Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakie wino pasuje do grilla?

Wino do grilla to przede wszystkim wino czerwone taniczne – przyzna to każdy smakosz gustujący w daniach na bazie czerwonego mięsa, np. w grillowanej karkówce czy stekach. Warto jednak pamiętać, że także wino białe może odegrać istotną rolę w trakcie ogrodowych spotkań z rodziną i znajomymi, zwłaszcza wtedy, gdy pragniemy przyrządzić przysmaki lżejsze, na bazie drobiu, ryb czy warzyw. Pamiętajmy, że dobre wino do grilla to także to, które możemy wykorzystać jako aperitif – do tego celu również warto zaopatrzyć się w jakościowe wino białe!

Wino do grilla – hiszpańskie Tempranillo!

Pierwsza z naszych sugestii w temacie „jakie wino czerwone wytrawne wybrać na grilla”, to Ribera Del Duero Joven Organic, Lapillus. Polecane organiczne wino z regionu Ribera del Duero pobudza apetyt ciemnopurpurową barwą i bogatym bukietem, w którym dominują maliny, jeżyny, śliwki i czereśnie. W ustach jest wyraźnie taniczne, przez co komponuje się idealnie z grillowaną wieprzowiną i wołowiną, a także z pieczonym drobiem. To czerwone wino do grilla z pewnością należy do najbardziej uniwersalnych propozycji, jeśli tylko pragniemy zaplanować zabawę z grillowaniem!

 

Francuskie wino do mięs… i nie tylko!

Kolejny z polecanych przez nas specjałów to nie tylko wino do mięsa wieprzowego i drobiu, lecz także – co powinno zainteresować zwłaszcza wegan i wegetarian – grillowanych warzyw! Chinon AOP, bo o tym trunku mowa, jest wieloszczepowym młodym winem francuskim z Doliny Loary, w którym możemy wyczuć doskonałą równowagę kwasowości, cierpkości i umiarkowanych właściwości rozgrzewających. Jego bukiet zniewala akcentami owoców leśnych i liści poziomki. Degustator będzie miał także okazję rozpoznać niuanse w postaci ziół oraz przypraw.

 

A gdyby tak postawić na wino półwytrawne? To doskonały pomysł zwłaszcza wtedy, gdy na organizowane przez nas spotkanie przyjdą osoby, które na co dzień nie rozsmakowują się w winach wytrawnych. Jednym z naszych typów jest kupaż szczepów Carignan, Grenache i Syrah, czyli Tautavel, Domaine Chemin Faisant. To pyszne wino z Langwedocji dobrze czuje się w towarzystwie praktycznie każdej potrawy na bazie czerwonego mięsa. Nada się więc także do przygotowania karkówki w winie na grilla!

Wino do grilla z Chile – do drobiu, sałatek i ryby

Jakie wino pasuje do grilla, gdy mowa o trunkach o jasnej barwie? Oczywiście uniwersalne Chardonnay lub Riesling, które stworzy udane połączenie z daniami na bazie drobiu (także pikantnymi), sałatkami i warzywami. Jednym z polecanych przez Winnicę Lidla Rieslingów jest Riesling Gran Reserva, V–Selection, pochodzący z Chile, z regionu San Antonio Valley. Wina produkowane w tej części świata wyróżniają się orzeźwiającą kwasowością i soczystym, owocowym charakterem. Polecane przez nas wino na grilla rozpieszcza zmysł powonienia degustatora morelą, brzoskwinią, cytrusami i kwiatem akacji. Sprawdza się idealnie zwłaszcza w gorące dni! Po dobry trunek ze szczepu Chardonnay – np. – Chardonnay Gran Reserva, V – Selection – warto z kolei sięgnąć zwłaszcza wtedy, gdy zachodzimy w głowę, jakie wino do łososia z grilla wybrać (lub wino do kurczaka z grilla, delikatnie przyprawionego).

 

Dobre wino do grilla… z bąbelkami?

W sezonie wiosenno-letnim grillowanie często towarzyszy świętowaniu urodzin czy imienin. Aby uczcić wyjątkową okazję, warto sięgnąć po wino musujące, nadające się jak żadne inne do wzniesienia toastu! Miłośnicy win lekkich i intensywnie owocowych mogą śmiało postawić na Prosecco Frizz. Tenuta Berni, dobre wino do dań z grilla na bazie drobiu, a także warzyw i sałatek. Innym bąbelkowym trunkiem, który możemy śmiało zaserwować naszym przyjaciołom, jest węgierskie wino Furmint Brut, Garamvári, specjał pasujący do szerokiej gamy potraw przyrządzanych na grillu. Jeśli natomiast poszukujemy czegoś wyjątkowo niezobowiązującego i słodkiego, warto pomyśleć o napoju na bazie wina Sangría Solegria, Recetatradiciona!

 

Teraz, gdy wiemy już, w jakie wino do grilla warto się zaopatrzyć, możemy śmiało zaprosić rodzinę i znajomych na najbliższy weekend! Zaglądaj do Winnicy Lidla regularnie, jeśli interesuje Cię sztuka food pairingu. Koniecznie zerknij też na nasz wcześniejszy wpis i przekonaj się, jakie wino słodkie czy wytrawne będzie lepiej pasowało do danej potrawy!