Białe wino do owoców morza
Niewątpliwie jednymi z najdelikatniejszych i aromatycznych alkoholi są białe wina. Wytwarzane są z białych odmian winogron (chociaż mogą być także przygotowane z czerwonych). Nazwa “białe” jest umowna, gdyż w rzeczywistości wina, które nazywamy “białymi” występują w barwach od srebrzysto-zielonkawej poprzez żółto-złotawą, na ciemnobursztynowej skończywszy. Ich bukiet przypomina najczęściej połączenie jabłek, cytrusów czy też owoców tropikalnych.
Białe wino o wysokiej kwasowości pasuje idealnie do owoców morza, zarówno jako dodatek, jak i jako składnik przygotowywanych potraw. Świetnie sprawdza się w zestawieniu ze skorupiakami, małżami, ślimakami, jak głowonogami, takimi jak kalmary czy ośmiornice. Delikatny aromat białego wina do owoców morza podkreśla ich wyjątkowy smak i rodzi ochotę na więcej. Co ciekawe, wyższa kwasowość może iść w parze ze słodyczą, a zatem możemy wybierać pośród całej gamy smakowej win.
W Winnicy Lidla dostępny jest szeroki wybór białych win do rezerwacji. Jeśli zastanawiasz się, jakie podać wino do owoców morza, możesz sprawdzić wytrawne, argentyńskie wino Chardonnay „Special Selection” Tierra Buena, dojrzewające w górskich winnicach, w sub-regionie Tupungato. Delikatne połączenie aromatu jabłka i ananasa z odpowiednią kwasowością, podkreślą smak każdej potrawy z owocami morza w winie. Z kolei francuskie Chateau Combet Laroche Monbazzilac Aop towino słodkie do owoców morza. Jego deserowy charakter bazuje na aromatach moreli, dojrzałej cytryny i miodu, stanowiąc tym samym idealną odpowiedź na pytanie, jakie dobrać wino do muli. Z kolei, gdy wolimy wino półsłodkie, do wyboru jest Chenin Blanc – Muscat D'Alexandrie Purple Heron, Western Cape – białe wino do owoców morza z Republiki Południowej Afryki, łączące w sobie aromaty liczi, mango oraz gruszki.
Owoce morza z różowym winem
Delikatne, różowe wina do owoców morza, dobrze komponują się ze skorupiakami, małżami czy ośmiornicami, podawanymi jako główne danie, jak i w formie sałatek czy przystawek. Winatego gatunku różnią się od alkoholi z białych szczepów i najczęściej odznaczają się aromatem czerwonych owoców – poziomek czy truskawek.
W zestawieniu z owocami morza sprawdzi się Merlot „Cote Garrigue”, Pays D'Oc Igp, czyli francuska propozycja różowego wina wytrawnego o łagodnym smaku poziomki i maliny. Owoce morza z winem o tak lekkim aromacie będą stanowić prawdziwą ucztę dla podniebienia. Spośród sugestii, jakie wino pasuje do owoców morza, można wybrać także Pinot Gris Blush z Nowej Zelandii. To delikatne różowe wino wytrawne jest połączeniem orzeźwiającego aromatu i rozgrzewających właściwości. Na www.winnicalidla.pl można zarezerwować wybrane wino pasujące do owoców morza.
Musujące wina i owoce morza
Wśród propozycji, jakie wino podać do owoców morza, nie sposób pominąć win musujących. Dzięki zawartości dwutlenku węgla wina te wyróżniają się właściwościami orzeźwiającymi. Wina musujące z Winnicy Lidla stanowią idealne rozwiązanie do wznoszenia toastów, jak również pasują jako dodatek do potraw z owoców morza.
Jedną z polecanych pozycji jest łagodne wino musujące z Nowej Zelandii, czyli Sauvignon Blanc, Brut Aerated Sparkling Wine. Dojrzewające w regionie Marlborough wino oferuje wyraźną kwasowość oraz przyjemnie rozgrzewa. Dzięki temu dobrze smakuje zarówno podczas spotkań ze znajomymi, jak i w czasie romantycznej kolacji.
Natomiast dla osób, które wolą wino bezalkoholowe, dostępne jest Sparkling Chardonnay, De-Alcoholized. Lekkie wino półsłodkie, pozbawione w wyniku destylacji alkoholu, jest wyraźnie mniej kaloryczne, a jednocześnie nie traci swoich walorów smakowych.
Owoce morza – jakie wino nie będzie pasować?
Warto wspomnieć też o tym, jaki gatunek wina nie będzie współgrał z potrawami z owoców morza. Do tego typu dań nie będzie pasować wino czerwone. Chociaż w innych przypadkach jest to wyborny i polecany alkohol, w połączeniu z owocami morza może znacząco zmieniać ich smak. Występująca winach czerwonych cierpkość powoduje, że smakuje ono lepiej w zestawieniach chociażby z czerwonym mięsem.