Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakimi propozycjami ze świata win pragniemy dzisiaj zaskoczyć naszych czytelników? Otóż… nie tym razem! Zapewniamy jednak, że i ten artykuł ma na celu uczynienie każdej degustacji jeszcze przyjemniejszą. Na tapet bierzemy bowiem aerator do wina. Czym jest to urządzenie i dlaczego powinien znać je każdy koneser? Nie, na to pytanie nie odpowiemy we wstępie. Zachęcamy do lektury całego tekstu!

Aerator do wina – co to?

Aerator do wina – co to jest? Aerator do wina – jak wskazuje nazwa przywodząca na myśl powietrze lub awiację – to specjalistyczne urządzenie, które służy do napowietrzania wina. Otwarte wino z czasem napowietrzy się oczywiście samo (pomocne mogą okazać się również subtelne ruchy kieliszkiem), aerator do wina jest w stanie jednak znacząco przyspieszyć przebieg tego procesu, a tym samym pozwolić nam cieszyć się wszystkimi cennymi właściwości degustowanego specjału dużo szybciej. Pomimo że nazwa „aerator” może wzbudzać pewien niepokój (jeśli weźmiemy np. pod uwagę rozmiary urządzeń wykorzystywanych do napowietrzania trawnika), zapewniamy, że aerator do wina to akcesorium niewielkie i poręczne, a jego użytkowanie nie powinno przysporzyć kłopotów żadnemu ze smakoszy. Jest to bowiem po prostu coś w rodzaju nakładki, pośrednika między butelką a kieliszkiem (lub karafką). W jaki sposób działa? Aerator do wina obniża ciśnienie przelewanego wina, co sprzyja odpowiedniemu nasyceniu specjału powietrzem. Co więcej, przezroczysta osłonka urządzenia umożliwia koneserowi baczną obserwację procesu aeracji wina, dzięki czemu jest on w stanie upewnić się, że do szkła nie przedostanie się ani odrobina osadu. To profesjonalne urządzenie pozwala nam zatem nie tylko wydobyć z trunku wszystko, co najlepsze, ale też dba o to, aby nic nie zakłóciło długo wyczekiwanej degustacji.

Wiemy już zatem, do czego służy aerator do wina. Dlaczego jednak napowietrzenie trunku przed degustacją jest tak ważne?

Napowietrzacz do wina – po co z niego korzystać?

Napowietrzacz do wina (czyli aerator) to urządzenie, które zdobyło uznanie koneserów pragnących doprowadzić każdy element degustacji do perfekcji. Właściwe napowietrzenie wina uwalnia budujące jego bukiet aromaty, co sprawia, że degustator może nacieszyć się symfonią zapachów i smaków. Aeracja wina ma olbrzymie znacznie dla sommelierów – to właśnie ta procedura pozwala im w najdokładniejszy możliwy sposób zapoznać się z trunkiem, a następnie sprawiedliwie go ocenić.

Czy urządzenia służące do napowietrzania wina znajdują zastosowanie wyłącznie w rękach profesjonalistów? Ależ skąd! Należy podkreślić, że napowietrzacz do wina pozwala w wielu przypadkach trunek wyjątkowo taniczny uczynić nieco łagodniejszym w odbiorze, a także pozbyć się nadmiaru kwasowości. Dzięki napowietrzeniu osłabieniu mogą ulec również niektóre niepożądane aromaty – tzw. zapachy redukcyjne. Wszystko to oznacza, że napowietrzacz wina powinniśmy uważać za wynalazek, które może stanowić cenne uzupełnienie kolekcji również tych smakoszy, którzy sięgają po trunki z winogron tylko przy specjalnych okazjach. Dzięki niemu bowiem każda degustacja może przerodzić się w niepowtarzalne doświadczenie – nawet wtedy, gdy w pierwszej kolejności należy przezwyciężyć pewne przeszkody.

Wyjaśniliśmy zatem, po co korzystać z napowietrzacza do wina. Jednak czy wszystkie wina powinniśmy napowietrzać? A może są i takie, do których nie powinniśmy zbliżać się napowietrzaczem w dłoni? Sprawdźmy.

Napowietrzacz do wina – do jakich trunków go wykorzystywać?

Napowietrzenie dodatnio wpływa w szczególności na czerwone wina o rozbudowanym bukiecie, który aż prosi się o prawidłowe rozwinięcie. Z intensywnością bukietu idzie w parze często wysoka taniczność, a więc wina czerwone silnie pachnące najczęściej są również dość cierpkie. W tym miejscu musimy wprowadzić jeszcze jedno pojęcie – dekantacja. Czynność ta polega nie tylko na napowietrzeniu wina, lecz również na zlaniu cieczy znad osadu, a zatem w tym przypadku – oddzieleniu go od wina. Osad pojawia się najczęściej w winach czerwonych długo dojrzewających. O ile zatem w przypadku win młodszych wystarczy pozwolić specjałowi nieco „pooddychać” przed degustacją, o tyle w kontakcie z trunkami dojrzałymi warto sięgnąć po napowietrzacz do wina pełniący również funkcję dekantera. Dekantacja wskazana jest również w przypadku win niefiltrowanych. Warto zadbać o to, by wino, które zamierzamy przelać do karafki (lub kieliszka) z użyciem profesjonalnego napowietrzacza do wina, przed otwarciem butelki przynajmniej 24 godziny spędziło w pozycji pionowej – to z pewnością dodatkowo ograniczy ryzyko przedostania się osadu do naszego kieliszka.

Kiedy obędzie się bez napowietrzacza do wina?

Napowietrzacz do wina z pewnością nie okaże się potrzebny wtedy, gdy mamy do czynienia z winem czerwonym średniej jakości, o raczej ubogim bukiecie aromatycznym. W takim przypadku dłuższy kontakt trunku z powietrzem może dodatkowo osłabić jego i tak niezachwycające właściwości aromatyczne. Napowietrzacz do wina możemy ponadto zostawić w spokoju wtedy, gdy naszła nas ochota na wino białe. Chociaż warto pamiętać, że od tej reguły istnieją wyjątki i niektóre jakościowe wina białe o bogatej strukturze mogą na tej procedurze wiele zyskać.

Jaki aerator do wina kupić?

Jaki aerator do wina wybrać? To zależy oczywiście od potrzeb smakosza. Koneserzy, którzy po trunki z winogron sięgają stosunkowo rzadko i pragną osobiście sprawdzić, czy napowietrzone wino faktycznie smakuje lepiej, mogą zdecydować się na proste akrylowe urządzenie z gumową uszczelką. Miłośnicy wina, którzy poszukują aeratora, który pozwoli im nie tylko odpowiednio napowietrzyć trunek, lecz również będzie doskonale prezentował się podczas uroczystej degustacji, mogą z kolei wybrać urządzenie nieco droższe, jednak wyróżniające się niebanalnym designem i najwyższą estetyką wykonania. Zastanawiając się, jaki aerator do wina wybrać, powinniśmy również zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia urządzenia oraz różne dodatki znajdujące się w zestawie, takie jak podstawka, metalowe sitko, czy też etui bądź woreczek ochronny. Te ostatnie powinny zainteresować zwłaszcza miłośników podróży, którzy, odwiedzając różne zakątki świata, lubią degustować miejscowe specjały. Elegancki zestaw z aeratorem to również świetny pomysł na oryginalny prezent dla każdego entuzjasty trunków z winogron!

Wielu tradycjonalistów może dojść do wniosku, że nic nie zastąpi całego ceremoniału związanego z napowietrzaniem i dekantacją winą – odstawiania wina na dobę lub dwie celem opadnięcia osadu, a następnie niespiesznego przelewania go, w blasku świecy, do karafki o konstrukcji zapewniającej odpowiedni kontakt trunku z tlenem. A gdyby tak postawić na tradycję w nowoczesnym wydaniu? Wyborem idealnym dla wszystkich tych, którzy pragną podtrzymać piękny zwyczaj dekantacji wina, a jednocześnie skorzystać z interesującego nas dzisiaj udogodnienia, może okazać się karafka do wina z aeratorem. Wino z butelki, zanim spektakularnie rozleje się po ściankach naczynia, przesącza się przez elementy konstrukcyjne urządzenia (np. sitko, kielich i spiralę), zyskując optymalne nasycenie tlenem.

Aerator do wina – czy warto się w niego zaopatrzyć?

Podsumujmy zatem, jakie są najważniejsze zalety korzystania z napowietrzacza do wina. Dzięki metodzie działania tego urządzenia jesteśmy w stanie szybko, przelewając wino do kieliszka, napowietrzyć trunek. Dzięki temu jego bukiet będzie w stanie oczarować nas jeszcze większą różnorodnością urzekających akcentów. Dodatkowo, pozbędziemy się niepożądanych aromatów redukcyjnych oraz nieco obniżymy taniczność specjału. Czerwone wino o bogatej strukturze po napowietrzeniu będzie zatem smakować jeszcze lepiej. Co więcej, konstrukcja niektórych napowietrzaczy do wina umożliwia obserwację przepływu trunku i upewnienie się, że do kieliszka nie dostaje się osad winny.

Należy zaznaczyć, że napowietrzenie wina bez specjalistycznego aeratora jest możliwe, może okazać się jednak o wiele bardziej pracochłonne. O ile pewne pozytywne rezultaty może przynieść otwarcie czerwonego wina na jakiś czas przed degustacją lub delikatne poruszanie kieliszkiem wypełnionym winem chwilę przed jego skosztowaniem, o tyle, aby pozwolić trunkowi należycie „pooddychać”, powinniśmy powoli przelać go po ściankach do karafki (dekantera) za pośrednictwem lejka. Podobną skutecznością w nasycaniu wina tlenem wykazują się specjalistyczne napowietrzacze. Jak nietrudno się domyślić – korzystanie z tego typu urządzenia może okazać się o wiele wygodniejsze. Nie bez znaczenia pozostaje oczywiście fakt, że dzięki niemu jesteśmy w stanie zaoszczędzić sporo czasu. Napowietrzacz do wina okazuje się bezcenny także wtedy, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście i zapragniemy uraczyć ich jednym z najlepszych win z naszej kolekcji.

Aerator do wina – gdzie kupić?

Koneserzy pragnący wyposażyć się w aerator do wina mogą nabyć go z wielu różnych źródeł. W sklepach internetowych jesteśmy w stanie zaopatrzyć się zarówno w podstawowe urządzenia za kilkanaście złotych, jak i zachwycające pod względem estetyki wykonania aeratory sprzedawane w gustownych zestawach za kilkadziesiąt czy nawet sto kilkadziesiąt złotych. Jeśli jednak pragniemy zyskać pewność, że dokonamy właściwego wyboru, powinniśmy zapoznać się z ofertą jednego z renomowanych sklepów z akcesoriami winiarskimi. Pracujący w nich eksperci będą w stanie doradzić nam, jakiego rodzaju urządzenie sprosta naszym indywidualnym oczekiwaniom. Zachodząc w głowę, gdzie kupić aerator do wina, warto oczywiście zapoznać się również z opublikowanymi recenzjami użytkowników lub dopytać znajomych koneserów.

Czy wiesz już, dlaczego i do czego może być Ci potrzebny aerator? W świetle naszego tekstu zdaje się, że to tylko pytanie retoryczne! Jeśli zatem pragniesz, by każda degustacja wina okazała się niezwykłym wydarzeniem, a każdy próbowany trunek mógł zaprezentować się przed Tobą w pełnej krasie, rozważ zaopatrzenie się w to winiarskie akcesorium. A gdy już to zrobisz, sprawdź, jakie wina poleca Winnica Lidla!

Czytaj także:

Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

Smak i gatunek wina – jak rozróżnić?

Grenache – co to za wino?

Wino lekkie na lato – 5 propozycji

Dobre wino z WinnicaLidla.pl — 6 propozycji

Chardonnay — jakie to wino?

Bukiet wina – co to takiego?

Wino musujące na lato – doskonały wybór!

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?

Wino różowe – 10 faktów o tym alkoholu!

Lubisz wino wytrawne? Oto 7 faktów, o których powinieneś wiedzieć!