Czerwone wino a zdrowie
Jakich korzyści zdrowotnych możemy spodziewać się wypijając kieliszek czerwonego wina do kolacji? Oto kilka z nich:
- Opóźnianie procesu starzenia — regularne spożywanie tego trunku w umiarkowanych ilościach pozwala na długi czas zachować młody wygląd. Związane jest to z wysoką zawartością antyoksydantów. To substancje, które skutecznie niszczą wolne rodniki i wykazują właściwości przeciwzapalne. Wino bogate jest także w resweratrol odpowiadający za stymulację genu długowieczności.
- Poprawa procesu trawienia — wino skutecznie poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Co więcej, pomaga ono w trawieniu tłustych potraw.
- Poprawa funkcjonowania mózgu — czerwone wino przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji oraz redukuje ryzyko zachorowania na Alzheimera.
- Stymulacja procesu odchudzania — 1 kieliszek wina dziennie skutecznie pobudza metabolizm i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.
- Podnoszenie poziomu dobrego cholesterolu — jak pokazują badania, pijąc 1 kieliszek czerwonego wina dziennie, nasze wyniki są w stanie poprawić się aż o 15% w przeciągu zaledwie 1 miesiąca. Co więcej, trunek ten redukuje fibrynogeny we krwi, zmniejszając ryzyko tworzenia się zakrzepów naczyń krwionośnych.
- Poprawa pracy nerek — wino skutecznie pobudza pracę tarczycy, trzustki, nadnerczy oraz gruczołów płciowych. Osoby regularnie spożywające ten trunek, znacznie rzadziej zapadają na kamicę żółciową i nerkową.
- Redukcja ryzyka zachorowalności mężczyzn na chorobę Parkinsona — zasługą tego są zawarte w winie antocyjany odpowiadające za spowolnienie jej rozwoju.
- Ochrona jamy ustnej — czerwone wino to sprawdzony sposób na zdrowe zęby. Nie tylko hamuje ono ryzyko powstawania ubytków, lecz również zmniejsza próchnicę. Trunek ten jest bowiem w stanie skutecznie zwalczać wszystkie bakterie znajdujące się w jamie ustnej.
- Pozytywny wpływ na wzrok — regularnie pijąc niewielkie ilości czerwonego wina, jesteśmy w stanie zredukować ryzyko zachorowania na zaćmę aż o połowę.
- Wspomaganie działania antynowotworowego — odpowiedzialne są za to znajdujące się w czerwonym winie garbniki — katechiny, antocyjany i pochodne kwasu kawowego, a także wspominany powyżej resweratrol.
Wpływ białego wina na zdrowie
Mówiąc o wpływie wina na zdrowie naszego organizmu, znacznie częściej wspomina się jego czerwoną odmianę. Jak się jednak okazuje, białe wino przynieść może równie wiele korzyści. Trunek ten:
- Zwiększa odporność — związane jest to z faktem, iż zawarty w nim alkohol wykazuje działanie antybakteryjne. Pijąc białe wino w umiarkowanych ilościach, w znaczący sposób obniżamy ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, która prowadzić może do wrzodów i zapalenia żołądka.
- Wykazuje właściwości antyseptyczne — białe wino skutecznie dezynfekuje, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran.
- Redukuje ryzyko chorób serca — zasługą tego są zawarte w białym winie przeciwutleniacze, które zwiększają jego wydolność i zapobiegają zatorom w tętnicach. Jako że trunek ten wykazuje właściwości antykoagulacyjne, zapobiega on także powstawaniu zakrzepów.
- Wzmacnia kości — zasługą tego jest wysoka zawartość fosforu w białym winie, który to może mieć pozytywny wpływ na proces tworzenia się kości.
Bogaty wybór wysokiej jakości win — tak białych, jak i czerwonych oraz innych alkoholi takich, jak chociażby whisky zarezerwować można w Winnicy Lidla. Mnogość dostępnych produktów sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie - również miłośnicy Prosecco
Wypijając 1 kieliszek wina dziennie — czy to do obiadu, czy do kolacji, możemy mieć pewność, że w korzystny sposób zadziała ono na nasze zdrowie, rozpieszczając jednocześnie podniebienie.
Więcej o wpływie wina na nasze zdrowie przeczytasz we wpisie: Czy wino jest zdrowe? Kilka faktów o konsumpcji wina, natomiast o wpływie piwa na zdrowie pisaliśmy w tekście: Czy piwo jest zdrowe? 4 rady eksperta