Jeśli planujesz uroczystą kolację, podczas której na stole może pojawić się nawet kilka różnych win, musisz pamiętać o paru ważnych zasadach. Dowiedz się, jak najlepiej serwować wszystkie rodzaje wina! Oto poradnik serwowania wina krok po kroku.
Jakie kieliszki do wina?
Jaki kieliszek do wina białego? W czym serwować wino musujące? Czym się różni kieliszek do wina białego od tego do czerwonego wina? To niezwykle ważne kwestie. Prawda jest taka, że źle dobrany kieliszek może nie wydobyć wszystkich zalet podawanego wina. Dlatego warto mieć komplet kieliszków do wina białego, czerwonego i musującego. Więcej o kieliszkach do wina dowiesz się z tekstu: Jakie kieliszki do wina wybrać?.
Temperatura podawania wina
Wino należy serwować we właściwych dla niego temperaturach. Wina musujące podajemy schłodzone – do 8-12°C (w zależności od jakości wina). Wina białe serwuje się również w temperaturze 8-12°C – należy je włożyć do lodówki na godzinę przed podaniem. Wino czerwone powinno mieć około 14-18°C (z wyjątkiem Beaujolais Nouveau, które najlepiej smakuje w temperaturze 10-12°C), dlatego przed podaniem warto wstawić je do lodówki na pół godziny.
Ile wlać wina do kieliszka?
Wino powinno wypełniać ⅓ kieliszka, ale nie więcej niż 150 ml – taka ilość pozwala na odpowiednie napowietrzenie trunku i uwolnienie wszystkich jego aromatów.
W jakiej kolejności serwować wina?
Właściwa kolejność podawania win to bardzo ważna kwestia. Aby jak najlepiej poczuć walory trunku, podaje się najpierw wina musujące, następnie białe, potem czerwone, a na koniec deserowe. Zasada jest taka, że serwuje się wina od najlżejszych do najcięższych. Nikt nie doceni Vinho Verde, gdy przed chwilą pił potężne Cabernet Sauvignon.
Dekantacja wina: co to jest?
Jeśli serwujesz butelkę bardzo dobrego i starego wina, dobrze jest przelać je przed podaniem do karafki/dekantera. Zabieg ten pomaga pozbyć się osadu, który może gromadzić się na dnie butelki, a także dodatkowo napowietrza wino, uwalniając jego aromaty znacznie szybciej, niż miałoby to miejsce w otwartej butelce. W czasie przelewania z butelki do karafki należy jednak uważać, by osad nie wpłynął do dekantera. O dekantacji wina, a także o akcesoriach do wina pisaliśmy również w tekście pt.: Akcesoria do wina: jakich uzywają miłośnicy tego trunku?