The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Charakteryzują się barwą o różnej intensywności – od purpurowej poprzez rubinową po miedzianą. Dobrze komponują się z wędlinami, daniami z mięsa czerwonego oraz dojrzałymi serami.
Wino w optymalnej fazie dojrzałości, doskonale zrównoważone. Barwa trunku w kieliszku jest ciemna, rubinowa z miedzianymi refleksami. Trunek posiada złożony bukiet, którego spektrum ujawnia się po odpowiednim napowietrzeniu. W nosie rozpoznać można aromaty dżemu z czarnej porzeczki, dojrzałej jeżyny...
Château Moulin de Taffard, prestiżowe Cru Bourgeois z regionu Médoc w Bordeaux. Wino to oceniane jest wyjątkowo dobrze za zbalansowaną strukturę i głębię smaku. Komponowane jest z czterech kluczowych dla regionu odmian winogron - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot. Podczas deg...
Châteauneuf-du-Pape to prestiżowy region winiarski w południowej części Doliny Rodanu. Słynie z produkcji czerwonych win z lokalnie uprawianych 13 odmian winorośli. W tym wieloszczepowym kupażu odnaleźć można prawdziwe bogactwo aromatów owocowych.Podczas degustacji tego znakomitej jakości wina czerw...
Chateau Olivier to jedno z wybitnych win z apelacji Pessac-Leognan sklasyfikowanych w prestiżowej grupie Grand Cru Classé. Winnice w posiadłości zajmują powierzchnię 52 hektarów, a tradycje produkcji sięgają tam XII wieku.Przed degustacją wino wypada dobrze napowietrzyć. Ten młody jeszcze trunek (z ...
Imponujące wyglądem i zapachem, ciężkie wino z odmian Tempranillo i Merlot. W kieliszku trunek ma intensywną, rubinową barwę z purpurowymi refleksami. Jest w optymalnym momencie dojrzewania na co wskazuje obecność w bukiecie aromatów pierwszo i drugo rzędnych. Rozpoznać tutaj można czarną porzeczkę,...
Bourgogne Gamay pochodzi z najbardziej na południe wysuniętej części Burgundii. Na glebach z granitowym podłożem szczep Gamay daje wina o lekkiej strukturze i wyraźnych, owocowych aromatach.Gamay w kieliszku ma ciemny, rubinowy kolor. W zapachu wina wyczuwalne są świeże owoce, przede wszystkim jeżyn...
Wino Blues od Kovács Nimród produkowane jest z winogron odmiany Kékfrankos, uprawianych w regionie Eger na parcelach Nagyfai i Nyilasmár. Obszary te znane są z wyjątkowego mikroklimatu i gleb dających wina o wyjątkowo złożonych profilach smakowych. Takim też jest dojrzewające przez 18 miesięcy w dęb...
Dão Reserva, Cabriz ma ciemnorubinowy kolor z purpurowymi refleksami, wskazującymi na względnie młody wiek wina. Po nalaniu wina do kieliszka wyczuć można dojrzałe czerwone i ciemne owoce, jak śliwki, jeżyny i wiśnie oraz lekkie nuty przypraw i dębu - świadczące o tym, że wino dojrzewało w beczkach....
Wino Appassimento Passomastro powstało z uprawianych w dolinach regionu Veneto odmian winogron Corvina i Rondinella, które po zbiorach zostały poddane delikatnemu podsuszaniu. Zaraz po nalaniu do kieliszka Appassimento ujawnia swój bogaty, dojrzały bukiet. Aromaty jeżyn, suszonych śliwek i wanilii m...
Dojrzewanie wina Château Panigon jest obecnie w optymalnym punkcie; trunek w smaku i bukiecie ukazuje pełnię swego charakteru imponując złożonością. Wąchając wino spotykamy się z wyraźnymi nutami dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, które łączą się harmonijnie z subtelnymi akcentami słodkich przyp...
Château Malausanne, Cuvée Tradition cechuje się bogatym i złożonym bukietem aromatycznym, w którym dominują nuty dojrzałej czarnej porzeczki z wyczuwalnymi akcentami przypraw i ziół. Delikatne nuty dębowe, wynikające z tradycyjnej metody starzenia w beczkach, dodają winu elegancji i harmonii. W usta...
Wino Château German pochodzi z apelacji Castillon Côtes de Bordeaux. To obszar położony w pobliżu słynnej apelacji Saint-Émilion, znanej z produkcji wysokiej jakości czerwonych win. Château German wyróżnia się wyraźną i zrównoważoną strukturą. W bukiecie aromatycznym tego wina można wyczuć mieszankę...
Wino Château de Landiras emanuje bogactwem aromatów i złożonością struktury charakterystyczną dla trunków pochodzących z Graves. Obszar ten znany jest z produkcji win o wyjątkowej jakości, a słynie ze żwirowatych gleb, nadających lokalnym winom swoistą mineralność i głębię. Château de Landiras wytwa...
Pago to oznaczenie win o najwyższym poziomie jakości w hiszpańskiej piramidzie winnej. Przykładem win noszącym takie oznaczenie jest Finca Aylés. To unikalny obszar winiarski leżący w północno-wschodniej części kraju, niedaleko Saragossy, między Madrytem a Barceloną. Finca Aylés to jedyne "Vino de P...
Czerwone, wytrawne wino z Toskanii. Trunek powstał z uprawianych lokalnie odmian winorośli, a jego charakter jest odpowiedni na niezobowiązujące okazje. Smak wina współgrać może z typowymi włoskimi przekąskami; pasuje do pizzy, lazanii, makaronu bolońskiego, średnio twardych serów oraz szynek, jak r...
"Te Haupapa" to fraza w języku maoryskim oznaczająca przymrozek. Odnosi się bezpośrednio do właściwości klimatycznych nowozelandzkiego regionu Central Otago, w którym takie zjawiska pogodowe nie są rzadkością i stanowią zagrożenie dla upraw winorośli.Wino Te Haupapa swoim smakiem wpisuje się w kanon...
Półwytrawne czerwone wino sycylijskie. Urzeka głęboką, rubinową barwą oraz intensywnym bukietem. Zaraz po nalaniu wina do kieliszka w jego bukiecie rozpoznać można aromaty suszonej śliwki, ciemnej czekolady, wiśni w likierze oraz wanilii i toffi. W ustach: wyraźne rozgrzewanie alkoholu, delikatna kw...
Wino z odmian Zinfandel i Cabernet uprawianych we włoskiej Apulii. W kieliszku prezentuje się w głębokiej, rubinowej barwie. W bukiecie trunku można wyczuć aromaty suszonej śliwki, jeżyny oraz dżemu z czereśni. Smak wina jest mocno rozgrzewający, o umiarkowanej ciężkości, z charakterystyczną, spina...
Wino Milord pochodzi z Château Isolette, posiadłości położonej w regionie Luberon w Dolinie Rodanu, na południu Francji. Proces produkcji wina w Château Isolette jest starannie kontrolowany. Dojrzałe winogrona zbierane są w nocy lub wcześnie rano, w chłodzie, a następnie są bezpośrednio tłoczone w p...
Wino czerwone wytrawne, wyprodukowane z odmiany Primitivo. Łatwe do rozpoznania aromaty w intensywnym bukiecie przypominają kombinacje zapachów wiśni, śliwki, jeżyn i dżemu truskawkowego. W ustach trunek jest przyjemnie cierpki i delikatnie rozgrzewający z charakterystycznym, słodkawym akcentem.Prim...
Frappato to młode i lekkie w smaku, wytrawne wino pochodzące z malowniczej Sycylii. Wyspa ta jest jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych regionów winiarskich we Włoszech. Sycylia, dzięki swojemu ciepłemu klimatowi śródziemnomorskiemu i żyznym wulkanicznym glebom, stwarza idealne warunki do...
Historia marki Finca Fella jest głęboko zakorzeniona w tradycji rodzinnej. Założyciel firmy, Tommaso Ciampoli, pochodzi z rodziny rolników i od najmłodszych lat był zafascynowany winem. Jego pierwsze doświadczenia z winem sięgają czasów, gdy miał 4 lata i pomagał swojemu dziadkowi w produkcji wina. ...
Oferujemy Państwu wino doskonałe do degustacji dla smakoszy trunków bardziej wyrazistych. Jego smak świetnie komponuje się z mięsem, zarówno z wołowiną, jak i dziczyzną, a także z serami o intensywnym smaku. Rioja Reserva jest często uważana za jedno z najlepszych win Hiszpanii. Stanowi doskonały wy...
Wytrawne wino czerwone z odmiany Pinot Noir, którego smak towarzyszyć może eleganckim potrawom z kaczki, gęsiny lub jagnięciny. Smakować będzie miłośnikom trunków umiarkowanie cierpkich z owocowym profilem aromatów. Trunek cechuje przyjemna kwasowość oraz aromaty przypominające fiołka, truskawkę ora...
Merlot z winnicy San Pedro to wino o typowych cechach odmianowych. W kieliszku trunek jest ciemny o wyraźnej, rubinowej barwie. Nos jest elegancki, o charakterystyce owocowej z domieszką akcentów spożywczych. Dominują tutaj zapachy przypominające wiśnię, ciemną śliwkę oraz toffi i skórkę chleba. Win...
Wino z odmiany Cabernet Sauvignon urozmaiconej domieszką gron Malbec i Petit Verdot. Surowce do produkcji trunku pochodzą z regionu Los Chacayes w Argentynie. To obszar położony na wschód od miasta Mendoza, graniczący z Valle de Uco. W Los Chacayes panuje klimat kontynentalny, z dużymi amplitudami t...
Wino z odmiany Malbec urozmaiconej domieszką gron Bonarda oraz Petit Verdot. Pochodzi z gron uprawianych w regionach Los Chacayes i Agrelo w prowincji Mendoza. Opisywany kupaż to wino wytrawne i aromatyczne. W ustach jest umiarkowanie cierpkie i rozgrzewające, a jego bukiet przypomina aromaty owoców...
Oferta limitowana wina z Kondoli - małego regionu w Kachetii; opisywanego trunku powstało jedynie 4000 butelek. Stanowi on połączenie dwóch podejść do produkcji wina gruzińskiego - tradycyjnego i nowoczesnego. Wino zostało stworzone z najwyższej jakości gron Saperavi, starannie wybranych z najlepszy...
Wino czerwone powstaje z odmian winogron o czerwonej, niebieskiej lub brunatnej barwie. Swój głęboki kolor zawdzięcza temu, że od owoców nie oddziela się skórek, tak jak w przypadku wina białego. O kolorze tego rodzaju wina decydują antocyjany, zawarte właśnie w skórkach winogron. O tym jakie wino czerwone wybrać powinny decydować nie tylko nasze preferencje, ale również to do jakiego posiłku będziemy je spożywać. Dobre wina czerwone, wytrawne będą świetnym uzupełnieniem każdej pieczeni, czerwonego mięsa, dziczyzny oraz mięsa z kaczki i gęsi. Do czerwonego mięsa świetnie będzie pasować również czerwone wino półwytrawne. Wina półsłodkie i słodkie serwujemy, do niektórych gatunków sera oraz deserów
Wino czerwone zawiera nieco więcej kcal niż wina białe, różnica ta jest jednak niewielka i tak naprawdę kieliszek czerwonego wina zawiera tylko kilka kcal więcej niż w przypadku wina białego. Dobre czerwone wino wcale nie musi być drogie, cena wina czerwonego zależy oczywiście od wielu czynników i może mieć dużą rozpiętość. Jednak już za kilkadziesiąt złotych jesteśmy w stanie znaleźć butelkę czerwonego wina dobrej jakości.
Jakie kieliszki do wina czerwonego?
Aby w pełni docenić walory smakowe czerwonego wina i poczuć jego pełny bukiet, trunek ten powinien zostać podany w odpowiednich kieliszkach. Zgodnie ze sztuką, wino czerwone podajemy w kieliszkach o szerokiej, pękatej czaszy, zwężającej się ku górze. Kieliszek taki napełniamy winem do 1/3 wysokości, zwykle do miejsca w którym czasza kieliszka jest najszersza. Kontakt z powietrzem pozwala na uwolnienie pełnego, bogatego aromatu czerwonego wina,a sam trunek zyskuje dzięki temu delikatniejszy i przyjemniejszy dla podniebienia smak. Kieliszki do wina czerwonego powinny mieć też wielkość dopasowaną do wieku serwowanego trunku. Im starsze czerwone wino tym większe i szersze kieliszki powinniśmy wybrać.
W jakiej temperaturze pić czerwone wino?
Najbardziej znana zasada dotycząca temperatury serwowania wina mówi o tym, że białe i różowe wino powinny być schłodzone przed podaniem, natomiast czerwone wino, powinno mieć temperaturę pokojową. W czasach gdy ukuto tę zasadę podawania wina temperatura pokojowa oznaczała około 16 - 17 stopni Celsjusza. Dziś jest to zwykle powyżej 20 stopni, co jest już nieco zbyt wysoką temperaturą dla wina czerwonego. Tak więc wino czerwone podajemy najczęściej w przedziale od 15 do 18 stopni Celsjusza. Najprostszym sposobem na osiągniecie zbliżonej temperatury jest umieszczenie butelki wina w lodówce, na godzinę przed podaniem.
Niska temperatura wina podkreśla jego kwasowość, zmniejsza słodycz i sprawia, że bąbelki wolniej uchodzą z win musujących. Natomiast wyższa temperatura serwowanego wina łagodzi kwaskowaty smak, zwiększając tym samym jego słodycz.
Wina czerwone - kalorie
Każdy miłośnik rubinowego trunku powinien mieć na uwadze to, że alkohol zawiera w sobie całkiem sporo kalorii. Jeśli zastanawiasz się ile kalorii (kcal) ma czerwone wino to zależy to oczywiście od jego rodzaju. Najuboższe w kalorie jest czerwone wino wytrawne. W kieliszku zawierającym 120 ml czerwonego wina wytrawnego znajdują się 82 kcal. Kieliszek czerwonego wina półsłodkiego to już 105 kcal, a najwięcej znajdziemy ich oczywiście w czerwonym winie słodkim. Jest to aż 128 kcal na kieliszek (120 ml). Porcja czerwonego wina od czasu do czasu nie powinna więc stanowić zagrożenia dla naszej diety. Jeśli jednak szczególnie zwracasz uwagę na ilość spożywanych kalorii, a nie chcesz rezygnować z okazjonalnej lampki wina, wybieraj te wytrawne.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.