Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakie wino do risotto? 25 typów!

Risotto to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw włoskich. Ci, którzy mieli przyjemność skosztować tego kulinarnego specjału, z pewnością wiele mogą powiedzieć na temat jego licznych walorów. Czy jednak można zrobić coś, aby uczynić risotto jeszcze pyszniejszym? Okazuje się, że tak. Jak wiele innych specjałów kuchni włoskiej, risotto wspaniale dogaduje się z winem. Jakie wino do risotto jednak wybrać? Jak się okazuje – kwestia ta może okazać się nieco skomplikowana. Na szczęście spieszymy z pomocą. Jak zwykle – gorąco zachęcamy do lektury!

Jakie wino do risotto?

Jakie wino do risotto okaże się najlepszym wyborem? Zanim odpowiemy na to bardzo ważne pytanie, powiedzmy nieco więcej o interesującej nas potrawie. Risotto, którego ojczyzną jest północna część Półwyspu Apenińskiego, to potrawa bazująca na gotowanym ryżu, smażonym wraz z cebulą i podlewanym winem, a następnie bulionem. Kiedy ryż uzyska już pożądaną konsystencję, możemy dodać następne składniki, czyli np. masło oraz parmezan. Risotto zazwyczaj spożywane bywa przez Włochów przed daniem głównym, jako tzw. primo piatto.

Kluczowe znacznie dla wszystkich tych, którzy pragną przygotować risotto, powinien mieć wybór odpowiedniego ryżu. Włoscy mistrzowie wykorzystują do tego celu bowiem odmiany takie jak np. Baldo, Padano, Roma czy Arborrio. Ryż do risotto powinien dobrze wchłaniać płyny – tą cechą charakteryzują się zwłaszcza ziarna krótkie oraz średnie. Jednak to nie gatunek czy właściwości ryżu decydują o potencjale foodpairingowym risotto, lecz dodatki, z którym wchodzi na patelni w kulinarne interakcje.

Nieco wyżej, przedstawiając w dużym uproszczeniu przepis na risotto, pisaliśmy oczywiście o podstawowej wersji potrawy – wyróżniamy jednak wiele różnych typów tego specjału. To, jakie wino do risotto będzie najlepiej pasowało w danym przypadku, zależy od wykorzystanych dodatków. A te mogą być bardzo nieoczywiste. W risotto alla pilota znajdziemy np. kiełbasę i mięso wieprzowe, w risotto ai funghi grzyby, w risotto ale nero di seppia zaśmątwę! Nic dziwnego zatem, że wino do risotto – zarówno to, które wykorzystujemy do gotowania, jak i to, które chcemy do potrawy podać – nie może być trunkiem pierwszym z rzędu, tym, który akurat mamy pod ręką. W każdym przypadku powinno ono idealnie współgrać z najbardziej wyrazistymi składnikami risotto – tylko w ten sposób otrzymamy (lub otrzymają nasi bliscy) bilety wstępu na prawdziwą ucztę dla zmysłów!

Risotto na winie

Jak już ustaliliśmy, risotto gotowane jest winie. Ale jakim? Raczej nie słodkim – mistrzowie kuchni (także domorośli) stawiają zazwyczaj na wina w wydaniu wytrawnym lub półwytrawnym, zdecydowanie rzadziej półsłodkim. Co ważne – możemy przygotować zarówno risotto na białym winie, jak i risotto na czerwonym winie. Wybór w każdym razie powinien być podyktowany tym, jakie składniki znajdą się na patelni, a zatem – na jaki typ włoskiego specjału mamy akurat szczególną ochotę.

Risotto z mięsem czerwonym, np. kiełbasą czy wieprzowiną, to oczywiście risotto z winem czerwonym. Natomiast to z owocami morza czy grzybami – risotto na białym winie. Po trunek o jasnej barwie powinniśmy sięgnąć również wtedy, gdy stawiamy na risotto z drobiem, np. kurczakiem. Pamiętajmy, że risotto na winie przyrządzamy, podlewając smażony ryż trunkiem z winogron (oraz bulionem), doprowadzając do jego pęcznienia i zmiany konsystencji.

W lwiej części przypadków risotto z winem o wysokiej kwasowości to dobre połączenie. Wina o wytrawnym, orzeźwiającym charakterze bardzo dobrze czują się w kontakcie z potrawami o kremowej konsystencji, czyli właśnie takimi jak interesujące nas dzisiaj risotto. Wino białe o właśnie takich właściwościach idealnie podkreśli smak warzyw, ziół czy owoców morza. Po wino taniczne (a więc zwłaszcza wino czerwone) sięgamy wtedy, gdy chcemy, aby trunek bardzo dobrze współgrał z dodatkami z wysoką zawartością białek zwierzęcych i tłuszczów. A co z winami musującymi? Czy risotto z winem z bąbelkami może przypaść nam do gustu? Oczywiście, że tak – więcej na ten temat piszemy w dalszej części tekstu!

Tyle tytułem wprowadzenia – przekonajmy się, po jakiego rodzaju trunki sięgnąć wtedy, gdy chcemy przygotować risotto z białym winem lub risotto z winem czerwonym!

Jakie wino pasuje do risotto?

Jakie wino pasuje do risotto? Powiedzieliśmy już co nieco na temat barw i smaku win, które mogą stworzyć bardzo obiecujące połączenia z tym włoskim daniem. Aby jednak znacząco ułatwić zadanie wszystkim smakoszom pragnącym doświadczyć niezrównanych wrażeń kulinarnych (i degustatorskich), skupimy się teraz na poszczególnych szczepach, a nawet konkretnych propozycjach producentów.

Jakie wino do risotto z owocami morza?

Jedna z żelaznych zasad foodpairingu głosi, że do owoców morza serwujemy zawsze wino białe. Dlatego też do risotto z morskimi specjałami śmiało możemy wybrać jedno z win Chardonnay, np. Mâcon-Villages, Domaine Brenot Beranger, subtelny Burgund z Mâcon-Villages, pachnący jabłkiem, cytrusami i brzoskwinią. To dobre wino białe do risotto, a także innych dań na bazie owoców morza, drobiu i warzyw. Innym soczyście kwaskowatym winem, na które możemy postawić, jeśli to morskie mięczaki i skorupiaki mają dominować w naszej potrawie, może być kupaż odmian Chardonnay, Pinot Blanc i Pinot Gris, taki jak węgierski specjał Harmónia, Söptei Pince o harmonijnej strukturze i złożonym smaku, pachnącym soczystymi owocami i przyjemnie kwaskowatym. Nie popełnimy również błędu, stawiając na Pinot Gris w wydaniu solowym – tu sprawdzi się np. Pinot Gris, Gisborne z Nowej Zelandii, o świeżym, tropikalnym aromacie wzbogacanym o cenną śmietankę. Inny świetny towarzysz dla risotto z morskimi przysmakami to wino Sauvignon Blanc – np. Sauvignon Blanc Gran Reserva z Chile.

Jak już wspominaliśmy – jeśli chcemy nieco urozmaicić sobie posiłek, mamy prawo zastanowić się nad zaserwowaniem do risotto wytrawnego lub półwytrawnego wina musującego. Jakie będzie dobre? Np. Prosecco Treviso Extra Dry, Maschio z Treviso, produkowane z lokalnie uprawianej odmiany Glera, łagodnie wytrawne i rześkie, o owocowo-kwiatowym bukiecie wzbogacanym o niuanse jogurtowe (!). Jakie wino z bąbelkami do risotto z owocami morza wybrać, jeśli poszukujemy trunku nad wyraz łagodnego, który ma stanowić jedynie przyjemny w smaku, subtelny dodatek do dania? W tym przypadku sprawdzi się np. Prosecco Treviso, Frizzante, genialny wybór także wtedy, gdy poszukujemy niezobowiązującego aperitifu do innego rodzaju przysmaków. Jeśli jednak poszukujemy wyłącznie najbardziej luksusowych rozwiązań, wybierając wino do risotto z owocami morza (lub kurczakiem i warzywami), możemy postawić na oryginalnego Szampana o niezrównanym aromacie i smaku. W takim razie nasz wybór może paść np. na Veuve Clicquot Champagne Brut, prawdziwą klasykę gatunku, trunek produkowany przez dom Clicquot już od 1772 roku. W tym kupażu składającym się z ponad 60 najlepszych win (!) przeważa Pinot Noir. Aromat napitku pozwala nam bardzo dobrze zapoznać się z gruszką, śliwką mirabelką czy brzoskwinią. Kompozycję dopełniają tosty oraz słodkie nuty wanilii. Jeszcze jedna odpowiedź na pytanie, jakie wino musujące do risotto z owocami morza podane idealnie podkreśli smak włoskiego specjału, to Moet & Chandon Champagne Brut Imperial. Ten królewski napitek to sztandarowa propozycja renomowanej marki Moet&Chandon. Za jego niezrównane walory odpowiadają trzy odmiany winne – Pinot Noir, Pinot Meunier oraz Chardonnay. To udane połączenie daje nam wino o jabłkowo-gruszkowo-cytrusowym aromacie z miłymi dodatkami w postaci jaśminu czy agrestu. Sprawdzi się również jako pobudzający zmysły aperitif serwowany przed risotto!

Jakie wino do risotto z grzybami?

Jakie wino do risotto z grzybami? Zapoznając się z kulinarnymi perełkami Włoch, a także przepisami mistrzów kuchni z naszego kraju, często trafimy na propozycje risotto z dodatkiem grzybów. W zasadzie w tym przypadku możemy postawić zarówno na wino białe, jak i czerwone. Gdy chodzi o trunki o jasnej barwie, sprawdzi się beczkowe Chardonnay, jak np. Chardonnay Battonage, Babiczki László, jedno z win Viognier, czy też aromatyczny Riesling z Niemiec, Austrii lub Węgier, czyli np. Janoshegy Riesling, Kislaki Bormanufaktúra, wyraźnie kwaskowe, a jednocześnie dobrze wyważone, w którym z radością odkryjemy m.in. morelę, pigwę czy ananasa. Dużo zależy od tego, na jakie grzyby postawimy – do kurek czy pieczarek np., które łatwo można przyćmić, lepiej podawać wina lekkie, białe i czerwone.

A co, jeśli mowa o winach czerwonych? Jeśli pragniemy przygotować przepyszne risotto z grzybami, w które obfitują nasze lasy, możemy zestawić je z winami produkowanymi np. ze szczepu Carménère. Odpowiednim wyborem może okazać się zatem np. Carmenère, 9 Lives Reserve, Gato Negro, pachnące ciemnymi owocami, w którego smaku rozpoznamy również tak intrygujące akcenty jak czekolada czy tytoń. Cieszyć będzie także np. mniej skomplikowane Carménere “Alpaca” o pięknej, ciemnej barwie (dobry wybór do borowików). Jeśli postanowimy wykorzystać go do przyrządzenia risotto – z pewnością wpłynie na barwę potrawy. Osoby zastanawiające się, jakie wino do risotto z grzybami podać, jeśli gustują np. w prawdziwkach czy maślakach, mogą też pomyśleć o intensywnym Cabernet Sauvignon, takim jak np. Cabernet Franc, Wekler, dojrzałe wino rumuńskie, świetne zarówno do grzybów, jak i do czerwonego mięsa.

Zachodząc w głowę, jakie wino wybrać do risotto z grzybami, możemy postawić również na trunek o różowej barwie – np. Pinot Noir Spätburgunder Rosé, Wein Mit Herz, wino przyjemnie owocowe, a na dodatek przyjemnie rześkie. Różowe będzie jak znalazł także wtedy, gdy do grzybów dodamy czosnek oraz kozi ser!

Jakie wino pasuje do risotto z kurczakiem?

Do risotto z kurczakiem, czy np. kurczakiem i grzybami, najlepiej podać wino białe – wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Po trunek o jasnej barwie powinniśmy sięgnąć też wtedy, gdy poszukujemy specjału, który wykorzystamy do przyrządzenia specjału. Jakie są zatem nasze typy w tym akurat przypadku? Nie rozczaruje na pewno włoskie Pinot Grigio Delle Venezie Igp. To młode wytrawne wino wyróżnia się bardzo łagodnym charakterem i jabłkowo-cytrynowym bukietem, w którym rozpoznamy również ciekawe akcenty migdałowe. Znajduje ono bardzo rozmaite zastosowania kulinarne – możemy podawać je nie tylko do risotto z kurczakiem, lecz również do innych dań na bazie drobiu, pizzy, ryb, owoców morza czy warzyw. Jakie inne wino pasuje do risotto z kurczakiem? Oczywiście niezawodne Chardonnay. Niedrogim, lecz bardzo ciekawym wyborem może okazać się np. Chardonnay – Argentina, Cimarosa, wino intensywnie owocowe w zapachu (m.in. jabłko, mango czy ananas) i przyjemnie orzeźwiające. Niezłe będzie też hiszpańskie Chardonnay – Macabeo, Pyrene, kupaż dobrze współgrający z drobiem w wydaniu pieczonym, gotowanym i smażonym. A także z owocami morza, serami czy makaronami z jasnym sosem. W bukiecie trunku spotkamy soczystego grejpfruta, mango czy gruszkę. Kwasowość idealnie ściera się z goryczką, tworząc kompozycję o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Jeszcze jeden urzekający kupaż, który stworzy zgrany duet z risotto z kurczakiem, to Château Combet Laroche, specjał z francuskiego Monbazillac, który przedstawia wszystko najlepsze, co mają nam do zaoferowania szczepy Semillion, Muscadelle i Sauvignon Blanc. Bukiet wina jest owocowo-tropikalny, w ustach natomiast będziemy mieli okazję nacieszyć się idealną harmonią akcentów słodkich i subtelnej kwasowości.

Jakie wino do risotto ze szpinakiem?

Jedna z najciekawszych wariacji na temat risotto to ta, w której obok tradycyjnych składników potrawy prym wiedzie szpinak. Z jakim winem jednak parować tego rodzaju perełkę kulinarną? Najlepiej z białym o dość wyrazistej kwasowości. Nic dziwnego zatem, że o uwagę aż prosi się Riesling. Np. półwytrawne niemieckie wino Riesling, Halbtrocken, pachnące cytrusami, jabłkiem i kwiatami, jak przystało na odmianę – wybitnie rześkie. Trunek ten dobrze dogaduje się też z sałatkami warzywnymi, kozimi serami czy morskimi specjałami. Inna z naszych propozycji to Riesling Von Göler, specjał z regionu Baden w południowej części Niemiec, cechujący się łagodnymi właściwościami rozgrzewającymi oraz zwracającym uwagę długim finiszem. Oczywiście wyborne Rieslingi i kupaże bazujące na tej odmianie powstają nie tylko w Niemczech i Austrii – zastanawiając się, jakie wino pasuje do risotto ze szpinakiem, można dać szansę np. francuskiemu Edelzwicker Réserve, Jean Neubert, uniwersalnemu winu o raczej łagodnym charakterze, które sprawdza się w bardzo wielu różnych sytuacjach kulinarnych – m.in. w kontakcie z drobiem, makaronem z jasnym sosem, warzywami czy serami. Ze szpinakiem polubi się również Sauvignon Blanc. Warto zaznaczyć, że Riesling sprawdzi się doskonale także jako dodatek do innych wegetariańskich wersji risotto – np. z dynią czy groszkiem!

Jakie wino pasuje do risotto z czerwonym mięsem?

Jak nietrudno się domyślić – do risotto z mięsem np. wieprzowiną lub wołowiną – podajemy trunki czerwone. Warto zatem pomyśleć np. o winie włoskim Chianti Neocampana, Mellini z odmiany Sangiovese. To wytrawne, umiarkowanie cierpkie wino o silnych właściwościach rozgrzewających pachnie śliwką, wiśnią oraz aromatycznym pieprzem. W ustach do głosu dochodzą również akcenty deserowe. Wzorując się na mistrzach sztuki kulinarnej z Piemontu (specjalizujących się w przyrządzaniu risotto al Barolo) możemy również postawić na wino z odmian Nebbiolo lub Babrera – takie jak np. Barbera D'Asti Superior.Docg 13,5% czy też Gutturnio Superiore, Bonelli, kupaż odmian Barbera i Croatina z Emilia-Romania, szlachetnie cierpkie i pachnące ciemnymi owocami. Warto dodać w formie ciekawostki, że Barbera to też jeden z pomysłów na oryginalne połączenie z Risotto alla Milanese z szafranem. Choć w tym przypadku sprawdzi się również wino różowe. Po czerwone wino wytrawne śmiało możemy sięgnąć również wtedy, gdy planujemy przyrządzić risotto z radicchio, czyli cykorią sałatową, i boczkiem. W tym przypadku możemy śmiało stawiać na Pinot Noir, taki jak np. Pinot Noir Premium, Garamvari, przyjemne w odbiorze wino pochodzące znad Balatonu, czarujące piękna rubinową barwą, optymalną cierpkością i kwasowością oraz bogatym aromatem, w którym znajdziemy m.in. śliwkę, porzeczkę czy truskawkę.

A zatem – risotto na białym winie czy risotto z czerwonym winie? Niezależnie od tego, w której barwie gustujesz, dzięki naszym podpowiedziom znajdziesz trunek, który będzie doskonale uzupełniał się z tym wybitnym osiągnięciem kuchni włoskiej. Gorąco zachęcamy wszystkich naszych czytelników do próbowania swoich sił w sztuce przyrządzanie tejże potrawy z różnymi dodatkami. Pamiętajmy, że risotto z winem zawsze smakuje dobrze – w tej kwestii możemy chyba zaufać koneserom z Włoch. Życzymy samych udanych przygód kulinarnych… i sprawdzania naszych winnych faworytów! Buon appetito!

Czytaj także:

Jak dobrać wino do potraw? Kilka podstawowych zasad!

Wine Pairing – 16 zasad, dzięki którym zawsze wybierzesz dobre wino!

Jakie wino do sera?

Jak dobrać wino do potraw w restauracji? Sprawdź!

Jak dopasować wino do potraw? 6 żelaznych zasad!

Jakie wino do ryby? 5 rad sommeliera!

Jakie wino do fondue serowego?

Jakie wino do krewetek?

Jaki alkohol do ciasta – podpowiadamy!

Jakie wino do wołowiny?

Jakie wino do bigosu? 7 najlepszych!