Wino różowe

Wbrew powszechnej opinii wino różowe nie powstaje w wyniku zmieszania wina białego z czerwonym (wyjątek stanowią niektóre wina musujące). Produkowane jest z czerwonych winogron, a swój kolor zawdzięcza krótkiemu kontaktowi soku ze skórkami. Wina różowe najczęściej charakteryzują się aromatami czerwonych owoców (poziomka, truskawka) oraz cytrusów. Świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, ale można je podać również do lekkich sałatek, owoców morza, ryb i delikatnych dań mięsnych.

SPRAWDŹ TEŻ WINA Z INNYCH REGIONÓW ŚWIATA >

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.


Więcej informacji