Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?


Wartości odżywcze czerwonego wina wytrawnego

Czerwone wytrawne wino ma aż 10 razy więcej antyoksydantów od jego białej wersji. Związane jest to z faktem, iż produkowane jest ono z całych gron wraz z pestkami i skórką. W napoju tym znajdziemy duże ilości magnezu, żelaza, potasu oraz wapnia. Niektóre jego gatunki zawierają dodatkowo aminokwasy, kwasy organiczne oraz rozpuszczalny błonnik. Dobrą wiadomością dla osób odchudzających się będzie fakt, że 100 ml. czerwonego wina wytrawnego zawiera zaledwie 85 kcal. A co jeżeli chodzi o indeks glikemiczny wina czerwonego wytrawnego, czyli wskaźnik odnoszący się się do produktów zawierających węglowodany? Dla napoju tego, podobnie jak dla białego odpowiednika, wódki, ginu, rumu czy whisky, wynosi on 0. Dla porównania, dla wina czerwonego półsłodkiego, półwytrawnego oraz słodkiego jest to 30, a dla wina słodkie aż 50.

Wino czerwone wytrawne a zdrowie

Jak już wspominaliśmy, wino czerwone wytrawne ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Teraz przyjrzymy się im nieco bliżej. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma ten trunek?

  • Chroni serce, a to ze względu na zawarte w nim procyjanidiny, które przyczyniają się do poprawy działania układu krwionośnego.
  • Przedłuża młodość, co związane jest z obecnością resveratrolu stymulującego gen długowieczności określany mianem SIR2. Zawiera ono go aż 5 razy więcej od białego wina.
  • Poprawia krążenie krwi, odżywiając mózg i wpływając na poprawę pamięci.
  • Pobudza trawienie. Czerwone wino zwiększa bowiem produkcję enzymów trawiennych, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie.
  • Wspiera reakcję organizmu na insulinę, a co za tym idzie – chroni przed cukrzycą typu 2.
  • Chroni zęby – zawarte w nim antyoksydanty skutecznie hamują rozwój bakterii, które powodują powstawanie ubytków.

Dobre wino wytrawne – czyli jakie?

Jakie wino wytrawne wybrać? Do najpopularniejszych, a zarazem najlepszych jego gatunków zalicza się:

  • Cabernet Sauvignon – najbardziej znany na świecie szczep winny. Jako, że produkowane z niego wino rozwija swój bukiet podczas starzenia się, doskonale nadaje się ono do leżakowania, w szczególności w dębowych beczkach. Trunek wytwarzany z winorośli uprawianych w ciepłym klimacie jest wyraźnie aromatyczny, a w jego bukiecie wyczuwalna jest czerwona porzeczka. Wino, które powstało na bazie winorośli dojrzewających w niskich temperaturach jest natomiast bardziej wytrawne, a poza porzeczką wyczuć można tu także zielony pieprz lub liście pomidora. To czerwone wino wytrawne doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami.
  • Merlot – w przeciwieństwie do Cabernet Sauvignon, wcześniej dojrzewa i bardziej wyczuwalne są w nim nuty owocowe: śliwkowe, jagodowe, jeżynowe oraz wiśniowe. Jeżeli wino dojrzewało w beczkach, z czasem nabierze aromatu karmelowego lub ziołowego. Merlot często wykorzystany jest do mieszania z innymi szczepami. Doskonale smakuje w towarzystwie tak wołowiny, jak i kurczaka czy bażanta.
  • Shiraz – Do cech tego czerwonego wina zaliczyć można głęboką, ciemną barwę, aromaty czarnego pieprzu i jeżyny oraz nuty lukrecji i anyżu. Pasuje zarówno do dziczyzny i jagnięciny, jak i wszelkiego rodzaju grillowanych potraw.
  • Pinot Noir – kolejna odmiana służąca do produkcji czerwonego wina wytrawnego, które można znaleźć w Winnicy Lidla. Charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnymi aromatami truskawek, malin, wiśni oraz fiołków. Trunek ten najczęściej jest przejrzysty a jego barwa jest mało intensywna. . Dobrze smakuje z kaczką i tłustymi serami.

Szukając trunku, który zarówno rozpieści podniebienie, jak i będzie mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, warto zarezerwować jedno z win czerwonych wytrawnych z Winnicy Lidla.