

W rytmie wakacyjnego orzeźwienia, czyli 5 sprawdzonych drinków
z białym winem w roli głównej
Długie letnie wieczory sprzyjają spotkaniom towarzyskim. Choć w upalne dni łatwo rozmarzyć się o palmach i basenie, jedno jest pewne - nie ważne gdzie, ale z kim. Przygotuj listę gości, a my zajmiemy się resztą. Mając pod ręką butelkę białego wina możesz wyczarować drinki, których nie powstydziłby się długowłosy barman z tropikalnej wyspy… O czym mówiliśmy? A tak, o drinkach!
Dzisiaj przygotowaliśmy zestawienie trunków, dzięki którym przeniesiesz się na piaszczyste plaże i roztańczone ulice europejskich miast. Nie potrzebujesz wyciągać walizki i szukać lotów last minute. Po prostu włóż butelki wina do lodówki, a my przygotujemy listę orzeźwiających inspiracji.


Te produkty mogą Ci się spodobać:
- Nowość
- Słodkie
- Białe
- Polska
- wieloszczepowe
- 3/5 Intensywność
- 12,0% Zawartość alkoholu
Białe, słodkie wino powstałe z późno zebranych winogron pokrytych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea. Wino skomponowane zostało z trzech lokalnie odmian winorośli: Muscaris, Chardonnay oraz Solaris. Są to najbardziej aromatyczne odmiany uprawiane przez Winnicę Aris. W sprzyjającym mikroklimacie win... -
- Wytrawne
- Białe
- Chile
- Chardonnay
- 3/5 Intensywność
- 13,5% Zawartość alkoholu
Winogrona do produkcji tego wina dojrzewały w chłodnym klimacie Doliny Limari. W kieliszku trunek prezentuje jasną, słomkową barwę. Wyczuwalny w nosie bukiet wina jest intensywny i złożony. Rozpoznać tutaj można aromaty kandyzowanego ananasa, pieczonego jabłka, wanilii, toffi i przypieczonego tosta.... - Prosecco BIO Spumante Extra Dry to ekologiczne musujące wino pochodzące z regionu Veneto we Włoszech. Wino to wyprodukowane zostało zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa - uprawa winogron Glera odbywała się w sposób naturalny, bez użycia sztucznych środków chemicznych. Ekologiczne praktyki sto...
-
- Półsłodkie
- Białe
- Niemcy
- Muskat , Riesling
- 2/5 Intensywność
- 10% Zawartość alkoholu
-
- Wytrawne
- Białe
- Francja
- Sauvignon Blanc
- 3/5 Intensywność
- 12% Zawartość alkoholu
-
- Wytrawne
- Musujące , Białe
- Włochy
- Pinot Grigio
- 2/5 Intensywność
- 11% Zawartość alkoholu
- Nowość
- Wytrawne
- Białe
- Chile
- Chardonnay
- 3/5 Intensywność
- 13,50% Zawartość alkoholu
-
- Wytrawne
- Białe
- Niemcy
- Chardonnay
- 2/5 Intensywność
- 12,00% Zawartość alkoholu
Wino wyprodukowane z winogron odmiany Chardonnay, pochodzących z regionu Mosel w Niemczech. Obszar ten słynący przede wszystkim z produkcji wyśmienitych win z odmiany Riesling, tym razem zaskakuje eleganckim Chardonnay. Nad Mozelą winogrona dojrzewają wzdłuż stromych, nasłonecznionych zboczy, na gle...


NA MIŁY POCZĄTEK: BLUE WINE
Trunek, który kolorem przypomina Lazurowe Wybrzeże, a jego słodki smak
budzi wspomnienia wakacyjnych nocy. Wszystko doprawione rumem,
który wydobywa jego charakter.
Co będzie potrzebne?
białe słodkie wino
20 ml rumu
15 ml Blue Curacao
15 ml soku z cytryny
lód
Jak zrobić drinka?
Do wysokiego kieliszka włóż lód, a następnie dodaj rum,
likier i sok z cytryny. Kieliszek uzupełnij białym winem
w ilości około 100 ml
Całość lekko zmieszaj. Voilà!




WPROST NA WŁOSKIE ULICZKI: TINTORETTO
Szum fal czy dźwięk musującego wina? W Wenecji, skąd pochodzi Tintoretto,
nie brak żadnego z tych elementów. Charakterystycznie purpurowy drink
to mikstura trzech składników, która przyniesie upragnione orzeźwienie
w upalny wieczór. To połączenie, które może stać się flagowym trunkiem wakacyjnych nocy.
Nie musisz ufać nam na słowo, sprawdź.


Co będzie potrzebne?
90 ml wina musującego
30 ml soku z granatów
skórka z cytryny
Jak zrobić drinka?
Do kieliszka z musującym winem wlej schłodzony
sok z granatów. W zależności od preferencji może być świeżo
wyciśnięty lub z kartonika. Drink udekoruj twistem ze skórki cytrynowej. Podobno najlepiej smakuje przy akompaniamencie włoskich hitów.


ORZEŹWIENIE W RYTMIE FLAMENCO: REBUJITO
Połączenie, które przywędrowało z samego serca Andaluzji. I tak właśnie smakuje! Energetycznie niczym niekończące się obrotyna parkiecie podczas fiesty, która kończy się nad ranem. A smakuje jeszcze lepiej!
Co będzie potrzebne?
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki Sprite’a lub 7 Up’a
lód
kilka listków mięty
Jak zrobić drinka?
Do szklanki włóż kostki lodu
i wlej pozostałe składniki.
Następnie zamieszaj delikatnie łyżeczką.
Szybko poszło, prawda?




GRECKI KANON SMAKU: SZPRYCER
Z historii wiemy, że połączenie wina i wody uwiodło już starożytnych Greków. Szprycer zaś, czyli wino z wodą gazowaną miał zostać wymyślony w Austrii, gdzie lokalne wino z odmiany Grüner Veltliner serwowane było z wodą sodową. Inne źródło podaje, że Szprycer to pomysł Węgra, który cierpiał na dolegliwości żołądkowe. Na szczęście rozkoszując się wakacyjnym, schłodzonym Szprycerem nie musisz sobie zawracać tym głowy - kto, gdzie i po raz pierwszy. Ważne jest, że patent się sprawdza. Niech jedynym zmartwieniem będzie dobór wina, choć tym też się zajęliśmy. Wygląda na to, że możesz się po prostu zrelaksować. Umowa stoi?


Co będzie potrzebne?
pół kieliszka białego wytrawnego
lub półsłodkiego wina (zależnie od gustu)
pół kieliszka wody gazowanej
pół limonki lub cytryny
lód
Jak zrobić drinka?
Do kieliszka włóż kilka kostek lodu i dodaj sok z połowy
limonki lub cytryny. Następnie dodaj wino i pół kieliszka wody
sodowej. Delikatnie zmieszaj składniki.


PONADCZASOWY SMAK: SANGRIA
Lato to dobry czas na eksperymenty, także w kuchni. Szukając orzeźwiających, wakacyjnych smaków warto odczarować Sangrię, która kojarzy się
z czerwonym winem. Pochodzący z Hiszpanii drink zyska na atrakcyjności, jeśli uzupełnisz go o świeże owoce i zastąpisz czerwone wino białym.
Mikstura gotowa? Pozostaje już tylko odtańczenia żywiołowego flamenco.
Co będzie potrzebne?
większe naczynie, w którym wymieszamy wszystkie składniki
1 szt. melona miodowego
1 szt. limonki
liście świeżej mięty
1 butelka wytrawnego białego wina (świetnie sprawdzi się vinho verde)
330 ml Sprite lub wody gazowanej
lód
Jak zrobić drinka?
Melona kroimy w kostkę, do dzbanka wkładamy kostki lodu, miętę
i przeciętą limonkę. Całość zalewamy winem i wodą gazowaną,
a następnie mieszamy.

