Ciekawostki o winie różowym
Najważniejsze pytanie brzmi: jak powstaje różowe wino? Odpowiedź na nie wyjaśnia także kwestię koloru.Wino różowe wbrew pozorom nie powstaje z różowych winogron, lecz z tych samych co wino czerwone, ciemnych owoców, np. ze szczepu Pinot Noir. Różnica w kolorze wynika z krótszego czasu maceracji moszczu ze skórkami winogron. Gdy wino jest już lekko zabarwione (właśnie na różowy kolor), usuwa się skórki, a moszcz fermentuje dalej, tak, jak w winie białym.
Z czego różowe wino bierze więc swą barwę? Oczywiście z barwnika znajdującego się w skórce winogron. Wnętrze owoców jest jasne i to dlatego usunięcie skórek kończy proces maceracji i wino przestaje nasycać się kolorem.
Są jednak (rzadkie) wyjątki od reguły wytwarzania wina różowego. Jak powstaje np. różowy Szampan?O ile produkcja wina różowego w jego klasycznej formie nie jest zbyt skomplikowanym procesem, to niektórych gatunków różowego wina musującego już tak. Różowego Szampana uzyskujemy poprzez połączenie wina białego i czerwonego, ale – uwaga! – jest to naprawdę rzadki proceder, zarezerwowany w zasadzie tylko dla oryginalnych win musujących, takich jak francuski Szampan, hiszpańska Cava czy włoska Franciacorta.
Wino różowe a wino czerwone – kolor kolorowi nierówny
“Różowe” to bardzo pojemne określenie. Odcieni różu w przypadku win jest bowiem wiele, od pudrowego różu, przez lekki pomarańcz i łososiowy, po ciemny, niemal czerwony.Wszystko zależy od konkretnego producenta, odmiany winogron i regionu produkcji.Najciekawiej prezentują się tutaj wina francuskie. Regionem najbardziej znanym z różowych win jest Prowansja, gdzie za ideał wina różowego uznaje się trunek o jak najjaśniejszej barwie.
Wino różowe – smak
Wino różowe jest lekkie i orzeźwiające, ma wyraźnie wyczuwalne nuty owoców: truskawki, poziomki, maliny lub cytrusów. To jednak wcale nie oznacza, że wino różowe ma wyłącznie słodki smak i pasuje do deserów. W obiegowej opinii wino różowe to najczęściej wino półsłodkie, co prawdopodobnie wynika ze skojarzeń z różowym kolorem. Tymczasem na świecie produkuje się zarówno wina różowe słodkie, jak i wina półwytrawne i wytrawne.
Wino różowe – zalety zdrowotne
Zastanawiasz się, czy wino jest zdrowe? Czy wino różowe przewyższa pod względem właściwości zdrowotnych inne gatunki wina?Pozytywne właściwości wina wynikają z zawartych w skórkach winogron antyutleniaczy – polifenoli i resweratrolu. Substancje te w największym stężeniu przenikają do wina czerwonego, najmniej do białego, bo wino białe fermentuje bez skórek owoców. Różowe wino zajmuje miejsce pośrednie – dobroczynnych składników ma mniej niż czerwone, ale więcej niż białe wino.
Jest jeszcze jedna ważna kwestia: różowe wino a odchudzanie... Ile kalorii ma wino różowe? Różnice w stosunku do innych gatunków wina są minimalne. Zawartość kalorii w winie różowym zależy od tego, czy jest to wino słodkie, czy wytrawne. Np. w 100 ml wina różowego półsłodkiego znajduje się ok. 85 kcal. W winie półwytrawnym będzie to ok 71 kcal. Ogółem żaden alkohol nie jest wskazany, gdy się odchudzasz. Od czasu do czasu możesz jednak pozwolić sobie na kieliszek różowego wina. Im mniejsza w nim zawartość cukru, tym lepiej.
Jak pić wino różowe?
Wino różowe charakterem jest podobne do wina białego. Można je pić w nieformalnych sytuacjach, do towarzystwa, także jako aperitif.Jaka temperatura wina różowego jest najodpowiedniejsza do serwowania? Ze względu na lekkość trunku, wino różowe powinno być przed podaniem schłodzone. Właściwa będzie temperatura 10-12 st. C. Nie dysponujesz specjalnym termometrem do wina? To nie problem. Włóż butelkę do lodówki na kilka godzin i zadbaj o to, by wyjąć ją odpowiednio wcześniej przed kolacją.Po całym dniu wino prosto z lodówki ma taką temperaturę, jak sama lodówka (średnio 3-4 st. C). W ciągu 20 minut w temperaturze pokojowej (która wynosi ok. 23 st. C) wino ogrzewa się mniej więcej o dwa stopnie. Aby osiągnęło temperaturę 10-12 st. C, musi ogrzewać się przez co najmniej 2 godziny i 20 minut.
Wino różowe może być także bazą do drinków. Świetnie smakuje w towarzystwie jedynie kostek lodu, ale równie dobrze można je mieszać z wodą gazowaną, mrożonymi owocami, cytryną lub pomarańczą. Mniej popularną, ale równie wartą wypróbowania propozycją jest różowe wino ze Spritem.
Wino różowe – jaki kieliszek
W czym podaje się różowe wino? W jakich kieliszkach powinieneś je serwować? Ponieważ różowe wino podaje się schłodzone, szkło powinno jak najdłużej utrzymywać niską temperaturę trunku. Jakie kieliszki do różowego wina będą więc najlepsze? Polecamywąskie kieliszki z równymi ściankami. W takim szkle trunek ma stosunkowo małą powierzchnię styku z powietrzem, więc wolniej się nagrzewa.
A jak podawać wino różowe o bogatszych aromatach? W tym przypadku lepiej sprawdzi się kieliszek bardziej pękaty i zwężający się ku górze na całej swojej wysokości. To tzw. kształt tulipana. Zaokrąglona forma kieliszka pozwala na lepsze uwalnianie aromatów wina.
Różowe wino – z czym podawać
Z czym pic różowe wino? Wina różowe poleca się pić do dań lekkich oraz do przekąsek. Idealnie komponują się z drobiem, rybami i owocami morza, owocami, sałatkami i lżejszymi daniami z wieprzowiny.
Jakie potrawy pasują do różowego wina? Do czego konkretnie możesz je zaserwować? Nasze typy to sałaty z winegretem, włoskie pasty, pieczone w ziołach ryby, potrawy z grzybami. Wytrawne wino różowe możesz podać do chłodników, przystawek z pomidorami, quiche czy tuńczyka, a wino słodkie - do deserów lekkich i raczej kwaskowych.
Wino różowe, w Polsce do niedawna mało popularne, coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Jest orzeźwiające, owocowe, nadaje się na swobodne spotkania. Pije się je przyjemnie solo i w towarzystwie wielu lekkich dań. Z różowym winemmożna patrzeć na świat jak przez różowe okulary!
Warto doczytać:
Czy wino tuczy? Oto kilka faktów, o których musisz wiedzieć!