Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Co to jest wino lekkie?

Różne są klasyfikacje win. Jedna z nich opiera się na zawartości alkoholu. Zgodnie z tym podziałem wyróżniamy wina ciężkie, średnie i lekkie. Jaka jest różnica między winem lekkim a ciężkimi? Wina ciężkie zawierają powyżej 14 procent alkoholu, nierzadko jest to nawet 16 procent. Wina średnio ciężkie mają od 12 do 14 procent. A wino lekkie? Ile procent alkoholu zawiera? To mniej więcej od 6 do 12 procent.

Oprócz alkoholu brana jest również pod uwagę wyczuwalna obecność tanin, kwasów i cukrów, których wpływ na wrażenia smakowe może być nawet bardziej intensywny niż samego alkoholu. Zdarzyć się może zatem sytuacja, że wino bardzo słodkie (ponad 150gr cukru na litr), o niskim stężeniu alkoholu - z racji intensywnego smaku zostanie zaliczone do grupy win ciężkich.

Podsumowując, winem lekkim może być zarówno wino półsłodkie, jak i półwytrawne. Tak samo wino ciężkie: może być wytrawne, półwytrawne, słodkie itd. - zależnie od stężenia składników struktury.

Wina lekkie i ciężkie często produkuje się z określonych szczepów, np. wino średnio ciężkie i ciężkie to często wino Cabernet Sauvignon i Syrah. Lekkie wino otrzymuje się natomiast z Sauvignon Blanc czy Gamay.

Warto pamiętać o istnieniu win wzmacnianych, w których stężenie alkoholu wynosi od 15 do 22%. Trunki te w trakcie procesu produkcji mieszane są z alkoholem (najczęściej destylatem gronowym). Do grupy tej zaliczane są m.in. takie wina jak Porto, Sherry, Madeira i Marsala. To również wina określane mianem ciężkich.

Wino musujące określane jest najczęściej mianem lekkiego, zawierając jednak ponad 12% alkoholu może zostać nazwane średnio ciężkim.

Wina lekkie i ciężkie pasują do zupełnie różnych sytuacji. Ciężkie trunki podaje się do cięższych dań, np. czerwonego mięsa. Pasują do uroczystych kolacji w chłodne, zimowe wieczory. A jakie wino na lato? Tu idealnie sprawdzają się lekkie wina. Chętnie pijemy je jako aperitif na mniej formalnych spotkaniach. Oczywiście przy dobieraniu wina do posiłku kierujemy siętakże jego smakiem i barwą, a więc ciężkie wino czerwone łączymy np. z dziczyzną, a lekkie, półwytrawne wino różowe – z drobiem czy rybami.

Wino lekkie można też uznać za lekkostrawne wino. Im mniej bowiem alkoholu w danym trunku, tym mniej obciąża ono naszą wątrobę i układ pokarmowy. Jak z każdym alkoholem, z winem lekkim też nie należy przesadzać. Pije się je łatwiej, więc łatwo też wypić go więcej niż cięższych gatunków.

Lekkie wina na lato – propozycje z Winnicy Lidla

Lekkie wino wytrawne – Coto de Ibedo

Wino z północno-zachodniej części Hiszpanii – Galicji. To mieszanka szczepów Godello, Loureiro i Treixadura. Jest umiarkowanie aromatyczne i bardzo orzeźwiające. Polecamy je do makaronów, owoców morza i dań warzywnych. Świetnie białe wino na lato!

Czerwone wino lekkie – Pinot Noir Prestige, Bourgogne AOP

Lekkie wino czerwone, które pasuje zarówno do sałatek, jak i do wieprzowiny? Francuski Bourgogne ze szczepu Pinot Noir! Mimo lekkiego charakteru, wino ma bogaty bukiet aromatów. Wyczuwa się w nim poziomkę, czerwoną porzeczkę i żurawinę uzupełnione o ziołowe nuty. Lekkie czerwone wino z Lidla, przez ekspertów oceniane jako wino o wyjątkowych walorach.

Wino wytrawne czerwone lekkie – L’Olivier de la Variere

Młode francuskie wino znad Doliny Loary, ze szczepów Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Ma piękną barwę purpury i wspaniałe owocowe aromaty. Wyczuwa się wśród nich malinę, jeżynę, ciemną śliwkę, liść porzeczki, a także fiołek i pieprz. Dzięki swojej lekkości dobrze komponuje się z białymi mięsami, makaronem i pizzą, a dzięki nasyconej barwie – z wieprzowiną i wołowiną.

Lekkie wino musujące – Prosecco

Trudno o wino, które bardziej niż Prosecco kojarzyłoby się z lekkością i wakacyjną beztroską. Prosecco to najczęściej wino półwytrawne i wytrawne, produkowane ze szczepu Glera we włoskich regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Prosecco przyjemnie musuje, orzeźwia owocowymi aromatami i wyraźną kwasowością, ale też subtelną słodyczą. Najlepsze jako aperitif i towarzystwo dla dań lekkich.

Lekkie wino słodkie – Clairette De Die AOP

Kolejna propozycja wina musującego. Francuskie Clairette De Die wytwarzane jest z odmian Muscat Blanc a Petits Grains oraz Clairette. Zawiera jedynie 7,5 procent alkoholu, więc pomimo słodkiego smaku jest bardzo orzeźwiające. Świetny towarzysz otwierających spotkanie przystawek z drobiu i sera.

Wina lekkie są wprost stworzone do delektowania się nimi podczas letnich wolnych chwil. Nie dominują, nie aspirują do miana gwiazdy wieczoru – po prostu wspaniale dotrzymują towarzystwa i podkreślają beztroski charakter chwil.