Francja słynie z wielu rzeczy – wspaniałej historii, literatury i sztuki, mody, kuchni… a także wina. Wino francuskie przez niezliczonych koneserów uważane jest za najlepsze na świecie. Swoją jakością wyznacza bardzo wysoki poziom, do którego starają się dorównać winiarze z innych części świata. Spożywanie trunków z winogron jest dla Francuzów istotnym elementem kultury i życia codziennego. Serwowane jest ono bowiem niemalże do każdej potrawy i niemalże w każdej sytuacji! Po jakie wina z Francji sięgają najchętniej jej obywatele? Piszemy o tym w tekście!
Francuskie wina stołowe – idealne na co dzień!
Chociaż dla wielu degustatorów najcenniejsze jest bez wątpienia wino francuskie wysokiej jakości, które, choć często kosztowne, zapewnia niepowtarzalne doznania degustatorskie, warto wiedzieć, że Francuzi, zwłaszcza do posiłków, zazwyczaj sięgają po wina mniej wymagające. Często wina, które nie zwracają na siebie uwagi ceną, w trakcie kosztowania zaskakują bogactwem aromatów i smaków. Specjałem takim jest np. Chénas Collin–Bourisset, wino francuskie wytrawne z odmiany Gamay. Ten szczególny trunek cieszy piękną rubinową barwą wzbogaconą o liczne refleksy, złożonym bukietem, w którym główne role grają porzeczki, żurawina, rabarbar, skórka chleba oraz akcenty ziołowe i kwiatowe, łagodną cierpkością i silnymi właściwościami rozgrzewającymi. Może być podawany przez Francuzów – i przez nas – do dań na bazie wołowiny, jagnięciny a nawet do pieczonego drobiu, serów i sałatek.
Innym przykładem przystępnego cenowo francuskiego wina, które zaskakuje tym, jak dobrze komponuje się z szeregiem popularnych potraw, jest Chinon AOP. Trunek ten cieszy podniebienie smakosza przyjemną kwasowością i wyczuwalnymi garbnikami, jego zmysł węchu natomiast pobudzają akcenty owoców leśnych, przypraw i ziół. Podobnie jak poprzedni z polecanych specjałów, to gronowe wino francuskie idealnie podkreśla smak i aromat rozmaitych potraw mięsnych.
Czerwone wino francuskie – niezmiennie najbardziej popularne!
Francuzi najczęściej piją trunki o czerwonej barwie. Należą do nich m.in. wina francuskie Bordeaux, czyli te pochodzące z najbardziej znanego regionu winiarskiego świata. Czerwone wina francuskie z Bordeaux to głównie specjały produkowane ze szczepów Cabernet Sauvignon, Malbec, Cabernet Franc czy Merlot. Z regionu pochodzi również wiele niezwykłych win białych, takich jak Semillon czy Sauvignon Blanc. Przykładem trunku z Bordeaux, który mógłby zagościć na każdym francuskim stole, jest Château Moulin Du Terrier, wino ciemne, cierpkie i wyraźnie rozgrzewające. W roli wykwintnego trunku na specjalne okazje lub jako prezent dla konesera sprawdzi się z kolei Bordeaux z górnej półki, takie jak np. Château Marojallia, znakomity kupaż, który może dodatkowo dojrzewać w domowej piwniczce przez ponad 5 lat.
Dobre wino francuskie – popularne białe!
Francuzi piją oczywiście również wyborne wina białe, produkowane właściwie we wszystkich regionach winiarskich kraju, gdzie niezliczone winiarnie oferują trunki, którym nie są w stanie oprzeć się nawet najbardziej powściągliwi degustatorzy. Przykładem takiego specjału jest m.in. Les Amandiers, Comtes de Lorgeril, kupaż szczepów Chardonnay, Sauvignon Blanc i Viognier, świetny do picia solo, jak również jako dodatek do drobiu, ryby czy sałatek. Natomiast ci spośród smakoszy, dla których wino francuskie słodkie jest prawdziwym rarytasem, mogą podkreślić smak owocowych deserów, sushi czy kurczaka w stylu orientalnym napitkami takim jak Château Combet Laroche czy Sauternes, L Ouest De Lamothe Guignard. Ten ostatni specjał szczególnie dobrze komponuje się również z uwielbianymi przez Francuzów (ale przecież nie tylko!) serami z niebieską pleśnią. Popularnością cieszy się także wino francuskie półsłodkie. Jeśli i Ty uwielbiasz wina białe, konieczne zerknij do naszego wcześniejszego tekstu: Pinot Gris – wino francuskie, które przypadnie Ci do gustu.
Wino francuskie musujące – jako apéro i na specjalne okazje!
Chociaż badania pokazują, że ostatnimi czasy Francuzi sięgali po francuskie wino musujące nieco rzadziej niż przed laty (a coraz częściej wybierali zamiast niego włoskie Prosecco bądź hiszpańską Cavę), oryginalne Szampany nadal pozostają dla mieszkańców kraju Victora Hugo jednymi z najważniejszych trunków. Szczególnie chętnie wybierają zwłaszcza specjały w nieco lżejszym wydaniu, na apéritif (apéro), podobnie zresztą jak innego rodzaju lekkie trunki, także te bez bąbelków, np. wino francuskie półwytrawne. Szampany najwyższej jakości pełnią również niezwykle istotną rolę w trakcie imprez, przyjęć czy uroczystości. Francuzi także, do perfekcji doprowadzili sztukę łączenia win z potrawami, chętnie sięgając w przypadku Szampanów po ryby, owoce morza czy… truskawki. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat win z bąbelkami z tego niezwykłego kraju, zajrzyj do tekstu Wino musujące z Francji – do czego pasuje?
Jak widać, nie tylko najdroższe wino francuskie może cieszyć smakoszy doskonałymi właściwościami aromatyczno-smakowymi. Wiedzą o tym sami Francuzi, wybierając często trunki w przystępnej cenie, które doskonale sprawdzają się w trakcie spotkań towarzyskich, a ponadto są w stanie podkreślić smak przygotowanych w kuchni specjałów czy przynieść orzeźwienie w parne dni. Wszystkie gatunki francuskich win z najlepszych regionów winiarskich zarezerwujesz dzięki Winnicy Lidla!