Rioja — jakie to wino?
Wino Rioja wytwarzane jest na północy Hiszpanii, na obszarze zajmującym ponad 65 tys. hektarów z czego ponad 91% obsadzone jest odmianami na wina czerwone. Na apelację tę składają się 3 podregiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa oraz Rioja Baja. Winiarska stolica regionu to miasteczko Haro. Czerwone hiszpańskie wino Rioja w znaczącej części przypadków produkowane jest z odmian Tempranillo i Garnacha. Niekiedy łączone jest ono ze szczepami Mazuelo oraz Graciano. Jeżeli chodzi natomiast o białe wino półwytrawne i wytrawne, wytwarza się je z odmiany Viura, która bardzo często uzupełniana jest przez szczepy Garnacha Blanca oraz Tempranillo Blanco, Maturana Blanca i Verdejo.
Jak smakują wina z regionu Rioja? Do czynienia mamy tutaj między innymi z winami starzonymi przez długi czas w baryłkach z dębów amerykańskich i francuskich. Wina te do sprzedaży trafiają nawet po upływie kilkunastu lat od zbiorów.Do ich cech charakterystycznych zaliczyć można wyraźnie wyczuwalne aromaty ziół, herbaty, skóry oraz tytoniu.
Wino Rioja w Lidlu
Winnica Lidla jest miejscem, w którym z łatwością możecie zarezerwować hiszpańskie wino Rioja. Godnymi polecenia trunkami tego typu są:
- Wino Saxa Loquuntur — czerwone wino wytrawne, które przez rok dojrzewało w dębowych beczkach. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można purpuroworubinową barwę, wyraźną kwasowość, cierpkie taniny, średnio długi posmak oraz rozgrzewający alkohol. Wino z regionu Rioja, które pachnie ciemną śliwką, dżemem wiśniowym, wanilią oraz toffi i ma dobrze zrównoważony smak. Doskonale komponować będzie się ono ze średnio twardym, dojrzałym serem krowim, duszoną wołowiną czy żeberkami wołowymi.
- Wino Tempranillo La Hoya — trunek wyprodukowany z odmiany Tempranillo, w bukiecie którego wyraźnie wyczuwalne są aromaty śliwki, czereśni, czarnej porzeczki, cedru oraz czarnego pieprzu. To trunek wyraźnie zrównoważony, z wyczuwalnymi aksamitnymi garbnikami. To wino czerwone cechuje się umiarkowaną kwasowością i rozgrzewającym alkoholem. Zaserwować można je na przykład ze średnio twardym, dojrzałym serem, dojrzałą szynką Jamon Ibérico, duszoną wołowiną czy żeberkami wołowymi.
- Wino Laertes Rey — wino hiszpańskie z regionu Rioja wyprodukowane w całości z odmiany Graciano. To trunek o ciemnej barwie, na bukiet którego składają się aromaty suszonej śliwki, czarnej porzeczki, jeżyny, czarnego pieprzu oraz orzechów brazylijskich. W ustach wyczuwalna jest wyraźna kwasowość, ściągające garbniki i rozgrzewający alkohol. Wino dobrze smakuje z długo dojrzewającym, ostrym serem, wędliną oraz pikantną pieczenią.
- Wino Lorinon —lekkie, białe wino wyprodukowane z 2 odmian winorośli — Viura oraz Garnacha. Pachnie owocami mango, agrestem oraz różą, a w smaku wyczuwalna jest konfitura różana. Wino to charakteryzuje się wyraźną kwasowością w połączeniu z długim posmakiem i rozgrzewającym alkoholem. Świetnie smakować będzie ono z sałatkami i potrawami na bazie szparagów.
- Wino Marques Del Cerro — różowe wino wytwarzane ze szczepu Tempranillo. Przypadnie ono do gustu wszystkim miłośnikom lekkich, owocowych trunków. Wino pachnie poziomkami, malinami oraz ananasem. To znakomity dodatek do risotto, makaronu z warzywami oraz dań z drobiu.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się nieco więcej na temat innych hiszpańskich regionów winiarskich, zapoznajcie się z wpisem Hiszpańskie wina — 2 regiony winiarskie, które musisz znać!.
Dzięki dużemu zróżnicowaniu, wśród win wytwarzanych w hiszpańskim regionie Rioja każdy znajdzie coś dla siebie.