Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Różne odcienie wina

 

Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę ze światem win, dobrze jest zacząć budować swoją wiedzę według zasady od ogółu do szczegółu. W pierwszej kolejności zwracamy uwagę na wygląd wina, jego kolor oraz intensywność barwy. Po ocenie wyglądu wąchamy, a dopiero potem smakujemy wino.

Białe, różowe, czerwone, pomarańczowe. Skąd biorą się te wszystkie kolory? W większości przypadków zawdzięczamy je barwnikom zawartym w skórkach winogron. Intensywność tych kolorów oraz finalny odcień zależą w dużej mierze od długości trwania procesu maceracji, czyli namaczania skórek winogronowych w moszczu.

Białe wina powstają z jasnych gron, chociaż do niektórych używane są także grona czerwone (np. Sangiovese, Pinot Noir). Kolor różowy to wynik krótkiej maceracji gron czerwonych, a z kolei intensywną purpurę uzyskuje się podczas długiej maceracji, a nawet fermentacji alkoholowej połączonej z maceracją ciemnych odmian winogron.

Gra w kolory

WINA CZERWONE

bardziej wyczuwalna cierpkość,
przeważnie wytrawne

WINA BIAŁE

bardziej wyczuwalna kwasowość, o różnym poziomie słodyczy

WINA RÓŻOWE

najczęściej łagodnie cierpkie, z wyczuwalną kwasowością i różnym poziomie słodyczy

WINA POMARAŃCZOWE

smak przeważnie cierpki z silnie wyczuwalną kwaśnością

Czerwony – kolor mocy

 

Wśród win czerwonych możemy spotkać trunki delikatne, stosunkowo mało aromatyczne i mało wyraziste, oraz takie, które zwracają uwagę cierpkością i mocą bukietu. Wiele popularnych na świecie odmian winorośli takich jak Merlot, Zinfandel czy Zweigelt znanych jest z łagodnego charakteru. Urzekają wyczuwalnymi nutami owocowymi oraz łagodną cierpkością.

Odmiany jak Syrah, Cabernet Sauvignon czy Nebbiolo znane są bardziej z trunków cierpkich, bardzo wyrazistych i ciężkich. Właściwości odmiany winorośli to jedno, a drugie to proces produkcji. Intensywność bukietu i smaku wina zależy od stopnia dojrzałości winogron, długości maceracji oraz rodzaju dojrzewania.

Istnieją jednak pewne wyjątki. Merlot może być winem ciężkim - jeżeli po fermentacji dojrzewać będzie dwa lata w nowych baryłkach dębowych, a Cabernet Sauvignon może być winem lekkim, jeżeli zostanie wyprodukowany z wcześnie zebranych gron, delikatnie tłoczonych i po fermentacj nie poddawany dojrzewaniu w dębowych beczkach.

Biały – kolor delikatności

 

Pośród win nazywanych ogólnie białymi znajdziemy często wina wytrawne z owocowymi i kwiatowymi nutami zapachowymi, jak np. Riesling lub równie wytrawne, dojrzewające w dębowych baryłkach Burgundy z odmiany Chardonnay. W znakomitej większości przypadków degustacja win białych 
to podróż po krainie łagodności - w przeciwieństwie do win czerwonych, białe bardzo rzadko bywają cierpkie - to efekt braku maceracji. W grupie tej mamy zarówno delikatne i nieskomplikowane wina z kwiatowymi i owocowymi nutami, jak i słodkie, bardziej oleiste trunki produkowane z winogron pokrytych szlachetną pleśnią, jak te z regionu Sauternes.

Przez różowe okulary

 

Wbrew powszechnej opinii wino różowe nie powstaje w wyniku zmieszania wina białego z czerwonym (wyjątek stanowią niektóre wina musujące). Produkowane jest z czerwonych winogron, a swój kolor zawdzięcza krótkiemu kontaktowi soku ze skórkami. Wina różowe najczęściej charakteryzują się aromatami czerwonych owoców takich jak poziomka czy truskawka oraz cytrusów. Świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, ale można je podać również do lekkich sałatek, owoców morza, ryb i delikatnych dań mięsnych.

Pomarańczowe

 

Tradycja na nowo. Popularne od niedawna, są nieformalna podgrupą win białych - powstają w trakcie fermentacji i długiego dojrzewania “białych” winogron razem ze skórkami. Do niedawna wina pomarańczowe były uznawane za nadmiernie utlenione i mętne. Nikt nie przypuszczał, że w początkach XXI wieku szturmem zdobędą najlepsze światowe restauracje i podbiją podniebienia koneserów. Wszystko za sprawą słoweńskiego winiarza Joško Gravnera, który postanowił wskrzesić lokalną tradycję fermentowania białego wina wraz ze skórkami, co owocuje nieoczywistymi nutami ziołowymi, herbacianymi, czy akcentami kandyzowanych owoców. Wśród szczepów chętnie wykorzystywanych do produkcji win pomarańczowych znajdziemy m.in. popularne Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer czy Malvasia.

Podstawy kolorystyczne już znasz.
Teraz czas na praktykę.
Zacznij od odpowiedniego kieliszka:

KIELISZKI DO WINA CZERWONEGO

Na co zwrócić uwagę? Na dużą, tulipanową czaszę, która zapewni więcej miejsca dla bogatych aromatów win czerwonych i pozwoli im się w pełni uwolnić. Należy unikać kieliszków z rozszerzającą się czaszą, która powoduje, że aromaty szybciej się ulatniają, przez co przyjemność degustacji jest dużo mniejsza. Kieliszek do czerwonego wina trzymamy za nóżkę, aby nie ogrzewać niepotrzebnie wina, które jest podane w odpowiedniej temperaturze. Wino nalewamy do kieliszka do mniej więcej 1/3 wysokości czaszy, co powinno zbiegać się z jej najszerszym miejscem.

KIELISZKI DO WINA BIAŁEGO
I POMARAŃCZOWEGO

Czego potrzebujemy? Długiej nóżki i średniej wielkości czaszę w kształcie tulipana, która zwęża się ku górze. Taki kształt czaszy sprawia, że aromaty białego wina będą się unosić do jej krawędzi i łatwiej będzie je poczuć w trakcie degustacji. Ważne, aby taki kieliszek trzymać za długą nóżkę, a nie za czaszę, żeby nie ogrzewać niepotrzebnie wina.

KIELISZKI DO WINA
RÓŻOWEGO

Smukłe, na długiej nóżce, o lekko tulipanowej czarce i ściankach zwężających się ku górze.