Nie uprawiamy hazardu, jeśli jednak mielibyśmy założyć się z naszymi czytelnikami o to, jakie są ich pierwsze skojarzenia związane z winem portugalskim, jesteśmy przekonani, że w większości przypadków byłyby to wzmacniane wina Porto oraz Vinho Verde. Dziś jednak odkładamy charakterny Portwajn z powrotem do piwniczki i przyglądamy się drugiemu z naszych typów. Co koniecznie powinniśmy wiedzieć o trunkach znanych jako Vinhos Verde i dlaczego to właśnie im warto poświęcić kolejną degustację? Już tłumaczymy!
Vinho Verde – zielone wino?
Vinho Verde to po portugalsku „zielone wino”. Na samym wstępie musimy zaznaczyć, że nie jest to ani odmiana winorośli, ani np. kupaż określonych szczepów. Tym terminem określamy bowiem zarówno trunki alkoholowe produkowane z winogron w północno-zachodniej części Portugalii, w Minho, jak i jeden z najważniejszych regionów winiarskich kraju. Ale dlaczego wino z Vinho Verde nazywane jest zielonym? Uspokajamy – koneserzy, którzy do tej pory rozróżniali tylko wino białe, czerwone i różowe, nie byli w błędzie. Otóż nazwa ta odnosi się nie do barwy portugalskich specjałów, lecz ich wieku – lwia część trunków z kategorii Vinho Verde to bowiem specjały młode, które nie nadają się do leżakowania i powinny być spożyte najpóźniej ciągu półtora roku od zabutelkowania. Co powinno zainteresować wszystkich żyjących w duchu eko – wśród Vinhos Verde znajdziemy wiele win organicznych czy biodynamicznych!
Wino portugalskie określane jako Vinho Verde powstaje z wielu różnych odmian winorośli – szczególnie lokalnych. Wśród białych wymienić możemy m.in. Batoca, Alvarinho, Arinto czy Azal Blanc. Wśród czerwonych natomiast – m.in. Amaral, Brancelho, Pedra, Padeiro, Rabo de Ovelha czy Azal Rouge. Kwestię wyboru odmian określają przepisy apelacji. Oprócz wymienionych już, zalecanych, szczepów istnieją również te dopuszczalne, czyli m.in. białe Cainho de Moreira, Cascal, Esganoso de Lima czy Rabigato oraz czerwone Mourisco, Pical Pôlho czy Verdelho Rouge. To prawdziwe enologiczne bogactwo decyduje o tym, że wśród Vinhos Verde znajdziemy zarówno rześkie wina białe, jak i taniczne czerwone czy lekkie różowe.
Chociaż historycy spierają się w kwestii początków sztuki wytwarzania wina na terytorium obecnej Portugalii, większość z nich zgadza się co do tego, że ma ona rodowód sięgający starożytności. Nie wiadomo jednak do końca, czy zwyczaj ten wprowadzili na te tereny Grecy, czy też dopiero Rzymianie. Liczne świadectwa historyczne potwierdzają, że winorośl była w Minho uprawiana na szerszą skalę wieki później, w średniowieczu, kiedy to portugalskie wino zaczęło zyskiwać międzynarodową popularność. Termin Vinho Verde pojawił się prawdopodobnie jednak dopiero w wieku XVI, z tego czasu pochodzą pierwsze znane nam zapiski na jego temat.
Mimo rosnącej popularności win portugalskich Vinho Verde na należne mu uznanie musiało czekać aż do wczesnych lat wieku XX. Wtedy to – a dokładniej w 1908 roku – weszły w życie regulacje prawne, który na mapę winiarskiego świata naniosły region produkcji Vinho Verde. Kolejne dekady przyniosły zapisy dotyczące kwestii uprawy winorośli na tym obszarze oraz produkcji wina. Od 1949 roku o Vinho Verde możemy mówić jako o pełnoprawnej apelacji. Tu trzeba podkreślić, że zarówno produkcja, jak i konsumpcja wina stanowi nieodłączny element kultury portugalskiej. Wielu z portugalczyków uprawia winorośl w swoich ogródkach!
Vinho Verde – region pochodzenia
Granice regionu Vinho Verde, czyli apelacji Vinho Verde DOC, wyznaczają rzeki Minho i Lima, góry wznoszące się we wschodniej części kraju oraz, od zachodu, Atlantyk. Jeśli zapragnęlibyśmy pochylić się nad warunkami klimatycznymi panującymi w regionie Vinho Verde, musielibyśmy zwrócić uwagę na kilka determinujących je czynników geograficznych. Najwięcej do powiedzenia w tej kwestii ma oczywiście Ocean Atlantycki narzucający północnej części kraju obfitujący w opady klimat morski. W regionie Vinho Verde zima jest chłodna, wiosna wilgotna, lato słoneczne i raczej suche, jesień zaś upływa pod znakiem częstych opadów deszczu. Ukształtowanie terenu regionu, czyli liczne wzniesienia i doliny, nieco ograniczają jednak zapędu Atlantyku. Do tego stopnia, iż w obrębie Vinho Verde możemy mówić nawet o kilku mikroklimatach!
Region Vinho Verde dzieli się na trzy główne jednostki terytorialne, nazywane dystryktami. Najdalej na północ wysunięty jest dystrykt Viana do Castelo, na południe natomiast – Porto. Między nimi znajdują się winnice dystryktu Braga. Ale to nie koniec. W apelacji Vinho Verde DOC znajduje się aż 9 podapelacji dostarczających koneserom wino Vinho Verde branco (białe), vermelho (czerwone) i rosa (różowe). Należą do nich m.in. Ave, Amarante, Lima, Paiva i Sousa. Podapelacje dzielą się dalej na gminy. Wysokość zbiorów wina Vinho Verde różni się oczywiście od tego, jak owocny okazał się dany rok dla winiarzy. Rekordowy pod tym względem był rok 1973, kiedy to produkcja wina przekroczyła granicę 3 000 000 hektolitrów. W XXI wieku jednak mieściła się zazwyczaj w przedziale 600 000 – 900 000 hektolitrów.
Pisząc o winach z regionu Vinho Verde, warto nadmienić, że regulacje w zakresie ich produkcji dotyczą również kwestii takich jak minimalna czy maksymalna zawartość alkoholu oraz kwasowość trunków. Vinho Verde branco lub vermelho musi zatem odznaczać się mocą mieszczącą się w zakresie od 9 do 14% alkoholu, rosa natomiast – od 8.5 do 14%. Co więcej, wszystkie (prawie) wina Vinho Verde DOC powinny odznaczać się kwasowością na poziomie przynajmniej 5,4 g w przeliczeniu na litr.
Vinho Verde – cena
Jaka może być cena butelki Vinho Verde? Czy opisywane specjały stanowią gratkę jedynie dla majętnych amatorów trunków z winogron? Na szczęście nie! W gronie koneserów Vinhos Verde uchodzą za bardzo tanie, jeśli tylko weźmiemy pod uwagę ich jakość. Z niezwykłymi portugalskimi winami możemy mieć bowiem okazję dobrze się zapoznać, przeznaczając na zakupy już nieco ponad 20 złotych. Znajdziemy również bardzo dobre Vinho Verde w cenie do 30 czy 50 zł. Jak zatem widać – cena trunków opisywanych jako Vinho Verde nie stanowi przeszkody utrudniającej ich poznanie!
Vinho Verde – gdzie kupić?
Koneserom, którym narobiliśmy ochoty na trunki rodem z Portugalii i którzy zastanawiają się, gdzie kupić Vinho Verde, nie muszą oczywiście jechać po nie aż na Półwysep Iberyjski. Rosnąca światowa popularność tego typu napitków w różnych odsłonach smakowych (stopień wytrawności rzecz jasna determinuje to, ile kcal Vinho Verde posiada) sprawia, że stały się one produktami dostępnymi na szeroką skalę również w Polsce – zarówno za pośrednictwem sklepów internetowych umożliwiających ich rezerwację, jak i sklepów stacjonarnych. My rzecz jasna namawiamy do tego, aby wypróbować Vinho Verde z Lidla lub platformy rezerwacyjnej Winnicy Lidla!
Vinho Verde w Winnicy Lidla
Jedno z lidlowych Vinos Verde, które polecamy poszukiwaczom nowych smaków, to prestiżowe Alvarinho Deu La Deu, Monção E Melgaço. Należy ono do flagowych propozycji renomowanego podregionu apelacji Monção e Melgaço. Wino wytrawne bazujące na białym szczepie Alvarinho urzeka zaraz po przelaniu do kieliszka delikatnym musowaniem. W dalszej fazie degustacji koneser będzie miał okazję nacieszyć się owocowym bukietem specjału, który budują nuty ananasa, moreli, mango czy mirabelki. Śladowa obecność bąbelków wpływa na rześkość specjału, który świetnie smakuje solo, jak również w towarzystwie drobiu, owoców morza czy sałatek warzywnych.
Urzekające Vinho Verde, jak już wspominaliśmy, czeka na znawców również na półkach w sklepach stacjonarnych Lidla. Jednym z nich jest Azal, Encostas De Caíz, reprezentujący soczyste wina białe wytrawne, łagodnie rozgrzewające i obdarzone dość długim finiszem. W jego świeżym bukiecie dominują cytrusy oraz owoce tropikalne. Atrakcyjny bukiet wzbogacają również cenne dla koneserów akcenty mineralne. Podobnie jak poprzednia polecana pozycja – pasuje do drobiu, morskich specjałów oraz koziego sera. Ciekawą alternatywę dla niego stanowi Avesso, Encostas De Caíz z odmiany Aragonez uprawianej w niewielkim, ale jakże ciekawym, regionie Amarante nad rzeką Tâmega. Przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom specjałów o wyrazistej kwasowości, która czyni je trunkami idealnymi do serwowania przed posiłkiem, jak również jako orzeźwiający napój, który uczni wolny czas jeszcze przyjemniejszym. Szczególnie latem! Cóż natomiast wyczujemy w tej portugalskiej perełce wręcz stworzonej na wakacje? M.in. ananasa, jabłko, gruszką, melona czy mandarynkę!
Jeśli natomiast poszukujemy wina niezobowiązującego, idealnego na spotkanie z przyjaciółmi, którzy zawitali do nas jednego z gorących letnich dni, strzałem w dziesiątkę okaże się wieloszczepowe Portal Do Minho, Vinho Verde w odsłonie półwytrawnej, lekkie, rześkie i wesołe. Co tu dużo mówić – przypadnie do gustu wszystkim amatorom przystępnych win białych. Może również stanowić początek pięknej przygody z winami z interesującego nas dzisiaj zakątka świata! Jeśli nie ono, to może Mau Maria, Vinho Verde Doc? W tym przypadku mowa o winie wytrawnym o bardzo subtelnych właściwościach musujących dostrzegalnych zaraz po przelaniu trunku do kieliszka i wyczuwalnych na podniebieniu. Jak przystało na Vinho Verde – to wino z Lidla odznacza się młodzieńczym temperamentem. Pachnie m.in. gruszką, jabłkiem i owocem pigwowca, jak łatwo się domyślić – orzeźwia i sprawdza się w roli aperitifu. Możemy również śmiało serwować je do ryb i owoców morza, drobiu czy sałatek. A nawet powinniśmy! Co również nie powinno nikogo dziwić – gdy chodzi o Vinho Verde z Lidla, cena okazuje się nieproporcjonalnie niska względem jakości specjałów!
A zatem mimo że Portugalia nie należy do największych producentów wina (inaczej niż sąsiadująca z nią Hiszpania), oferuje wszystkim koneserom niezwykłe bogactwo odmian winnych, aromatów, stylów i smaków. Znajdziemy wśród nich zarówno wina dojrzałe i wzmacniane jak kultowe Porto, jak i pociągająca swoją świeżością Vinhos Verde. Do tej ostatniej grupy, które poświęciliśmy dziś tyle miejsca, należą zarówno rześkie wina wytrawne i półwytrawne we wszystkich trzech barwach, jak i specjały dedykowane miłośnikom nieco słodszych doznań, takie jak wino białe półsłodkie czy słodkie. Bliższe zapoznanie się ze specyfiką tego kraju winiarskiego wymaga więc wielu degustacji obfitujących w liczne wrażenia zmysłowe. Od czegoś trzeba jednak zacząć – może właśnie dobrze postawić na Vinho Verde z Lidla?
Czytaj także:
5 białych win półwytrawnych idealnych na lato!
W rytmie wakacyjnego orzeźwienia, czyli 5 sprawdzonych drinków
Wino z Portugalii– 4 fakty o nim
Wino wzmacniane – co to takiego? 7 najciekawszych
Jakie wino do ryby? Pomagamy wybrać!
Wino białe wytrawne – wybieramy najlepsze propozycje z WinnicaLidla.pl
Czy wino tuczy? Oto kilka faktów, o których musisz wiedzieć!
Wino białe wytrawne na prezent – podpowiadamy, jakie wybrać!
Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?
Jakie wino białe słodkie? 5 propozycji dla miłośników tego trunku