Różne odcienie wina
Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę ze światem win, dobrze jest zacząć budować swoją wiedzę według zasady od ogółu do szczegółu. W pierwszej kolejności zwracamy uwagę na wygląd wina, jego kolor oraz intensywność barwy. Po ocenie wyglądu wąchamy, a dopiero potem smakujemy wino.
Białe, różowe, czerwone, pomarańczowe. Skąd biorą się te wszystkie kolory? W większości przypadków zawdzięczamy je barwnikom zawartym w skórkach winogron. Intensywność tych kolorów oraz finalny odcień zależą w dużej mierze od długości trwania procesu maceracji, czyli namaczania skórek winogronowych w moszczu.
Białe wina powstają z jasnych gron, chociaż do niektórych używane są także grona czerwone (np. Sangiovese, Pinot Noir). Kolor różowy to wynik krótkiej maceracji gron czerwonych, a z kolei intensywną purpurę uzyskuje się podczas długiej maceracji, a nawet fermentacji alkoholowej połączonej z maceracją ciemnych odmian winogron.
Gra w kolory
WINA CZERWONE
bardziej wyczuwalna cierpkość,
przeważnie wytrawne
WINA BIAŁE
bardziej wyczuwalna kwasowość, o różnym poziomie słodyczy
WINA RÓŻOWE
najczęściej łagodnie cierpkie, z wyczuwalną kwasowością i różnym poziomie słodyczy
WINA POMARAŃCZOWE
smak przeważnie cierpki z silnie wyczuwalną kwaśnością
Czerwony – kolor mocy
Wśród win czerwonych możemy spotkać trunki delikatne, stosunkowo mało aromatyczne i mało wyraziste, oraz takie, które zwracają uwagę cierpkością i mocą bukietu. Wiele popularnych na świecie odmian winorośli takich jak Merlot, Zinfandel czy Zweigelt znanych jest z łagodnego charakteru. Urzekają wyczuwalnymi nutami owocowymi oraz łagodną cierpkością.
Odmiany jak Syrah, Cabernet Sauvignon czy Nebbiolo znane są bardziej z trunków cierpkich, bardzo wyrazistych i ciężkich. Właściwości odmiany winorośli to jedno, a drugie to proces produkcji. Intensywność bukietu i smaku wina zależy od stopnia dojrzałości winogron, długości maceracji oraz rodzaju dojrzewania.
Istnieją jednak pewne wyjątki. Merlot może być winem ciężkim - jeżeli po fermentacji dojrzewać będzie dwa lata w nowych baryłkach dębowych, a Cabernet Sauvignon może być winem lekkim, jeżeli zostanie wyprodukowany z wcześnie zebranych gron, delikatnie tłoczonych i po fermentacj nie poddawany dojrzewaniu w dębowych beczkach.
Winnica czerwone lekkie:
Winnica czerwone ciężkie:
Biały – kolor delikatności
Pośród win nazywanych ogólnie białymi znajdziemy często wina wytrawne z owocowymi i kwiatowymi nutami zapachowymi, jak np. Riesling lub równie wytrawne, dojrzewające w dębowych baryłkach Burgundy z odmiany Chardonnay. W znakomitej większości przypadków degustacja win białych to podróż po krainie łagodności - w przeciwieństwie do win czerwonych, białe bardzo rzadko bywają cierpkie - to efekt braku maceracji. W grupie tej mamy zarówno delikatne i nieskomplikowane wina z kwiatowymi i owocowymi nutami, jak i słodkie, bardziej oleiste trunki produkowane z winogron pokrytych szlachetną pleśnią, jak te z regionu Sauternes.
Białe lekkie:
Białe słodkie, oleiste:
Przez różowe okulary
Wbrew powszechnej opinii wino różowe nie powstaje w wyniku zmieszania wina białego z czerwonym (wyjątek stanowią niektóre wina musujące). Produkowane jest z czerwonych winogron, a swój kolor zawdzięcza krótkiemu kontaktowi soku ze skórkami. Wina różowe najczęściej charakteryzują się aromatami czerwonych owoców takich jak poziomka czy truskawka oraz cytrusów. Świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, ale można je podać również do lekkich sałatek, owoców morza, ryb i delikatnych dań mięsnych.
Winnica różowe:
Pomarańczowe
Tradycja na nowo. Popularne od niedawna, są nieformalna podgrupą win białych - powstają w trakcie fermentacji i długiego dojrzewania “białych” winogron razem ze skórkami. Do niedawna wina pomarańczowe były uznawane za nadmiernie utlenione i mętne. Nikt nie przypuszczał, że w początkach XXI wieku szturmem zdobędą najlepsze światowe restauracje i podbiją podniebienia koneserów. Wszystko za sprawą słoweńskiego winiarza Joško Gravnera, który postanowił wskrzesić lokalną tradycję fermentowania białego wina wraz ze skórkami, co owocuje nieoczywistymi nutami ziołowymi, herbacianymi, czy akcentami kandyzowanych owoców. Wśród szczepów chętnie wykorzystywanych do produkcji win pomarańczowych znajdziemy m.in. popularne Chardonnay, Muscat, Gewürztraminer czy Malvasia.
Podstawy kolorystyczne już znasz.
Teraz czas na praktykę.
Zacznij od odpowiedniego kieliszka:
KIELISZKI DO WINA CZERWONEGO
Na co zwrócić uwagę? Na dużą, tulipanową czaszę, która zapewni więcej miejsca dla bogatych aromatów win czerwonych i pozwoli im się w pełni uwolnić. Należy unikać kieliszków z rozszerzającą się czaszą, która powoduje, że aromaty szybciej się ulatniają, przez co przyjemność degustacji jest dużo mniejsza. Kieliszek do czerwonego wina trzymamy za nóżkę, aby nie ogrzewać niepotrzebnie wina, które jest podane w odpowiedniej temperaturze. Wino nalewamy do kieliszka do mniej więcej 1/3 wysokości czaszy, co powinno zbiegać się z jej najszerszym miejscem.
KIELISZKI DO WINA BIAŁEGO
I POMARAŃCZOWEGO
Czego potrzebujemy? Długiej nóżki i średniej wielkości czaszę w kształcie tulipana, która zwęża się ku górze. Taki kształt czaszy sprawia, że aromaty białego wina będą się unosić do jej krawędzi i łatwiej będzie je poczuć w trakcie degustacji. Ważne, aby taki kieliszek trzymać za długą nóżkę, a nie za czaszę, żeby nie ogrzewać niepotrzebnie wina.
KIELISZKI DO WINA
RÓŻOWEGO
Smukłe, na długiej nóżce, o lekko tulipanowej czarce i ściankach zwężających się ku górze.