![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/odkrywca.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/odkrywca_mobile.jpg)
Odkryj karty historii winiarstwa
Wszyscy winopijcy, ci mniej i ci bardziej zaangażowani w zgłębianie tajników wina, wiedzą, że wino robi się od dawna. Niektórzy stawiają na dwa tysiące lat historii i utożsamiają wino z początkami chrześcijaństwa, inni kojarzą wino z Cesarstwem Rzymskim, czasem ktoś rzuci hasło: „Grecy!” Tymczasem zamiana soku z winogron w cudowny nektar zwany winem dokonała się w tym samym czasie, kiedy człowiek postanowił skończyć z koczowniczym trybem życia. Początki wina, to równocześnie początki cywilizacji!
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz1.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz1.jpg)
Osadnictwo wiązało się z uprawą roli. Człowiek nie polegał już tylko na kaloriach z upolowanej zwierzyny, jadł więcej zbóż, owoców i warzyw. Bardzo pomocne w jego życiu okazały się drożdże, o których istnieniu nie miał wówczas pojęcia, a które jednak bardzo zmieniły jego życie. Bez drożdży nie byłoby pożywnego chleba ani zmieniającego stan świadomości i ratującego przed chorobami piwa czy wina. Drożdże pozwoliły na zupełną zmianę stylu życia. Ba! Można powiedzieć, że dały początek wierzeniom i religiom. Kult Wielkiej Matki, kult Słońca powstały w tym samym czasie, kiedy człowiek cieszył się pierwszymi łykami zbawiennego napoju. A miało to miejsce już 7 tysięcy lat p.n.e., w epoce Neolitu.
Chiny, Gruzja, Armenia – winiarski start.
Najstarsze ślady sfermentowanego napoju pochodzą z Chin. Był on zrobiony z ryżu, miodu i owoców, w tym winogron. Dawno temu: 7000-6600 lat przed naszą erą. Na pierwszy zaś ślad samego wina natrafiono w Gruzji. Jest nim depozyt tanin i kryształów kwasu winnego w kvevri (rodzaj glinianego naczynia, w którym do dziś winifikuje się wino), która ma 8 tysięcy lat. Ciekawscy mogą ją sobie obejrzeć w Muzeum Etnograficznym w Tibilisi. I tak naprawdę okazuje się, że to właśnie z rejonu Kaukazu pochodzą wszelkie znane nam ślady pierwszej winiarskiej działalności człowieka. W Turcji i Iranie znaleziono amfory z okresu 5000 - 4000 lat p.n.e., a w Armenii prawdziwą winiarnię z prasą do winogron z tych samych czasów. Jesteśmy więc jeszcze wciąż naprawdę daleko od Rzymu.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz2.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz2.jpg)
Piramidy i wino.
Kolejnym ważnym punktem na winiarskiej linii czasu jest Starożytny Egipt: 3000 lat p.n.e. Dzięki bardzo dokładnym rysunkom znalezionym w grobowcach Faraonów, wiemy dziś, że wiedza dotycząca produkcji wina była wtedy już dość zaawansowana. Egipcjanie zostawili po sobie obrazki fermentującego moszczu, który gwałtownie wylewa się z naczynia czy winiarzy odcedzających wino, w celu pozbycia się skórek i szypułek. Wiemy, że po fermentacji napój przelewano do amfor, które zamykano glinianą pokrywką z małym otworem na ulatujący dwutlenek węgla. Możemy też przypuszczać, że już wtedy część wina przeznaczano do starzenia – stąd na niektórych amforach zaznaczony jest rok, a nawet pochodzenie wina. Można więc założyć, że to w Egipcie mamy do czynienia z pierwszymi etykietami wina!
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz3.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz3.jpg)
Wino, a zdrowie.
Powoli zbliżamy się do czasów Greków. Ale potrzebujemy łącznika w postaci genialnych żeglarzy i odkrywców, którzy równocześnie handlowali wszelkimi dobrami transportowanymi na pokładach swych statków – Fenicjan. To oni byli największymi podróżnikami w okolicach XII wieku p.n.e. i to dzięki nim Grecy odkryją sfermentowane winogrona.
Wreszcie w VIII wieku p.n.e. wino stanie się symbolem życia, zdrowia i zabawy. Z jednej strony Grecy popularyzują kult Dionizosa, zwanego również Bachusem. Z drugiej wino opisują i stosują jako cudowny środek na wiele przypadłości: senność i bezsenność, niestrawność i otyłość, na serce, ciśnienie, smutek czy nadpobudliwość. Sam ojciec medycyny, urodzony na greckiej wyspie Kos 460 lat p.n.e., Hipokrates, pisał o winie jako o lekarstwie na wiele chorób. Analizował dobroczynne działanie na człowieka win młodych i starych, potężnych czerwonych i lekkich białych: każdy styl wina miał swoje zastosowanie w ówczesnym gabinecie lekarskim. Aż szkoda, że te czasy minęły.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz4.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz4.jpg)
Od Rzymian do Nazareńczyka.
Powoli zbliżamy się do czasów Greków. Ale potrzebujemy łącznika w postaci genialnych żeglarzy i odkrywców, którzy równocześnie handlowali wszelkimi dobrami transportowanymi na pokładach swych statków – Fenicjan. To oni byli największymi podróżnikami w okolicach XII wieku p.n.e. i to dzięki nim Grecy odkryją sfermentowane winogrona.
Wreszcie w VIII wieku p.n.e. wino stanie się symbolem życia, zdrowia i zabawy. Z jednej strony Grecy popularyzują kult Dionizosa, zwanego również Bachusem. Z drugiej wino opisują i stosują jako cudowny środek na wiele przypadłości: senność i bezsenność, niestrawność i otyłość, na serce, ciśnienie, smutek czy nadpobudliwość. Sam ojciec medycyny, urodzony na greckiej wyspie Kos 460 lat p.n.e., Hipokrates, pisał o winie jako o lekarstwie na wiele chorób. Analizował dobroczynne działanie na człowieka win młodych i starych, potężnych czerwonych i lekkich białych: każdy styl wina miał swoje zastosowanie w ówczesnym gabinecie lekarskim. Aż szkoda, że te czasy minęły.
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz5.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis19obraz5.jpg)
Tymczasem zachęcam do spróbowania win z mniej oczywistych krajów winiarskich:
aromatycznego
Sauvignon Blanc z Bułgarii
przyjaznego
Merlota z Rumunii
i słodkiego
Rieslinga z Kanady
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis16_obraz9.jpg)
![](https://winnicalidla.pl/media/wysiwyg/przepis16_obraz9.jpg)
IZABELA KAMIŃSKA, United States of Taste
Dziennikarz winiarski, specjalista od wina, edukatorka (posiada WSET Diploma), współautorka programu "Ale wino"
Prowadzi swój własny show "Ale Wino" na kanale “Tuba Smaku” (Youtube), w którym razem ze współprowadzącym program, Tomaszem Czudowskim, starają się w prosty sposób przybliżyć widzom świat wina degustując, opowiadając o nim i podróżując po świecie z kamerą.
Organizuje degustacje i szkolenia dla klientów z branży, klientów biznesowych, autorskie degustacje i warsztaty otwarte
dla publiczności, a także prowadzi zajęcia w ramach międzynarodowej szkoły WSET (Wine and Spirits Education Trust).
Przez 6 lat związana była z portalem winiarskim Winicjatywa.pl i magazynem Ferment, pisała również dla magazynu Smak oraz Kukbuk.