Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Nebbiolo to wysokiej klasy szczep czerwonej winorośli, z którego wina wyróżniają się długowiecznością. Otrzymywane z odmiany Nebbiolo wino jest również jednym z najwyżej cenionych przez koneserów trunków z Półwyspu Apenińskiego. Jego ojczyzną jest Piemont. Najlepsze włoskie wina Nebbiolo pochodzą z apelacji Barbaresco, Barolo, Ghemme i Gattinara. Na ciekawe trunki otrzymywane z tejże odmiany natrafić możemy również np. w Ameryce Południowej, na rynku należą one jednak do rzadkości. A więc – jakie właściwie są wina Nebbiolo? Dlaczego to jedne z najciekawszych oferowanych przez Lidl win włoskich? Zachęcamy do lektury!


Wino Nebbiolo – gdzie powstaje?


Jak już wspominaliśmy, Nebbiolo należy do najlepszych szczepów włoskich. Warto jednak wiedzieć, że trunki z tej odmiany powstają także w Stanach Zjednoczonych, RPA, Australii i państwach Ameryki Południowej – Urugwaju, Brazylii i Argentynie. Jednak to na Półwyspie Apenińskim panują najlepsze warunki klimatyczne do uprawy tej szlachetnej winorośli, dlatego właśnie to wytrawne wino czerwone z Piemontu cieszy się tak wielkim uznaniem.


Produkcja win Nebbiolo

Z odmiany Nebbiolo powstają w głównej mierze trunki jednoszczepowe, kupażowanie z innymi odmianami jest rzadko stosowane. Wino produkowane jest przez włoskich mistrzów zarówno tradycyjną metodą powolnej fermentacji w niskiej temperaturze i dojrzewania w dużych dębowych beczkach, jak i szybkiej fermentacji i starzenia w baryłkach (również dębowych), którym to właśnie otrzymane wino zawdzięcza charakterystyczne akcenty dębiny.

Pierwsza z opisanych metod jest bardzo czasochłonna (wymaga wielu lat). Uzyskane w ten sposób trunki wyróżniają się bogactwem garbników i długowiecznością, ich bukiet traci jednak świeżość i charakter świeżych owoców. Jeśli natomiast chodzi o drugi sposób uzyskiwania włoskiego wina Nebbiolo, znacznie szybszy – trunki wytworzone w ten sposób cechują się wyraźniejszymi akcentami owocowymi i wspomnianymi już nutami dębowymi.


Wina włoskie Nebbiolo – jaki jest ich aromat i smak?

Każdy koneser, który będzie miał okazję wypróbować to doskonałe wino z Piemontu, wyczuje z pewnością apetyczne aromaty owoców leśnych, czekolady, rodzynek i lukrecji, a także interesujące nuty ziołowe i kwiatowe. Złożony bukiet w połączeniu z wyczuwalną w ustach wyraźną kwasowością tworzy niezwykłe połączenie, które nie ma sobie równych!


Langhe Nebbiolo DOC – średnio ciężkie wino z Włoch

Langhe Nebbiolo DOC to wino włoskie, które zwraca uwagę od samego początku, to znaczy od chwili przelania do kieliszka, a to dzięki swojej pięknej ceglastej barwie. To wytrawne dobre wino włoskie z Piemontu rozpieszcza zmysł powonienia smakosza typowymi dla odmiany nutami ciemnych owoców, a także intrygującymi ziołowymi niuansami. W smaku jest przyjemnie kwaskowe i równie przyjemnie rozgrzewające. Stanowi wymarzony dodatek do potraw na bazie wieprzowiny, jagnięciny, wołowiny i dziczyzny – pasuje także serów.


La Savella, Barbaresco DOCG

Jeśli chodzi o wina włoskie otrzymywane z odmiany Nebbiolo, kolejną z propozycji Winnicy Lidla jest doskonały trunek La Savella, Barbaresco DOCG. Jego bukiet zyskuje na wartości po odpowiednim napowietrzaniu trunku. Wtedy to w trakcie degustacji można wyczuć nie tylko charakterystyczne dla Nebbiolo nuty, lecz także bardzo interesującą truskawkę, morwę, rozmaryn, fiołki oraz akcenty grzybowe. To wino czerwone z północnych Włoch ma właściwości silnie ściągające i cechuje się znaczną kwasowością. Podobnie jak poprzedni z opisywanych przez nas trunków pasuje wyśmienicie do potraw mięsnych.

Polecane przez nas włoskie wina doskonale smakują solo oraz w towarzystwie wykwintnych potraw, szczególnie mięsnych. Jeśli jednak potrzebujesz dodatkowego urozmaicenia, koniecznie przeczytaj nasz tekst o koktajlach na bazie wina Drinki z winem – 5 najciekawszych lub ten dotyczący w całości win czerwonych, takich jak wyjątkowe wina Nebbiolo 5 drinków z czerwonym winem.

Zapraszamy do odwiedzin Winnicy Lidla, za pośrednictwem której zarezerwujesz dobre wina włoskie, m.in. pochodzące z Piemontu oryginalne wina czerwone Nebbiolo o wytrawnym smaku, którym poświęciliśmy ten wpis. Warto poznawać jedyne w swoim rodzaju trunki z pięknej Italii!