Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino Prosecco

Wśród miłośników rześkich win musujących wino Prosecco uchodzi za prawdziwy skarb Italii. A dokładniej jej północno-wschodniej części, regionów Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Cieszący się międzynarodowym uznaniem trunek produkowany z winorośli ze szczepu Glera to zazwyczaj Prosecco wytrawne lub Prosecco półwytrawne. Nieco rzadziej będziemy mieli okazję wypróbować Prosecco półsłodkie czy słodkie. Jeśli natomiast mowa o barwach – zdecydowanie króluje wino Prosecco białe, choć prawdziwą atrakcję dla smakoszy spragnionych nowych wrażeń może stanowić Prosecco różowe, czyli rose. Z przeróżnymi rodzajami Prosecco pozwala zaznajomić się Winnica Lidla. Dbamy o to, by w naszym katalogu znajdowały się propozycje w pełni ukazujące zachwycającą różnorodność musującego świata Prosecco. Poznaj wyjątkową kolekcję win Prosecco w cenach dostosowanych do każdego budżetu! Do kolacji, do picia solo czy do drinków – znajdziesz coś dla siebie!

3 produkty

na stronę

3 produkty

na stronę

Prosecco – apelacje

Jak już nadmieniliśmy, opisywane przez nas wino powstaje w Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Jednak jeśli chcemy skupić się nieco bardziej na rodzajach Prosecco, powinniśmy omówić pokrótce apelacje, które reprezentują konkretne trunki. Najpopularniejsze oznaczenie, z którym możemy spotkać się na butelkach tego włoskiego wina, to Prosecco DOC. Mówi nam ono wyłącznie tyle, że mamy do czynienia z trunkiem oryginalnym, który pochodzi z jednego z domów wina położonych gdzieś w północno-wschodniej części kraju. Chociaż ten rodzaj wina Prosecco znajduje amatorów na całym świecie, doświadczeni koneserzy mogą niekiedy odczuwać potrzebę degustacji alkoholu jeszcze wyższej klasy. W takim razie odpowiednim wyborem będą wina Prosecco rodzaju Prosecco Treviso DOC oraz Prosecco Trieste DOC produkowane wyłącznie w wyznaczonych niewielkich jednostkach terytorialnych.

Jeśli natomiast marzy nam się Prosecco z prawdziwej ekstraklasy win musujących, powinniśmy sięgnąć po te oznaczone apelacją DOCG. Trzy obszary produkcji wina we Włoszech mogą poszczycić się tym prestiżowym certyfikatem jakości. Oferują nam one wina Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG oraz Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG (produkowane w okolicach miasta Valdobbiadene). Prawdziwą perełkę stanowią również, nadal dość zagadkowe dla polskich odbiorców, wina Asolo Prosecco DOCG, otrzymywane z winogron rosnących w pobliżu rzeki Piave.

Prosecco – rodzaje. Kwestia bąbelków

Wina Prosecco możemy również dzielić w oparciu o wiele innych kryteriów. Na przykład z uwzględnieniem poziomu ich nasycenia dwutlenkiem węgla. O ile wino Prosecco kojarzy nam się zwłaszcza z napojami musującymi, o tyle spotkamy wśród nich także alkohole bez bąbelków – mowa wtedy o Prosecco tranquillo, czyli spokojnym. Umiarkowaną ilość gazu znajdziemy w winach perlistych, frizzante, najbardziej wystrzałowe specjały natomiast opisywane bywają jako spumante, czyli po prostu… musujące! No dobrze, a jak wygląda kwestia procentów w Prosecco? Zawartość alkoholu w tych trunkach mieści się zazwyczaj w przedziale od 11 do 12,5%.

Wytrawność Prosecco

Wina Prosecco, jak wszystkie inne zresztą, charakteryzujemy z uwzględnieniem zawartości cukru resztkowego w przeliczeniu na litr specjału. W związku z tym, że w przypadku win musujących podział wydaje się nieco mniej oczywisty niż w odniesieniu do klasycznych win spokojnych, warto przypomnieć, z jakimi rodzajami Prosecco możemy mieć przyjemność. Wytrawne wina Prosecco opisujemy jako brut. W litrze takiego wina nie może znajdować się więcej niż 12 g cukru. Jeśli jego zawartość przekracza wyznaczony pułap, lecz jest nie większa niż 17g/l, mowa o winach extra dry. Prosecco zawierające od 17 do 32 g cukru w przeliczeniu na litr to wino dry (Prosecco półwytrawne), słodsze zaś – demi sec (Prosecco półsłodkie, do 50 g/l) oraz dolce (Prosecco słodkie). Warto w tym miejscu nadmienić, że wino wytrawne Prosecco to nie tylko Prosecco brut, lecz również extra brut (mniej niż 6 g/l) oraz brut nature (do 3 g/l).

Wino Prosecco – krótka historia

Historia Prosecco cały zapisuje się złotymi zgłoskami – jego popularność niezmiennie rośnie i trudno oszacować, kiedy osiągnie apogeum. Przyjrzyjmy się jednak początkom pasjonującego nas trunku. Zdaniem wielu specjalistów wino to powstawało w północno-wschodnich Włoszech już w czasach rzymskich. Pierwsze dokumenty potwierdzające fakt produkcji na tych terenach wina białego pochodzą jednak ze średniowiecza, z XIII wieku. Nazwa Prosecco zaczęła przewijać się w fachowych publikacjach dopiero w wieku XVIII, a metody produkcji tego trunku opisano i znormalizowano w stuleciu następnym. Na przyznanie pełnej ochrony prawnej wino Prosecco musiało jednak poczekać aż do roku 2009 roku.

Wino Prosecco – jak powstaje?

Wino Prosecco powstaje metodą Charmanta, opatentowaną w 1895 roku przez Federico Martinottiego. Oznacza to, że po przejściu pierwszej fermentacji wyselekcjonowane trunki przelewane są do dużych, szczelnie zamykanych, stalowych kadzi. To właśnie w nich zachodzi wtórna fermentacja. Po jej zakończeniu wino poddawane jest filtracji i zabutelkowaniu. Metoda Charmanta, mimo że tańsza i mniej wymagająca od metody szampańskiej, pozwala otrzymywać wina niespotykanie rześkie i wyraźnie owocowe w aromacie i smaku. Takie jak kultowe wino Prosecco!

Jak przechowywać i podawać wino Prosecco?

Prosecco, jak na wino musujące przystało, lubi niskie temperatury. Powinniśmy je przechowywać w zacienionych miejscach w temperaturze od 8 do 14 st. C. Oczywiście przed podaniem warto wino Prosecco dodatkowo schłodzić – zdecydowanie najlepiej smakuje w temperaturze od 6 do 10 st. C. W jakich kieliszkach serwować ten włoski specjał? W eleganckich i smukłych, posiadających długą nóżkę, za którą możemy je wygodnie trzymać, nie ogrzewając zawartości. Odpowiednie będą np. tradycyjne kieliszki do Szampana, czyli tzw. flety.

Do czego pasuje wino Prosecco? Świetnie smakuje pite solo, np. w formie aperitifu, ale też podawane do lekkich potraw na bazie drobiu, ryb i owoców morza, sałatek i warzyw, makaronów czy pizzy.

Dobre Prosecco w Winnicy Lidla

Przyjrzyjmy się kilku interesującym rodzajom Prosecco polecanym przez sommeliera Winnicy Lida. Koneserzy pragnący rozpocząć swoją przygodę od jakościowych specjałów dumnie reprezentujących apelację DOCG mogą postawić na Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry „MO”, Mionetto. W tym przypadku radzimy się spieszyć, bo na platformie wizytują ostatnie butelki! Znawcy opisują ten specjał jako wyjątkowo soczysty i rześki. Wyraźna kwasowość nieustannie przypomina nam, że mamy do czynienia z klasycznym Prosecco wytrawnym (choć zawartość cukru wskazuje nam raczej na Prosecco półwytrawne). Jeśli zdecydujemy się na analizę sensoryczną napitku, rozpoznamy m.in. urzekające nuty kiwi, cytrusów czy ananasa. Szczególnie dobrze Prosecco to odnajduje się w towarzystwie tradycyjnych specjałów kuchni włoskiej. Po zaprzyjaźnieniu się z tym trunkiem chyba warto dać szansę siostrzanej propozycji z Valdobbiadene, czyli Prosecco Superiore Valdobbiadene Millesimato Extra Dry, Maschio, którą też czasami można wypatrzeć w naszym katalogu. Kierujemy je również do wszystkich tych, którym pewne trudności sprawia wybór między Prosecco wytrawnym a Prosecco półwytrawnym.

Inny trunek, który sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy, to Prosecco Superiore Conegliano Extra Dry, Maschio. Co czyni je tak wyjątkowym? Na pewno właściwości uprawianych nieopodal Conegliano winogron, które dają wina o niezwykle bogatej strukturze aromatycznej. Dlatego też w tym winie Prosecco wyczujemy nie tylko maliny, jabłka i gruszki, lecz także dodatkowe kuszące niuanse w postaci mango czy miodu. Równie przekonujący jest smak wina – dosłownie rozpieszcza podniebienie. 

Lekkie wino Prosecco z Winnicy Lidla

Jeśli mamy ochotę na wino Prosecco o wyjątkowo delikatnej strukturze aromatyczno-smakowej, które nie będzie próbowało dominować przy stole, a jedynie maksymalnie uprzyjemnić nam posiłek, strzałem w dziesiątkę może okazać się Prosecco Extra Dry, Skianto (dostępne stacjonarnie). Koneserzy mówią o nim jako o trunku doskonale wyważonym, klasycznym Prosecco wytrawnym (ale nie za bardzo), przyjemnie pieniącym się i wyróżniającym się znacznym potencjałem foodpairingowym. Wino to świetnie czuje się nie tylko w otoczeniu drobiu, ryb czy makaronu, ale też jako specjał podawany do owocowego deseru. Wracając jednak do ekskluzywnych propozycji z naszej platformy internetowej, postąpilibyśmy nie fair wobec koneserów, gdybyśmy nie polecili im Prosecco Treviso Brut Millesimato „il Vino Dei Poeti Gold”, Bottega. Złota butelka specjału doskonale koresponduje z jego klasą. W bukiecie znajdziemy wszystko to, czego mamy prawo żądać od dobrego Prosecco, czyli m.in. soczyste owoce sadów i tropików. Bujna piana pobudza apetyt i, w połączeniu z zadziorną kwasowością, przynosi błyskawiczne i długotrwałe orzeźwienie, co oczywiście docenimy zwłaszcza podczas upałów. Prosecco Treviso Brut Millesimato to szlachetna propozycja ukazująca winnice Treviso w pełnej krasie i zachęcająca do kolejnych wspólnych posiedzeń.



Różowe Prosecco w Winnicy Lidla

W jaki sposób można zaskoczyć smakosza świetnie zaznajomionego ze wszystkimi zaletami wina Prosecco? Na przykład częstując go lampką niecodziennego Prosecco różowego, czyli Prosecco Rose! Gdzie jednak zdobyć taki specjał? Marzenia spełnia Winnica Lidla! Na naszej stronie – albo też na półkach sklepów stacjonarnych Lidla – znajdziesz np. propozycje takie jak idealne na letnie przyjęcie (choć nie tylko!) Prosecco Extra Dry Rosé, Mionetto. Równie ciekawa pozycja to Prosecco Rosé, Extra Dry Millesimato, łagodnie wytrawne Prosecco (dla niektórych bardziej Prosecco półwytrawne) czarujące nutami poziomki, malin czy soczystego jabłka. Sprawdzi się zarówno podane do drobiu, makaronu, pizzy czy warzyw, jak i jako specjał, którym postanowimy wznieść toast podczas ogrodowego przyjęcia! Jeśli natomiast chcemy sprawdzić, jak radzi sobie odmiana Glera w kupażu z Pinot Noir, dajmy szansę goszczącemu w stacjonarnym Lidlu różowemu Prosecco – w dobrej cenie! – Prosecco Extra Dry Rosé, Cin&Cin.

Prosecco – ceny

Miłośnicy win musujących, pisząc o zaletach tej włoskiej perełki, nie skupiają się wyłącznie na jej walorach zapachowych i smakowych. Jedną z ważnych zalet Prosecco jest rozsądna cena. Z wysokiej jakości winem z bliższych i dalszych okolic Wenecji możemy bowiem zapoznać się, przeznaczając na zakupy zaledwie od 25 do 50 zł. Oznacza to więc, że cena Prosecco jest o wiele niższa niż np. kultowych propozycji z Szampanii! Wybór wina Prosecco okaże się zatem idealny dla wszystkich tych, którzy pragną nacieszyć się świetnym winem z bąbelkami mimo dość ograniczonego budżetu!

Jesteśmy przekonani, że nie musimy już nikogo dłużej przekonywać do bliższego zapoznania się ze świetnym winem Prosecco. Odkrywaj, to co najlepsze we włoskich winach musujący wraz z Winnicą Lidla!