino różowe półwytrawne z kolei, np. ze szczepu Garnacha, możemy podać do serów, pasztetów lub pić solo. Koneserzy doceniający właściwości poszczególnych szczepów mogą także kierować się wykorzystywanymi do produkcji wina odmianami winorośli, czy też apelacjami.

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki okażą się pomocne dla każdego, kto poszukuje uniwersalnego wina z klasą, o subtelnej słodyczy i zrównoważonej kwasowości. Poznawaj wyjątkowe wina białe półwytrawne za pośrednictwem Winnicy Lidla!