Jeśli świętować, to tylko bąbelkami!
10!9!8!7!.... Szczęśliwego Nowego Roku! Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Sprawdź, czym najlepiej wznieść toast w blasku fajerwerków i jakie szlachetne bąbelki możesz zarezerwować na Winnicy Lidla!
Szampan – królewskie bąbelki
Szampan (z francuskiego Champagne) to najbardziej znany i najwyżej ceniony rodzaj wina musującego. Jak powszechnie wiadomo, oryginalne Szampany pochodzą wyłącznie z francuskiej Szampanii, znajdującej się w północno-wschodniej części kraju. Nazwa trunku została prawnie zastrzeżona na początku XX wieku i od tej pory niezmiennie kojarzy się elegancją i najwyższą jakością.
Jak ocenić klasę Szampana? Olbrzymie znaczenie mają tutaj panujące w danym mikroregionie warunki do wzrostu winorośli. Wina pochodzące z najlepszych winnic oznaczane są jako „grand cru”, olbrzymim wyróżnieniem dla producentów jest również przyznanie ich trunkom statusu „premier cru”. Jeśli zatem interesują nas Szampany – nazwy zawierające w sobie te oznaczenia powinny przykuć naszą uwagę.
Szampany produkowane są w wersjach białych i różowych oraz w różnych stopniach wytrawności a wszystko z lokalnie uprawianych odmian winorośli. Najczęściej wybieranymi przez producentów Szampana winogronami są: Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Meunier.
Oto najpopularniejsze rodzaje Szampanów (podział na stopnie wytrawności):
• Bardzo wytrawne (brut zéro)
• Wytrawne (brut)
• Półwytrawne (demi sec)
• Słodkie (doux)
Propozycje Winnicy:
Wytrawne
Półwytrawne
Słodkie
Cava – energetyczna, hiszpańska nuta.
Ten kataloński specjał otrzymywany metodą tradycyjną (taką samą jak w Szampanii) produkowany jest przede wszystkim w okolicach Barcelony, ze szczepów takich jak Parellada, Macabeo, Xarello i Chardonnay. Przykładem najwyższej jakości Cavy jest Segura Viudas Reserva Heredad. Co możemy powiedzieć o jej właściwościach aromatyczno-smakowych? Zachwyca wyraźnymi nutami herbatników z miodem, suszonych owoców i kwiatów. Bogata budowa bukietu jest zasługą mieszanki win Macabeo i Parellada oraz trwającego aż 24 miesiące dojrzewania nad osadem, któremu poddawane jest to hiszpańskie wino musujące. Prawdziwy skarb Katalonii znajduje się w ciężkiej, 1,5 litrowej butelce, ta z kolei w gustownej drewnianej skrzyneczce. Co to wszystko oznacza? To, że opisywane hiszpańskie białe wino musujące stanowi wręcz idealny pomysł na prezent dla prawdziwego znawcy, wraz z którym zamierzamy świętować nadejście Nowego Roku.
Franciacorta – włoska sztuka.
Franciacorta i Prosecco to dwa najbardziej znane włoskie wina musujące. Wiele jednak je od siebie różni. W przypadku Prosecco surowcem do produkcji jest odmiana Glera, wina powstają metodą fermentacji w kadziach ciśnieniowych (metoda Charmata) w regionach Friuli Venezja Julijska oraz Veneto. Franciacorta zaś to wina musujące z odmian Chardonnay i Pinot Noir, produkowane metodą tradycyjną (wtórna fermentacja w butelkach) a powstają w Lombardii w apelacji o nazwie zastrzeżonej - Franciacorta. Ze względu na o wiele bardziej skomplikowaną metodę produkcji specjał z Lombardii powszechnie traktowany bywa jako wino wyższej klasy, dlatego właśnie cena wina Franciacorta może być wyższa od ceny Prosecco.
Franciacorta urzeka koneserów owocowym aromatem i smakiem. W bukiecie tego eleganckiego wina musującego dominują aromaty jabłka, gruszki, kwiatu lipy i miodu, a cenne uzupełnienie kompozycji stanowią niuanse drożdżowe lub migdałowe. Uważny degustator rozpozna niekiedy również akcenty tropikalne, np. w postaci cytrusów lub ananasa. Wytrawna – czyli najpopularniejsza – odsłona wina Franciacorta zwraca uwagę właściwościami orzeźwiającymi i przyjemną kwasowością, dobrze współgrającą z alkoholem.
Z czym podawać wino Franciacorta? Najczęściej serwowane jest do dań drobiowych, ryb, owoców morza, serów czy makaronów. Z jej udziałem przygotowywane są również wyborne drinki z wina musującego.
Prosecco – wielkie bąbelki!
Produkowane jest w północno-wschodnich regionach Włoch – Veneto i Fruili-Wenecji Julijskiej. Czy Prosecco to Szampan? Wytwarza się je przede wszystkim ze szczepu Glera (w winie musi być go co najmniej 85%), a metoda produkcji jest zdecydowanie inna. Polega ona na tym, że sok wyciśnięty z gron jest tłoczony do stalowych kadzi, gdzie następuje fermentacja. Następnie wino przelewa się do specjalnie uszczelnionych kadzi i dodaje się do niego drożdże i cukier, które rozpoczynają ponowną fermentację. W trakcie tego procesu w winie gromadzi się dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za cenione przez nas musowanie. Gdy fermentacja się skończy, butelki są napełniane przefiltrowanym winem i zamykane korkiem. Ta metoda jest szybsza od klasycznej, bąbelki w trunku są większe a dzięki niej wino ma bardziej owocowy charakter.
Prosecco powinno się podawać schłodzone. Jest to wino lekkie, o ciekawym owocowo-kwiatowym aromacie. Warto je połączyć z lekkimi potrawami i przekąskami - owoce morza, szynka parmeńska z melonem czy szparagi. Wspaniale też smakuje jako dodatek do drinków.