Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino bez siarczynów – kilka faktów o nim i 4 propozycje

Jeśli wydaje Ci się, że da się wyprodukować wino kompletnie pozbawione siarczynów, to jesteś w błędzie. Dwutlenek siarki powstaje w wyniku fermentacji moszczu gronowego, jest to zatem nieodłączony element każdego wina. Jest jednak olbrzymia różnica pomiędzy naturalną fermentacją, podczas której powstają siarczyny oraz dodawaniem do wina syntetycznego dwutlenku siarki. W jaki sposób powstają trunki określane mianem wina bez siarczynów? Z przyjemnością opowiemy!

Wino bez siarczynów – co warto wiedzieć?

Ostatnimi czasy w środowisku winiarskim pojawił się trend na produkowanie win o naturalnym składzie – ekologicznych, wegańskich, pozbawionych konserwantów. Jest to producencka odpowiedź na zapotrzebowanie rynku, zalanego kiepskiej jakości winami z kilkunastoma „E” w składzie. Konsumenci wina coraz częściej wybierają i piją trunki, które produkowane są naturalnymi metodami, bez syntetycznych dodatków.

Należy jednak pamiętać, że dwutlenek siarki jest obecny w każdym winie. Ten związek powstaje już w procesie fermentowania wina. Dlaczego zatem producenci oznaczają swoje produkty jako wina bez siarczanów (a poprawnie bez siarczynów)? Ponieważ poza naturalnym efektem fermentacji wielu producentów wciąż dodaje do win syntetyczny dwutlenek siarki oznaczany jako E220. Na początku XXI wieku ten proceder był dość popularny, ale rzadko można było znaleźć na etykiecie o tym informację, dlatego w 2012 roku w życie weszła regulacja prawna zobowiązująca twórców win do zamieszczania informacji o obecności siarczynów w winie, jeżeli ich zawartość przekracza 10 mg na litr trunku.

Chociaż sama nazwa związku siarki nie brzmi zbyt zachęcająco, to nie taki diabeł straszny, jak go malują. Dwutlenek siarki jest powszechnie obecny w produktach spożywczych, ponieważ należy on do grupy konserwantów i antyoksydantów. Normy dwutlenku siarki w żywności są regulowane w Unii Europejskiej, a wprowadzone ograniczenia zgodne z wytycznymi WHO. SO2 znajdziemy w wielu przetworach (musztardzie, sokach owocowych, dżemach, galaretkach, cynamonie, suszonych grzybach i owocach, a nawet w kaszy jęczmiennej. Bez tego związku produkty te straciłyby kolor, byłyby mniej odporne na pleśń i grzyby, a ich czas przydatności do spożycia byłby znacznie krótszy.

Unia Europejska reguluje również górne granice zawartości siarczynów w winie – dla białych, wytrawnych wynosi ona 210 mg na litr, dla czerwonych 160 mg na litr, a dla słodkich win aż do 400 mg na litr. W żywności natomiast górna granica jest zdecydowanie wyższa – dla suszonych śliwek czy rodzynek wynosi ona aż 2000 mg na kilogram. Starasz się unikać konserwantów i innych syntetycznych związków z długiej listy „E” w swojej diecie, a na dodatek masz ochotę napić się dobrego wina? Na sklepowych półkach z pewnością znajdziesz wino bez siarczynów. Smaczne wina bez siarczynów znajdziesz również w sklepie Lidl!

Dlaczego wino zawiera siarczyny?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, wino powstaje w procesie fermentacji, której nieodłącznym elementem jest wytworzenie siarczynów. Dlaczego wino zawiera siarczyny? Ponieważ związek ten poza właściwościami konserwacyjnymi, ma również działanie bakteriobójcze oraz stabilizujące (dzięki niemu wino nie fermentuje powtórnie w butelce). Przyjęte przez Unię Europejską normy zawartości siarczynów w winie są różne dla poszczególnych kategorii kwasowości z racji odmiennych właściwości win. Tradycyjne wina czerwone zawiera w sobie przeciwutleniacze, natomiast wina z kategorii słodkich są bardzo podatne na oksydację. Siarczyny wspomagają trwałość wina i sprawiają, że się nie utlenia, a jego barwa pozostaje niezmienna. To również doskonały środek w walce z zanieczyszczeniami, niechcianymi bakteriami oraz grzybami. Związek siarki używany jest również do czyszczenia kadzi oraz beczek. Czy używanie siarczynów do produkcji jest konieczne? Odpowiedź na to pytanie brzmi „nie”. Dlaczego zapytasz? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.

Czy są wina bez siarczynów?

Odpowiedź na pytanie, czy są wina bez siarczynów, nie jest jednoznaczna. Jeżeli spojrzeć na ten związek z punktu widzenia procesu produkcyjnego wzbogacanego syntetycznymi konserwantami to rzeczywiście, istnieją wina oznaczane jako te bez siarczynów, natomiast w tym przypadku odnosi się to tylko wzbogacania wina syntetycznymi związkami. Czy jest wino bez siarczynów, które jest ich całkiem pozbawione? Takiego wina nie znajdziemy nawet w najmniejszych, ekologicznych winnicach. Nawet wina ekologiczne zawierają naturalny dwutlenek siarki pochodzący z fermentacji moszczu gronowego. Możemy jednak wyróżnić wina, w których dwutlenek siarki mieści się w dopuszczalnych normach, nie jest wyczuwalny w smaku i działa prozdrowotnie jako przeciwutleniacz.

Wina ekologiczne, naturalne, które określa się mianem „bez siarczynów”, nie mają w sobie domieszki syntetycznych konserwantów, a proces winifikacji przebiega nieco inaczej od tradycyjnego. Produkowanie wina ekologicznego wiąże się z mniejszą swobodą w procesie twórczym – produkt docelowy jest trudniejszy w otrzymaniu i bardziej kapryśny. Powszechną praktyką stosowaną przez winiarzy w celu przedłużenia żywotności win ekologicznych jest uzyskiwanie niższego PH wina albo podwyższania jego zawartości alkoholu. Jeśli wino posiada certyfikat ekologiczności, to nie musi wcale oznaczać, że do jego produkcji nie są używane konserwanty. Dla win z tej kategorii stworzone zostały inne normy siarczynów – np. wino czerwone, które jest wytrawne i ekologiczne może zawierać maksymalnie 100 mg dwutlenku siarki na litr trunku, z kolei wino białe 150 mg na litr.

Jak widać nawet naturalne, eko wina bez siarczynów mają je w swoim składzie. Jeśli jednak poszukujesz wina o niskiej zawartości związków siarki, będą one dobrym wyborem. Wina z wysoką zawartością siarczynów w gruncie rzeczy nie robią wielkiego spustoszenia w organizmie człowieka. Na ten związek powinny uważać osoby nadwrażliwe na związki siarki, zwłaszcza astmatycy, u których pojawiają się problemy z oddychaniem po spożyciu żywności z siarką. Według WHO dzienna norma spożycia siarczynów dla organizmu człowieka wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała.

Gdzie kupić wino bez siarczynów?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, gdzie kupić wino bez siarczynów, to dobrze trafiłeś. Z przyjemnością podpowiemy, gdzie szukać ekologicznych perełek. Wina te możesz znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach winiarskich. W tych miejscach obsługa z pewnością doradzi w wyborze i odpowie na większość frapujących cię pytań. Kolejnym miejscem, w którym kupisz ekologiczne, organiczne wina, jest Internet. Tutaj oferta jest tak bogata, że może przyprawić o zawrót głowy. A co, jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, żeby biegać po sklepach czy surfować po sieci?

Najlepszym rozwiązaniem będzie dokonanie rezerwacji na stronie Winnica Lidla! W naszej ofercie znajdziesz kilkanaście ciekawych smakowo i cenowo win naturalnych z ekologicznymi certyfikatami, np. organiczne wina z winnicy Laertes Rey mieszczącej się w regionie Rioja albo niezwykle dobrze oceniane wina od Weingut Burg Ravenburg. Wystarczy zarezerwować na stronie wybraną butelkę i kupić ją w wybranym sklepie Lidl. Prawda, że to proste?

Wino bez siarczynów – propozycje

Jeśli szukasz wino bez siarczynów, które będzie posiadało certyfikat eko albo organiczności, to warto, żebyś poznał nasze propozycje. W Winnicy Lidla znajdziesz szereg win produkowanych metodami zgodnymi z naturą.

Jako pierwszą propozycję wybraliśmy wino Lapillus Organic z regionu Ribera Del Duero. To niezwykłe czerwone wino bez siarczynów ze szczepu Tempranillo kryje w sobie aromaty jeżyny, maliny, śliwki oraz czereśni. Jest świeże, lekko rozgrzewające, w ustach mocno taniczne. Planujesz wieczór z winem i eko serami? Ten trunek będzie do tego idealny!

Masz ochotę na dobre różowe wino, które posiada certyfikat ekologiczności? Spróbuj różowego bułgarskiego wina z odmian Mavrud i Bouquet. To powstałe z kupażu endemicznych szczepów wino charakteryzuje się wysoką kwasowością i przyjemnymi, kwiatowymi nutami. Znajdziesz w nim aromaty czerwonych porzeczek, truskawek, jogurtu oraz fiołków. Wyjątkowo dobrze skomponuje się z potrawami na bazie świeżych warzyw.

Wspomnieliśmy już wcześniej o niemieckiej winnicy Weingut Burg Ravenburg, dlatego w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć Riesling Alte Vogtei Zu Ravensburg. To orzeźwiające wino bez siarczynów wytwarzane jest z owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Odszukasz w nim aromaty grejpfruta, zielonego jabłka, moreli i brzoskwini. W ustach poczujesz intensywną kwasowość, charakterystyczną dla win z tego szczepu.

Na sam koniec musimy wspomnieć o jednym z ekologicznych kupaży, który skradnie serca fanów francuskich trunków. Mowa tu o Villa Terramare Organic – winie pochodzącym z Langwedocji, a konkretniej z małego miasteczka Villeveyrac. Jeśli chodzi o jego profil aromatyczny, to z pewnością twój nos wychwyci w nim aromaty truskawek, jeżyn i aronii przyprawione cynamonem oraz lukrecją. W degustacji soczyste, nieco cierpkie i rozgrzewające. Ten kupaż będzie wdzięcznym uzupełnieniem kolacji, w której brać udział będą potrawy z dodatkiem serów pleśniowych i czerwonych mięs.

W ofercie Winnicy Lidla znajdziesz wiele ciekawych win pochodzących z ekologicznych upraw. Wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszesz hasło „bio”. U nas z pewnością znajdziesz swoje ulubione organiczne wino w przystępnej cenie.

Czytaj także:

Wina BIO

Siarczyny w winie – co to takiego? Obalamy 3 największe mity!

Wino czerwone słodkie – do czego pasuje?

Bukiet wina – co to takiego?

Smak i gatunek wina – jak rozróżnić?

Dobre wino czerwone półwytrawne: 5 konkretnych propozycji

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?

Wino białe półsłodkie – do czego najlepiej pasuje?

Jakie wino białe słodkie? 5 propozycji dla miłośników tego trunku

5 drinków z czerwonym winem

Dobre wino z WinnicaLidla.pl – 6 propozycji