Jak przechowywać wino po otwarciu?
Co zrobić z winem, jeśli po kolacji zostało nam jeszcze pół butelki trunku? W jaki sposób je przechowywać, aby było przydatne do wypicia innego dnia? Jak traktować wino po otwarciu? Wino nie lubi tlenu, a tego po otwarciu butelki jest aż nadto, dlatego też najważniejsza jest ochrona przed dostępem powietrza. Ale po kolei... Z naszego tekstu dowiesz się, jakie warunki należy zapewnić winom, żeby móc cieszyć się ich walorami przez dłuższy czas!
Przechowywanie wina po otwarciu - podstawowe zasady
Każe wino po otwarciu powinno zostać zamknięte. To zasada numer jeden - musimy zakręcić je lub umieścić w środku korek. Zasada numer dwa dotyczy temperatury przechowywania trunku. Możliwie szczelnie zamknięte wino powinno znaleźć się w lodówce. Dzięki temu będziemy w stanie zachować świeżość trunku do kolejnej degustacji. Co więcej, istotne jest trzymanie wina w pionie. Jeśli dysponujemy specjalistyczną pompką do wina, z jej wykorzystaniem będziemy w stanie wypompować powietrze z butelki. Proces utleniania możemy dodatkowo spowolnić, przelewając wino do mniejszej butelki. W dalszej części tekstu omówimy przywołane już zasady. A następnie sprawdzimy, jak długo można przechowywać określone rodzaje wina już po pierwszej degustacji.
Przechowywanie wina po otwarciu: ponowne zamknięcie
Jeśli chodzi o wino z nakrętką, sprawa jest jasna. Jeśli zaś mamy do czynienia z korkiem, należy ponownie wcisnąć go solidnie w szyjkę. Można również użyć specjalnych korków i zatyczek, co jest szczególnie polecane w przypadku win musujących. O korkach i zatyczkach, które ułatwiają przechowywanie wina czerwonego (lub jakiegokolwiek innego) po otwarciu pisaliśmy we wpisie o akcesoriach do wina.
Gdzie przechowywać otwarte wino? W lodówce!
W jakiej temperaturze przechowywać wino? Wiele osób lubi trzymać wino na blacie kuchennym. Jeśli jest ono nieotwarte i zostanie wypite w najbliższym czasie, to nie ma problemu. Jeśli jednak mówimy o napoczętej butelce – tutaj wygląda to nieco inaczej. Otwarte wino bardzo szybko traci swoje właściwości. Niska temperatura spowalnia procesy biochemiczne, dlatego wstawienie trunku do lodówki zapobiegnie jego szybkiemu utlenieniu. W ten sposób możemy przechować wino jeszcze przez kolejne dwa, trzy dni, czyli zdecydowanie dłużej niż na blacie.
Prawidłowe przechowywanie otwartego wina: pionowa pozycja
Jeśli wstawiamy otwartą butelkę wina do lodówki, umieśćmy ją na półce w drzwiach. W pozycji pionowej lustro wina ma mniejszą powierzchnię kontaktu z tlenem, a ten, jak już się wspominaliśmy, winu nie służy (nie mówimy przecież o napowietrzaniu trunku).
Pompka do wina: co to takiego?
Możemy także zaopatrzyć się w specjalną pompkę do wina, która odciągnie powietrze z butelki. Taki zabieg powinien przedłużyć trwałość wina o jeden lub dwa dni. Dodatkowo korek, który znajduje się w zestawie, jest bardziej szczelny od oryginalnego, wyjętego już zamknięcia.
Przelanie do mniejszej butelki
Skoro tlen szkodzi winu, a celem przechowywania jest minimalizacja powierzchni jego kontaktu z trunkiem, dobrym rozwiązaniem jest użycie mniejszych butelek. Bardzo często ten rodzaj alkoholu jest sprzedawany w butelkach o objętości stanowiącej połowę regularnej butelki. Jeśli na taką natrafimy, dobrze jest ją zachować i w razie potrzeby wykorzystać do przechowania pozostałego wina.
Jak długo trzymać otwarte wino?
Kwestia ta wymaga szczegółowego omówienia. Określone rodzaje wina mogą bowiem po otwarciu inaczej znosić próbę czasu. Jeśli chcielibyśmy dokonać pewnego uogólnienia, możemy powiedzieć, że wino należy spożyć w czasie od jednego do siedmiu dni. Przy tym zakładamy oczywiście, że wino czerwone wytrawne lub wino białe półsłodkie jest przechowywane zgodnie z opisanymi wyżej zasadami.
Czy otwarte wino może się zepsuć?
Owszem - dlatego właśnie należy pamiętać o odpowiednim jego przechowywaniu. Proces utleniania sprawia, że wino traci swój urzekający aromat, zyskuje zaś nieprzyjemny smak i zmienia swój wygląd. Co gorsza, mnożą się w nim bakterie, przez co taki trunek może mieć negatywny wpływ na zdrowie degustatora. Po czym poznać zepsute wino? Ma nieprzyjemny, octowy zapach, można wyczuć w nim również pleśń albo niepożądane ziemiste akcenty (chociaż trzeba pamiętać, że te występują też w bukietach wielu jakościowych win!). Inną kwestią jest wada korka (w przypadku win z korkiem), która odznacza się m.in. zapachem stęchlizny.
Zepsute wino zmienia swój kolor. Czerwone blaknie, białe ciemnieje (trzeba jednak pamiętać, że trunki naturalnie cechują się dużym spektrum odcieni, od jasnosłomkowego po rubin). Wino staje się mętne, mogą pojawić się w niej osady. Wino musujące wytrawne traci swoje bąbelki, wino spokojne z kolei je zyskuje, na czym oczywiście nam nie zależy. Zepsute wino zmienia swój smak. Można wyczuć w nim ocet lub dziwny gorzki posmak. Atrakcyjne owocowe niuanse stają się niewyczuwalne. Jeśli mamy wątpliwości co do stanu wina, i podejrzewamy, że to długo otwarte wino to już zepsute wino, nie powinniśmy pod żadnym pozorem go spożywać.
Ile może stać otwarte wino czerwone?
Jak długo można przechowywać otwarte czerwone wino? Wina czerwone mogą wytrzymać w lodówce od 2 do 5 dni. Wyjątkiem są tu wina wzmacniane jak Porto, które dzięki wysokiej zawartości alkoholu i cukru zachowują swój oryginalny smak i aromat, a ponadto nie psują się, nawet przez kilka tygodni.
Oczywiście wina czerwone to różnorodna kategoria. Poszczególne rodzaje tego tego trunku inaczej radzą sobie z upływem czasu. Najdłużej wytrzymują taniczne wina wytrawne o bogatej strukturze, nawet 5 dni. Znaczenie ma również odmiana. Takie właśnie wina dają szczepy takie jak Cabernet Sauvignon, Malbec czy Syrah (Shiraz). Nieco krócej zdatne do spożycia pozostanie wino średnio zbudowane (3-4 dni). Najszybciej należy spożyć lekkie wino czerwone, np. Pinot Noir. We wszystkich przypadkach mowa o winach wytrawnych. Otwarte wno czerwone słodkie wytrzyma 5-7 dni. Wyjątkiem będzie wino musującej, które przestanie smakować zjawiskowo po 2-3 dniach, czyli wtedy, gdy straci swoje bąbelki.
Białe wino: jak długo może stać otwarta butelka?
Także w tym przypadku, czyli pisząc o tym, jak długo wytrzymać może w lodówce otwarty napój o jasnej barwie, musimy pomyśleć o różnych odmianach wina. Nie każde wino białe tak samo dobrze znosi kolejne dni po napoczęciu. Zdecydowanie najdłużej wytrzymuje wino białe słodkie, np. słynny Muskat albo węgierski Tokaj. W zależności od nasycenia cukrem, mogą one zachować pełnię smaku od 5 do nawet 14 dni. Dobrze zbudowane wytrawne i półwytrawne, zwłaszcza dojrzewające w beczkach (np. Chardonnay), zachowują atrakcyjny smak przez 3-4 dni.
Lekkie i świeże wina o bogatym zapachu możemy śmiało trzymać w lodówce po otwarciu przez 3-5 dni. Oczywiście wszystko to ustalenia umowne. Jeśli po upływie tego czasu trunek nadal będzie pachnieć i smakować dobrze, możemy spokojnie go pić. Podobnie jak w przypadku wina czerwonego, najdłużej do spożycia okażą się zdatne wina wzmacniane. Najmocniejsze wina z białych mogą spędzić w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Jak długo może stać otwarte wino różowe?
Ile natomiast może stać otwarte wino różowe? Dojrzałe, beczkowane wino różowe wytrawne zachowa świeżość nawet przez 5 dni. Lekkie wina różowe najlepiej jednak spożyć o wiele wcześniej, w 2-3 dni. I w tym przypadku dłużej poczeka wino różowe półsłodkie i wino różowe słodkie, bo od 5 do 7 dni.
Ile może stać otwarte wino musujące?
Ile można trzymać po otwarciu wino musujące? Niezbyt długo. W chłodnym miejscu popularne trunki z bąbelkami, jak wina musujące Prosecco, Cava czy Szampan, spokojnie mogą spędzić do 3 dni. Nieco dłużej poczeka wino musujące słodkie lub wino musujące półsłodkie. Nie oznacza to jednak, że wino musujące w tak krótkim czasie się popsuje. Po prostu straci to, co je definiuje, a więc bąbelki! Pamiętajmy - aby spowolnić proces utraty gazu, do zamknięcia wina w butelce używajmy oryginalnego korka albo profesjonalnej wielorazowej zakrętki do wina.
Jakie rodzaje wina mogą stać najdłużej?
Zdecydowanie wina wzmacniane. W ich przypadku proces utleniania spowalnia wysoka zawartość konserwującego alkoholu oraz cukru. Należą do nich m.in. Porto, Sherry, i Madeira. Na drugim miejscu znajdą się wina słodkie niewzmacniane. Trzecie miejsce na podium zajmują bardzo taniczne wina czerwone wytrawne. Zaraz za nich uplasowały się rześkie wina białe o wysokiej kwasowości.
Ustaliliśmy już zatem w jakich warunkach i jak długo możemy przechowywać poszczególne rodzaje wina. Pora na rozejrzenie się w kolekcji trunków z Winnicy Lidla i poszukanie czegoś na najbliższą degustację. Gwarantujemy, że wybrane wino po otwarciu długo stać nie będzie!