Francuskie alkohole – nie tylko wino i szampan!
Zamknijmy oczy i powiedzmy (na głos lub w myślach): „Francja”. Jakie obrazy pojawiają się w naszej głowie? Wieża Eiffla, Wersal, urocze kamieniczki, croissanty? Jesteśmy pewni, że koneserzy dobrych alkoholi szybko przywołają także inne skojarzenia. Jakie? Na przykład czerwone jak krew wino Bordeaux, powabne wino różowe z Prowansji czy elegancki Szampan. I słusznie! Zapewniamy jednak, że mimo iż Francja świetnym winem stoi, warto pamiętać także o innych wyśmienitych alkoholach produkowanych przez tamtejszych mistrzów. Poznajemy najlepsze francuskie alkohole!
Francuskie alkohole
Choćbyśmy chcieli, opisując francuskie alkohole, nie możemy zacząć inaczej niż od win. Dlaczego? Według OIV (The International Organisation of Vine and Wine) w 2019 roku powierzchnia upraw winorośli we Francji była druga w Europie (po Hiszpanii) i wynosiła aż 797 000 hektarów. Francuskiealkohole z winogron, czyli po prostu wina francuskie, w tym samym roku stanowiły aż 11% światowej produkcji, z wynikiem około 42 mhl. Branżę dotknął w 2021 roku poważny kryzys, Francji jednak udało się utrzymać zaszczytne drugie miejsca w rankingu największych producentów. Francja była też największym w Europie konsumentem wina i trzecim największym jego eksporterem.
A co, jeśli pod uwagę weźmiemy wina musujące? Francja jest drugim światowym producentem wina z bąbelkami. W tej kwestii ustępuje jedynie Włochom. W 2018 roku produkcja tych francuskich alkoholi wynosiła około 4,4 mhl. Króluje oczywiście Szampan (2,47 mhl w 2018), drugie miejsce na podium przypada grupie win znanych jako „crémant” (Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, i Crémant de Bordeaux).
Tyle w temacie win. Ale są przecież także inne cenione na całym świecie francuskie alkohole! Jedne z najważniejszych to bez wątpienia różnego rodzaju brandy, w tym kultowy koniak, reprezentowany przez renomowane marki takie jak Hennessy, Martel, Napoleon, Gautier, Camus czy Rémy Martin. Czym jest ten francuski alkohol? Nazwa „koniak” zarezerwowana jest dla winiaków powstających w rejonie Cognac we Francji, czyli trunków produkowanych na drodze fermentacji, destylacji, leżakowania i kupażowania win (najważniejsza odmiana to Ugni Blanc).
Inny kultowy francuski alkohol to calvados, czyli winiak otrzymywany poprzez destylację cydru w rejonie Calvados. Równie wart uwagi jest armaniak, czyli winiak produkowany metodą destylacji i leżakowania białego wina, na Wikipedii określanej szacownym mianem najstarszej europejskiej wódki winogronowej. Francuski alkohol pochodzący z trzech apelacji departamentu Armagnac znany jest już od XV wieku!
Warto dodać, że we Francji, w Normandii, powstaje także świetna whisky, czerpiąca po równo ze szkockiej tradycji wytwarzania tego alkoholu oraz francuskiej kultury produkcji i konsumpcji specjałów takich jak koniak czy calvados. Jeśli jednak chodzi o akurat te francuskie alkohole, historia dzieje się na naszych oczach!
Francuski alkohol z jabłek
Francuski alkohol z jabłek to po pierwsze cydr. Francuski cydr jest drugim obok wina najpopularniejszym napojem alkoholowym w tym kraju (chociaż Francuzi kochają też np. whisky). Regionem, który przoduje w jego produkcji, jest Bretania. Cydr to francuski alkohol z jabłek, który powstaje z soku tych owoców, poddanego klarowaniu, fermentacji i filtrowaniu. Aby francuski cydr mógł zachwycać koneserów swoim świetny smakiem, spędza na leżakowaniu nawet kilkanaście miesięcy. Podobnie jak wina, francuskie cydry występują w odsłonach wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich czy słodkich, w wersji musującej oraz spokojnej.
Jak już wspominaliśmy, francuski alkohol z jabłek to również calvados, który osiąga swoje cenne właściwości i procenty dzięki procedurze destylacji cydru. Cechuje się wybitnie owocowym bukietem i przyjemnie cierpkim smakiem. Jego historia sięga prawdopodobnie już XVI wieku. Calvados to jednak także francuski alkohol z gruszek – jego wytwórcy wykorzystują bowiem do produkcji znacznie ponad 200 odmian jabłek i prawie 140 odmian gruszek o zróżnicowanych właściwościach smakowych.
Francuski alkohol anyżowy
Oczywiście opisaliśmy do tej pory zaledwie kilka perełek świata francuskich alkoholi. Na wzmiankę zasługuje również francuski alkohol anyżowy o nazwie pastis o mocy 40–45%, w którym rozpoznamy także wyraźne akcenty ziołowe. Specjał ten spożywany bywa przez koneserów zazwyczaj z dodatkiem odrobiny wody oraz paru kostek lodu.
Kolejny z napitków, których nie może zabraknąć w naszym tekście, to francuski likier ziołowy o urzekającej zielonej barwie, Chartreuse. Pochodzi z górskiego Grenoble, gdzie od pierwszej połowy XVIII wieku wytwarzają go mnisi kartusi z domu zakonnego La Grande Chartreuse. Ten francuski likier korzenno-ziołowy powstaje na bazie winiaku aromatyzowanego z wykorzystaniem mieszanki aż 130 starannie dobranych ziół. Francuski alkohol ziołowy Chartreuse występuje też w równie pociągającej żółtej odsłonie!
Francuskie likiery
Francuski likier niejedno ma imię. Dlatego spróbujmy poznać chociaż kilka z nich! Jednym z najlepiej rozpoznawalnych alkoholi tego typu, kochanym przez barmanów na całym świecie, jest francuski likier pomarańczowy Cointreau. Pierwsza butelka tego świetnego trunku z produkowanego w Angers trafiła do koneserów już w 1849 roku. Ten likier z kategorii triple sec powstaje z charakterystycznych pomarańczy o gorzkawym smaku pochodzenia hiszpańskiego lub haitańskiego. Francuski likier pomarańczowy świetnie dogaduje się z tequilą i sokiem limonkowym w koktajlach Margarita, czy też z wódką, sokiem żurawinowym i limonkowym w ramach kompozycji znanych jako Cosmopolitan. Przez smakoszy degustowany bywa również w kieliszku, bez żadnych dodatków! Ciekawostka – za pośrednictwem Winnicy zarezerwujesz doskonały połączenie Cointreau oraz koniaku Rémy Martin, Cointreau Noir!
Jeszcze jeden kultowy alkohol z ojczyzny Napoleona i Remarque’a to francuski likier z czarnej porzeczkicrème de cassis. Zgodnie z tradycją powstaje w Burgundii. Zdecydowanie częściej niż w odsłonie solowej występuje w szklankach koktajlowych jako komponent drinków takich jak Kir, Kir Royal, El Diablo, French Martini czy Royal Flush.
Jakie inne likiery z Francji powinniśmy znać jako prawdziwi koneserzy? Kolejnym francuskim likierem pomarańczowym, który zasłużył na światowy rozgłos, jest Grand Marnier, powstający z zestawienia wybornego koniaku z ekstraktem z gorzkich pomarańczy. Miłośnicy słynącego nie tylko z wybornego smaku, ale i ważnych prozdrowotnych właściwości czarnego bzu, powinni natomiast zapoznać się ze świetnym likierem ST. GERMAIN | 0,7L | 20%. Poszukiwacze wyjątkowych smaków mogą również dać szansę eleganckiemu likierowi Chambord Liqueuer Royale De France | 0,7l | 16,5%, w którym jeżyny, maliny, miód, wanilia oraz oryginalny koniak zawzięcie rywalizują o względy konesera!
Francuski alkohol podobny do koniaku
Jak zatem widać, miłośnicy wybornej brandy (choć nie tylko) znajdą coś dla siebie wśród propozycji z Francji. Francuski alkohol podobny do koniaku, który ucieszy wszystkich jego amatorów, to zatem m.in. kultowy calvados czy pyszny armaniak, jak również liczne wspaniałe likiery powstające na bazie najsłynniejszego alkoholu wśród winiaków. Obowiązkowo należy też poznać wykwintne brandy z innych części kraju, takie jak np. Brandy Grand Empereur XO, pachnącą i smakującą kwiatami oraz szlachetną dębiną wypalanych beczek, czy też St. Remy XO 0,7l, niezrównaną mieszankę różnorodnych destylatów, otrzymywaną zgodnie z liczącą sobie ponad 100 lat tradycją. W tej świetnej kompozycji dojrzewających trzy lata destylatów winnych rozpoznamy m.in. urzekające akcenty miodowe czy nuty aromatycznego piernika.
Odkrywaj najlepsze alkohole z Francji dzięki platformie Winnicy Lidla. Wyborny francuski alkohol o rubinowej barwie na bazie winogron z Burgundii, czy też niezrównane Szampany to przecież dopiero początek przygody! Warto spędzić kilka niezapomnianych chwil z koniakami, calvadosem, armaniakiem, brandy czy czarującymi francuskimi likierami. Jeśli natomiast poszukujemy czegoś zdecydowanie lżejszego, idealnego na gorący dzień – świetną alternatywą dla wina okaże się francuski cydr. Udanej podróży – bon voyage!
Czytaj także:
Wino musujące z Francji – do czego pasuje?
4 francuskie wina półwytrawne, które warto spróbować!
Jakie wino najchętniej wybierają Francuzi?
Dobry likier na prezent – 5 propozycji
Cointreau – jak się pije, do czego się dodaje i czy można go zastąpić?