Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Wino pinot gris – ogólne informacje

Być może, części osób nazwa Pinot Gris będzie kojarzyć się nieco słabiej niż Cabernet Sauvignon, Merlot czy Pinot Noir. Absolutnie nie znaczy to jednak, że ta odmiana winogron z gatunku Vitis vinifera nie ma godnej uwagi historii. Zaczyna się ona jeszcze w okresie średniowiecza we Francji, gdzie szczep ten był wówczas nazywany Fromenteau. Jednak już w XV wieku odmiana ta zawędrowała do wielu innych krajów – m.in. Szwajcarii, Włoch (Pinot Grigio) i Węgier (Szürkebarát). Później, bo dopiero w osiemnastym stuleciu trafił on do Niemiec (Ruländer) i jest tam też uprawiany do dziś. Co ciekawe, dopiero po wielu latach odkryto, że ta nowa na niemieckiej ziemi odmiana to po prostu zdziczały Pinot Gris. W ostatnich latach szczep ten cieszy się też dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii, co sprawia, że wiele win tego typu pochodzi właśnie z „nowego świata”. Uprawiany jest on też w Czechach, na Słowacji czy nawet w Polsce. Warto też wiedzieć, że Pinot Gris to w wolnym tłumaczeniu „szara szyszka”, co odnosi się do charakterystycznego kształtu gron i koloru owoców, które jednak w praktyce są raczej bladoróżowe. Wykonuje się z nich przede wszystkim trunki o białej barwie, choć w przypadku dłuższej maceracji może także powstać wino różowe.

Czym się charakteryzują wina Pinot Gris?

Jak już wspomnieliśmy, odmiana Pinot Gris uprawiana jest obecnie w wielu miejscach na świecie. Jednak zróżnicowanie poszczególnych szczepów i warunków klimatycznych sprawia, że finalne produkty potrafią się od siebie bardzo różnić. Nie mamy w tym przypadku więc sytuacji takiej, jak w przypadku np. wspomnianego Cabernet Sauvignon, które daje bardzo podobne do siebie i przewidywalne wina niezależnie od rejonu uprawy. A jakie cechy charakterystyczne ma wino francuskie Pinot Gris?

  • Niska lub średnia kwasowość, najlepsze jakościowo produkty uzyskuje się z terenów o chłodniejszym klimacie, który opóźnia nadmierne dojrzewanie owoców.
  • Średnia intensywność i delikatność aromatów.
  • Złożony kwiatowy bukiet, aromaty jabłka, gruszki i innych słodkich owoców oraz nuty dymu czy mokrej wełny.
  • Idealne do leżakowania w beczkach, choć niekoniecznie nowych, które mogłyby zbyt mocno przykryć inne aromaty.

Co warte podkreślenia, szczep Pinot Gris jest dość wdzięczny i daje szerokie możliwości winiarzom. Dlatego też warto spróbować co najmniej kilku win tego typu, nie omijając też produktów z nowego świata – przeczytaj więcej o winach z Australii i o winach z Nowej Zelandii na naszym blogu.

Do czego podawać Pinot Gris?

Tym, co przede wszystkim wyróżnia francuskie Pinot Gris od równie znanych włoskich wersji grigio, jest ich ciężkość oraz dużo większa złożoność smaku i aromatów. Dlatego też alzackie produkty uznawane są za dużo bogatsze i zdecydowanie lepiej nadają się jako dodatek do dań głównych. W związku z tym dużo rzadziej stosuje się je jako samodzielny trunek czy aperitif. Szczególnie polecane są w tym przypadku połączenia z wyrazistymi potrawami. Mogą być to np. kaczka lub inne dzikie ptactwo, pieczone ryby, makarony, dania z wieprzowiny czy też sery. Ciekawym rozwiązaniem może być też podanie Pinot Gris do potraw kuchni orientalnej, czy też owoców morza. Jak więc widać, możliwości wykorzystania tego francuskiego wina jest naprawdę sporo, choć nie można zapominać, że z racji swojego bogatego bukietu nie każda potrawa będzie do niego pasować. Przeczytaj także nasz tekst o zasadach wine pairing, czyli sztuce dobierania wina do potraw.

Pinot Gris w WinnicaLidla.pl

Bez wątpienia niejedno wino ze szczepu Pinot Gris jest godne polecenia każdemu miłośnikowi dobrych i złożonych w smaku i aromacie trunków z winogron. Mogą się one okazać także znakomitym urozmaiceniem stołu względem produktów wytworzonych z najbardziej popularnych odmian winorośli. Duży wybór butelek z Pinot Gris gotowych do rezerwacji znaleźć można oczywiście też w naszym serwisie WinnicaLidla.pl. Obok nich, możesz też u nas trafić na niejedno ciekawe wino czerwone do wystawnej kolacji, czy też wino musujące do uczczenia ważnej okazji. Zapraszamy do przeszukania naszej oferty!