Jakie wino do risotto? 30 typów!
Risotto to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw włoskich. Ci, którzy mieli przyjemność skosztować tego kulinarnego specjału, z pewnością wiele mogą powiedzieć na temat jego licznych walorów. Czy jednak można uczynić risotto jeszcze pyszniejszym? Okazuje się, że tak. Jak wiele innych specjałów kuchni włoskiej, risotto wspaniale dogaduje się z winem. Jakie wino do risotto jednak wybrać? Kwestia ta może okazać się nieco skomplikowana. Na szczęście spieszymy z pomocą. Poznaj zestawienie aż 30 wyszukanych trunków do risotto! Jak zwykle – gorąco zachęcamy do lektury!
Jakie wino do risotto pasuje najlepiej? Sprawdźmy!
Jakie wino do risotto okaże się najlepszym wyborem? Przede wszystkim wina białe, choć i czerwone, a nawet różowe znajdą zastosowanie w tym przypadku. Zadowoleni będą nawet miłośnicy wina z bąbelkami. Co więcej, zdecydowanie lepiej sprawdzi się wino wytrawne lub półwytrawne niż słodsze wariant trunku. Przekonasz się o tym, poznając nasze konkretne propozycje. Risotto to kategoria bardzo zróżnicowanych trunków, a wino dobiera się do niego z uwzględnieniem wykorzystanych w kuchni składników. Dlatego też w dalszej część tekstu znajdziesz wyselekcjonowane typy wina do określonych odmian potrawy.
Zanim przejdziemy do szczegółów, powiedzmy nieco więcej o interesującej nas potrawie. Risotto, którego ojczyzną jest północna część Półwyspu Apenińskiego, to potrawa bazująca na gotowanym ryżu, smażonym wraz z cebulą i podlewanym winem, a następnie bulionem. Kiedy ryż uzyska już pożądaną konsystencję, możemy dodać następne składniki, czyli np. masło oraz parmezan. Risotto zazwyczaj spożywane bywa przez Włochów przed daniem głównym, jako tzw. primo piatto.
Kluczowe znacznie dla wszystkich tych, którzy pragną przygotować risotto, powinien mieć wybór odpowiedniego ryżu. Włoscy mistrzowie wykorzystują do tego celu bowiem odmiany takie jak np. Baldo, Padano, Roma czy Arborrio. Ryż do risotto powinien dobrze wchłaniać płyny – tą cechą charakteryzują się zwłaszcza ziarna krótkie oraz średnie. Jednak to nie gatunek czy właściwości ryżu decydują o potencjale foodpairingowym risotto, lecz dodatki, z którym wchodzi na patelni w kulinarne interakcje.
Nieco wyżej, przedstawiając w dużym uproszczeniu przepis na risotto, pisaliśmy oczywiście o podstawowej wersji potrawy – wyróżniamy jednak wiele różnych typów tego specjału. To, jakie wino do risotto będzie najlepiej pasowało w danym przypadku, zależy od wykorzystanych dodatków. A te mogą być bardzo nieoczywiste. W risotto alla pilota znajdziemy np. kiełbasę i mięso wieprzowe, w risotto ai funghi grzyby, w risotto ale nero di seppia zaś… mątwę! Nic dziwnego zatem, że wino do risotto – zarówno to, które wykorzystujemy do gotowania, jak i to, które chcemy do potrawy podać – nie może być trunkiem pierwszym z rzędu, tym, który akurat mamy pod ręką. W każdym przypadku powinno ono idealnie współgrać z najbardziej wyrazistymi składnikami risotto – tylko w ten sposób otrzymamy (lub otrzymają nasi bliscy) bilety wstępu na prawdziwą ucztę dla zmysłów!
Risotto na winie – przyrządzenie potrawy
Jak już ustaliliśmy, risotto gotowane jest w winie. Ale jakim? Raczej nie słodkim – mistrzowie kuchni (także domorośli) stawiają zazwyczaj na wina w wydaniu wytrawnym lub półwytrawnym, zdecydowanie rzadziej półsłodkim. Co ważne – możemy przygotować zarówno risotto na białym winie, jak i risotto na czerwonym winie. Wybór w każdym razie powinien być podyktowany tym, jakie składniki znajdą się na patelni, a zatem – na jaki typ włoskiego specjału mamy akurat szczególną ochotę.
Risotto z mięsem czerwonym, np. kiełbasą czy wieprzowiną, to oczywiście risotto z winem czerwonym. Natomiast to z owocami morza czy grzybami – risotto na białym winie. Po trunek o jasnej barwie powinniśmy sięgnąć również wtedy, gdy stawiamy na risotto z drobiem, np. kurczakiem. Pamiętajmy, że risotto na winie przyrządzamy, podlewając smażony ryż trunkiem z winogron (oraz bulionem), doprowadzając do jego pęcznienia i zmiany konsystencji.
W lwiej części przypadków risotto z winem o wysokiej kwasowości to dobre połączenie. Wina o wytrawnym, orzeźwiającym charakterze bardzo dobrze czują się w kontakcie z potrawami o kremowej konsystencji, czyli właśnie takimi jak interesujące nas dzisiaj risotto. Wino białe o właśnie takich właściwościach idealnie podkreśli smak warzyw, ziół czy owoców morza. Po wino taniczne (a więc zwłaszcza wino czerwone) sięgamy wtedy, gdy chcemy, aby trunek bardzo dobrze współgrał z dodatkami z wysoką zawartością białek zwierzęcych i tłuszczów. A co z winami musującymi? Czy risotto z winem z bąbelkami może przypaść nam do gustu? Oczywiście, że tak – więcej na ten temat piszemy w dalszej części tekstu!
Piszą o połączeniu risotta i wina, mówimy tak naprawdę o dwóch różnych sytuacjach. Po pierwsze zatem, możliwe jest przyrządzenie potrawy z odrobiną wyselekcjonowanego trunku z winogron. W takim przypadku porcji najczęściej używa się podczas duszenia ryżu na patelni z dodatkiem innych dodatków. Danie miesza się systematycznie, aż do czasu całkowitego wchłonięcia wina przez ryż lub odparowania go z patelni. Co więcej, do kwestii risotto i wina można też podchodzić nieco inaczej. Zastanawiając się, kieliszek jakiego rodzaju trunku będzie zapewniał najlepsze wrażenia kulinarne w zestawieniu z daną potrawą, możemy też myśleć o tym, jakim trunkiem zaszczycić danie podczas degustacji. A zatem – jakiego rodzaju specjał podać do obiadu czy kolacji. Jeśli wcześniej, zgodnie z tradycją, gotowaliśmy na winie, możemy śmiało postawić na ten sam trunek, aby zachować jedność doznań i uniknąć niepotrzebnych zgrzytów!
Tyle tytułem wprowadzenia – przekonajmy się, po jakiego rodzaju trunki sięgnąć wtedy, gdy chcemy przygotować risotto z białym winem lub risotto z winem czerwonym!
Jakie wino pasuje do risotto?
Jakie wino pasuje do risotto? Powiedzieliśmy już co nieco na temat barw i smaku win, które mogą stworzyć bardzo obiecujące połączenia z tym włoskim daniem. Aby jednak znacząco ułatwić zadanie wszystkim smakoszom pragnącym doświadczyć niezrównanych wrażeń kulinarnych (i degustatorskich), skupimy się teraz na poszczególnych szczepach, a nawet konkretnych propozycjach producentów. Jakiego rodzaju wina najczęściej się używa w określonych sytuacjach? Sprawdźmy!
Jakie wino do risotto z owocami morza?
Jedna z żelaznych zasad foodpairingu głosi, że do owoców morza serwujemy (prawie) zawsze wino białe, zwłaszcza wino białe wytrawne. Dlatego też do risotto z morskimi specjałami śmiało możemy wybrać jedno z win Chardonnay, np. Chardonnay, Scrubby Rise, Wirra Wirra australijski trunek z cenionego regionu Adelaide Hills, pachnący jabłkiem, cytrusami i chlebem. To dobre wino białe do risotto, a także innych dań na bazie owoców morza, drobiu i warzyw. Innym soczyście kwaskowatym winem, na które możemy postawić, jeśli to morskie mięczaki i skorupiaki mają dominować w naszej potrawie, może być kupaż odmian Chardonnay, Pinot Blanc i Pinot Gris, taki jak węgierski specjał Harmónia, Söptei Pince o harmonijnej strukturze i złożonym smaku, pachnącym soczystymi owocami i przyjemnie kwaskowatym charakterze. Nie popełnimy również błędu, stawiając na Pinot Gris w wydaniu solowym – tu sprawdzi się np. Pinot Gris z Nowej Zelandii, o świeżym, tropikalnym aromacie wzbogacanym o cenną śmietankę. Inny świetny towarzysz dla risotto z morskimi przysmakami to wino Sauvignon Blanc – np. Sauvignon Blanc Reserva Montes z Chile.
Jak już wspominaliśmy – jeśli chcemy nieco urozmaicić sobie posiłek, mamy prawo zastanowić się nad zaserwowaniem do risotto wytrawnego trunku takiego jak wino musujące wytrawne czy wino musujące półwytrawne.Jakie będzie dobre? Np. Prosecco Treviso Extra Dry, Maschio z Treviso, produkowane z lokalnie uprawianej odmiany Glera, łagodnie wytrawne i rześkie, o owocowo-kwiatowym bukiecie wzbogacanym o niuanse jogurtowe (!). Jakie wino z bąbelkami do risotto z owocami morza wybrać, jeśli poszukujemy trunku nad wyraz łagodnego, który ma stanowić jedynie przyjemny w smaku, subtelny dodatek do dania? W tym przypadku sprawdzi się np. Prosecco Treviso, Frizzante, genialny wybór także wtedy, gdy poszukujemy niezobowiązującego aperitifu do innego rodzaju przysmaków. Jeśli jednak poszukujemy wyłącznie najbardziej luksusowych rozwiązań, wybierając wino do risotto z owocami morza (lub kurczakiem i warzywami), możemy postawić na oryginalnego Szampana o niezrównanym aromacie i smaku. W takim razie nasz wybór może paść np. na Veuve Clicquot Champagne Brut, prawdziwą klasykę gatunku, trunek produkowany przez dom Clicquot już od 1772 roku. W tym kupażu składającym się z ponad 60 najlepszych win (!) przeważa Pinot Noir. Aromat napitku pozwala nam bardzo dobrze zapoznać się z gruszką, śliwką mirabelką czy brzoskwinią. Kompozycję dopełniają tosty oraz słodkie nuty wanilii. Jeszcze jedna odpowiedź na pytanie, jakie wino musujące do risotto z owocami morza podane idealnie podkreśli smak włoskiego specjału, to Moet & Chandon Champagne Brut Imperial.
Ten królewski napitek to sztandarowa propozycja renomowanej marki Moet&Chandon. Za jego niezrównane walory odpowiadają trzy odmiany winne – Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay. To udane połączenie daje nam wino o jabłkowo-gruszkowo-cytrusowym aromacie z miłymi dodatkami w postaci jaśminu czy agrestu. Sprawdzi się również jako pobudzający zmysły aperitif serwowany przed risotto! Nasz dodatkowy typ to G. H. MUMM Grand Cordon, flagowy reprezentant marki G.H. Mumm. Do wyprodukowania tego specjału wykorzystuje się winogrona z aż 1000 różnych parceli. W bukiecie dominują dojrzałe owoce, wanilia, biszkopty i miód. Doskonały poziom kwasowości dba o właściwości orzeźwiające trunku. Ten królewski Szampan jak żaden inny podkreśli smak owoców morza! Ostatnia z naszych podpowiedzi w temacie to Henri Dubois Brut. To dojrzałe wino, w którego aromacie wyczujesz m.in. jabłko, morelę, orzechy, migdały i herbatniki. Całość wzbogacają ciekawe akcenty w postaci chleba i jogurtu.
Pisząc o trunkach najlepszych do risotto z owocami morza, koniecznie zahaczyć trzeba o jeszcze jedną wielką i barwną kateogrę napojów. Do tej włoskiej potrawy bardzo dobrze bowiem pasuje wino różowe wytrawne, zarówno w wersji spokojnej, jak i – a może przede wszystkim – z kuszącymi bąbelkami. Osoby ceniące tradycyjne trunki bez gazu, mogą nawet sięgnąć w tym przypadku po produkt polski, wino “Shé”, Dolina Samy, Winnica Jankowice bazujące na odmianie Regent. W bukiecie tego trunku dominują maliny, truskawki, jabłko i rabarbar. Przyjemna kwasowość zwiększa potencjał orzeźwiający trunku, które dobrze smakuje jako aperitif. Cieszy subtelne uczucie cierpkości. Wino doskonale współgra nie tylko z rybami i owocami morza, ale też warzywami czy kozimi serami. Jeśli natomiast chodzi o wino musujące, strzał w dziesiątkę to Elyssia Pinot Noir Cava Brut, Freixenet, hiszpańskie wino o wyrafinowanym smaku i charakterystycznym dla win o różowej barwie aromacie, w którym poziomki, maliny i truskawki współgrają ze skórką chleba i kwiatowymi niuansami. W ustach przyjemna wytrawność i odświeżająca kwasowość. Jeszcze inny typ to Brut Rosé, Veuve Thomassin, dojrzały wytrawny Szampan o apetycznej jasnej barwie. W nosie jabłko, dżem i skórka chleba. W ustach orzeźwiające bąbelki. Pomysł dla tych, którzy chcą degustację risotta zamienić w prawdziwą ucztę!
Jakie wino do risotto z grzybami?
Jakie wino do risotto z grzybami? Zapoznając się z kulinarnymi perełkami Włoch, a także przepisami mistrzów kuchni z naszego kraju, często trafimy na propozycje risotto z dodatkiem grzybów. W zasadzie w tym przypadku możemy postawić zarówno na wino białe, jak i czerwone. Gdy chodzi o trunki o jasnej barwie, sprawdzi się beczkowe Chardonnay, jak np. Chardonnay Prémium, Hilltop, jedno z win Viognier, czy też aromatyczny Riesling z Niemiec, Austrii lub Węgier, czyli np. Janoshegy Riesling, Kislaki Bormanufaktúra, wyraźnie kwaskowe, a jednocześnie dobrze wyważone, w którym z radością odkryjemy m.in. morelę, pigwę czy ananasa. Dużo zależy od tego, na jakie grzyby postawimy – do kurek czy pieczarek np., które łatwo można przyćmić, lepiej podawać wina lekkie, białe i czerwone. Ciekawe efekty kulinarne osiągniemy też, stawiając na rześkie wino młode.
A co, jeśli mowa o winach czerwonych? Jeśli pragniemy przygotować przepyszne risotto z grzybami, w które obfitują nasze lasy, możemy zestawić je z winami produkowanymi np. ze szczepu Carménère. Odpowiednim wyborem może okazać się zatem np. Carmenère, 9 Lives Reserve, Gato Negro, pachnące ciemnymi owocami, w którego smaku rozpoznamy również tak intrygujące akcenty jak czekolada czy tytoń. Cieszyć będzie także np. mniej skomplikowane Carménere “Alpaca” o pięknej, ciemnej barwie (dobry wybór do borowików). Jeśli postanowimy wykorzystać go do przyrządzenia risotto – z pewnością wpłynie na barwę potrawy. Osoby zastanawiające się, jakie wino do risotto z grzybami podać, jeśli gustują np. w prawdziwkach czy maślakach, mogą też pomyśleć o intensywnym Cabernet Sauvignon, takim jak np. Maximus, Wekler, Szekszárd, dojrzałe węgierskie wino bazujące na tejże odmianie z dodatkiem odrobiny wina Merlot, świetne zarówno do grzybów, jak i do przyrządzonej po mistrzowsku wieprzowiny.
Zachodząc w głowę, jakie wino wybrać do risotto z grzybami, możemy postawić również na trunek o różowej barwie – np. Pinot Noir. A więc wino przyjemnie owocowe, a na dodatek przyjemnie rześkie. Różowe będzie jak znalazł także wtedy, gdy do grzybów dodamy czosnek oraz kozi ser (dobrze wzbogaca też tłuste dania).
Jakie wino pasuje do risotto z kurczakiem?
Do risotto z kurczakiem, czy np. kurczakiem i grzybami, najlepiej podać wino białe – wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Po trunek o jasnej barwie powinniśmy sięgnąć też wtedy, gdy poszukujemy specjału, który wykorzystamy do przyrządzenia specjału. Jakie są zatem nasze typy w tym akurat przypadku? Nie rozczaruje na pewno włoskie Mezzacorona Clasici Pinot Grigio Trentino. To lekkie wytrawne wino z Trydentu się bardzo łagodnym charakterem i owocowym bukietem, w którym rozpoznamy również ciekawe akcenty ziołowe i mineralne. Znajduje ono bardzo rozmaite zastosowania kulinarne – możemy podawać je nie tylko do risotto z kurczakiem, lecz również do innych dań na bazie drobiu, pizzy, ryb, owoców morza czy warzyw. Jakie inne wino pasuje do risotto z kurczakiem? Oczywiście niezawodne Chardonnay. Niedrogim, lecz bardzo ciekawym wyborem może okazać się np. Chardonnay, Pócz, węgierskie wino intensywnie owocowe w zapachu (m.in. jabłko, grejpfrut czy migdały) i przyjemnie orzeźwiające. Niezłe będzie też hiszpańskie Chardonnay “3055” Jean Leon | 0,75L | 13%, napitek dobrze współgrający z drobiem w wydaniu pieczonym, gotowanym i smażonym. A także z owocami morza, serami czy makaronami z jasnym sosem. W umiarkowanie intensywnym bukiecie trunku spotkamy soczystego grejpfruta, jabłko czy chleb. Kwasowość idealnie ściera się z goryczką, tworząc kompozycję o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Jeszcze jeden urzekający kupaż, który stworzy zgrany duet z risotto z kurczakiem, to Riesling - Gewürztraminer “Tete-á-Tete”, Deidesheimer Weinmanufaktur, specjał z niemieckiego Pfaiz. Bukiet wina jest owocowo-tropikalny, w ustach natomiast będziemy mieli okazję nacieszyć się idealną harmonią niuansów mineralnych i subtelnej kwasowości. A może chciałbyś wypróbować do risotto jedyne takie wino białe półsłodkie? Skoro tak, strzałem wartym rozważenia może być austriackie GTR, Rosemount, również kupaż Rieslinga i Gewurztraminera, tym razem w o wiele słodszym wydaniu. Podkreśli smak risotta, a później bardzo dobrze będzie komponować się z owocowym deserem!
Jakie wino do risotto ze szpinakiem?
Jedna z najciekawszych wariacji na temat risotto to ta, w której obok tradycyjnych składników potrawy prym wiedzie szpinak. Z jakim winem jednak parować tego rodzaju perełkę kulinarną? Najlepiej z białym o dość wyrazistej kwasowości. Nic dziwnego zatem, że o uwagę aż prosi się Riesling. Np. półwytrawne niemieckie wino Riesling Reserve, Deidesheimer Weinmanufaktur, pachnące cytrusami, jabłkiem i kwiatami, jak przystało na odmianę – wybitnie rześkie. Trunek ten dobrze dogaduje się też z sałatkami warzywnymi, kozimi serami czy morskimi specjałami. Inna z naszych propozycji to Riesling, Kuns, bezalkoholowy specjał stanowiący godną alternatywę dla klasycznych Rieslingów z procentami. Oczywiście wyborne Rieslingi i kupaże bazujące na tej odmianie powstają nie tylko w Niemczech i Austrii – zastanawiając się, jakie wino pasuje do risotto ze szpinakiem, można dać szansę np. francuskiemu Riesling, Jean Biecher, uniwersalnemu winu o raczej łagodnym charakterze, które sprawdza się w bardzo wielu różnych sytuacjach kulinarnych – m.in. w kontakcie z drobiem, makaronem z jasnym sosem, warzywami czy serami. Ze szpinakiem polubi się również Sauvignon Blanc. Warto zaznaczyć, że Riesling sprawdzi się doskonale także jako dodatek do innych wegetariańskich wersji risotto – np. z dynią czy groszkiem!
Jakie wino pasuje do risotto z czerwonym mięsem?
Jak nietrudno się domyślić – do risotto z mięsem np. wieprzowiną lub wołowiną – podajemy trunki czerwone. Co, jeśli chodzi o pochodzenie wina? Warto pomyśleć np. o winie włoskim Chianti Classico, Cafaggio z odmiany Sangiovese. To wino czerwone wytrawne, umiarkowanie cierpkie, o silnych właściwościach rozgrzewających, pachnie śliwką, wiśnią oraz aromatycznym pieprzem. W ustach do głosu dochodzą również akcenty deserowe. Wzorując się na mistrzach sztuki kulinarnej z Piemontu (specjalizujących się w przyrządzaniu risotto al Barolo) możemy również postawić na wino z odmian Nebbiolo lub Babrera – takie jak np. Barbera d'Asti Superiore. Warto dodać w formie ciekawostki, że Barbera to też jeden z pomysłów na oryginalne połączenie z Risotto alla Milanese z szafranem. Choć w tym przypadku sprawdzi się również wino różowe. Po czerwone wino wytrawne śmiało możemy sięgnąć również wtedy, gdy planujemy przyrządzić risotto z radicchio, czyli cykorią sałatową, i boczkiem. W tym przypadku możemy śmiało stawiać na Pinot Noir, taki jak np. Pinot Noir Premium, Garamvari, przyjemne w odbiorze wino pochodzące znad Balatonu, czarujące piękna rubinową barwą, optymalną cierpkością i kwasowością oraz bogatym aromatem, w którym znajdziemy m.in. śliwkę, porzeczkę czy truskawkę.
A zatem – risotto na białym winie czy risotto z czerwonym winie? Jak sam widzisz, znajdziesz liczne sposobności do wypróbowania obu kolorów. A nawet to zestawienia z ryżem z dodatkami wina różowego! Niezależnie od tego, w której barwie gustujesz, dzięki naszym podpowiedziom znajdziesz trunek, który będzie doskonale uzupełniał się z tym wybitnym osiągnięciem kuchni włoskiej. Gorąco zachęcamy wszystkich naszych czytelników do próbowania swoich sił w sztuce przyrządzanie tejże potrawy z różnymi dodatkami. Pamiętajmy, że risotto z winem zawsze smakuje dobrze – w tej kwestii możemy chyba zaufać koneserom z Włoch. Życzymy samych udanych przygód kulinarnych… i sprawdzania naszych winnych faworytów! Buon appetito!