The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Choć zima może nie jest dla nas zbyt surowa, to jednak chłód i brak słońca doskwierają. Marzenia o egzotycznych podróżach do ciepłych krajów pozostają niestety w większości wypadków tylko marzeniami. Na szczęście trwa karnawał - czas hucznej zabawy w towarzystwie egzotycznych drinków. Jakie wybrać, aby umilić tę zabawę, z jakich składników skorzystać i w końcu na jakie alkohole się zdecydować? O tym w poniższym poradniku.
Sunrise
O tym słonecznym koktajlu słyszał chyba każdy, jednak nie każdy wie, iż nie musi być on przygotowywany klasycznie na bazie tequili. Nasza dobra, polska wódka również dobrze się sprawdzi.
Potrzebne składniki:
40 ml wódka czysta lub smakowa owocowa
80 ml soku pomarańczowego
Chlust syropu grenadina lub dowolnego (malina, truskawka)
Dekoracja – niebieska wisienka
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki wlej wódkę i sok. Zamieszaj. Na wierzch delikatnie nalej syropu. Dekoruj niebieską wisienką lub cząstką dowolnego cytrusa.
Caipirosca
Absolutny, karnawałowy klasyk wprost z Rio de Janeiro to Caipirinha. Przygotowywany jest na brazylijskim rumie Cacacha. Jednak, jeżeli w miejsce rumu użyjemy łatwo dostępnej u nas wódki, otrzymamy równie smaczną wersję, czyli Caipirosca.
Potrzebne składniki:
Pół limonki
Łyżka stołowa ciemnego cukru
40 ml wódka czysta lub smakowa owocowa
Sposób przygotowania:
Do niskiej szklanki wrzuć umytą i pokrojoną w kostkę limonkę. Zasyp cukrem i wygniataj aż do pełnego wyciśnięcia soku. Zasyp do pełna kruszonym lodem. Wlej wódkę i mocno zamieszaj.
Kolejna, wspaniała odsłona Ciroc ! Smak, i oczywiście V- krotne filtrowanie dają Jakość. Jedyna w swoim rodzaju. Z lodem oczywiście. To jest To.Maciej Feliks
U’LUVKA reprezentuje sztukę współczesnego gorzelnictwa i rektyfikacji na wysokim poziomie, jednocześnie czerpiąc inspiracje z tradycji alchemików pochodzących z XVI-wiecznego Dworu Królewskiego.
W 1606 roku król Zygmunt III zlecił słynnemu alchemikowi, Michałowi Sędziwojowi, stworzenie wódki o wyj...
Światowy numer jeden, jeżeli chodzi o drinki z rumem. Jedna z historii mówi o jego kubańskich korzeniach, ale dobrze wiemy, że już piraci raczyli się połączeniem rumu z sokiem z limonki.
Potrzebne składniki:
40 ml jasnego rumu
30 ml soku z limonki
10 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlej do szejkera wypełnionego lodem. Mocno wstrząśnij i odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj skórką z limonki
W 1862 roku, po 10 latach udoskonalania swojego rumu, Don Facundo Bacardí Massó przedstawił światu rum Bacardi Carta Blanca. Bacardi Carta Blanca świetnie sprawdza się przy tworzeniu koktajli, w których ani nie zagłusza innych smaków, ani nie zostaje przez nie zdominowany. Doskonały do klasycznych d...
Gorzelnia Botucal (lub – zamiennie – Diplomatico) powstała w 1959 roku w La Miel w Wenezueli. Marka znana jest w ponad 50 krajach świata, a rumy z tej gorzelni uznawane są za jedne z najlepszych na całym ziemskim globie. Do produkcji destylatów używa tylko najlepszej trzciny cukrowej w wersji premiu...
W miarę starzenia się whisky część odparowuje. W Szkocji i Irlandia wierzą, że jest to danina dla aniołów i nazywają to The Angel Share. Na Karaibach wierzą w coś innego – psotne duchy Duppy. Według wierzeń duchy Duppy przemykają między gorzelniami i kradną najlepsze partie rum. Ten „znikający rum” ...
Lazy Dodo jest mieszanką maksimum 10-letnich rumów z Mauritiusa, starzonych w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Jego nazwa pochodzi od nazwy legendarnego ptaka Dodo będącego symbolem i znajdującego się w herbie wyspy. Notka smakowo-zapachowa: słodki, owocowy z nutami suszonych moreli, r...
Że co??? No właśnie, nie martw się, mało kto jest w stanie wymówić nazwę tego koktajlu. „Połamany” wymową język ochłodzimy smakiem tego egzotycznego koktajlu.
Potrzebne składniki:
20 ml jasnego rumu
20 ml ciemnego rumu
20 ml likieru pistacjowego
80 ml soku ananasowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlej do szejkera wypełnionego lodem. Mocno wstrząśnij i odcedź do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj cząstką ananasa lub dowolnym cytrusem.
W 1862 roku, po 10 latach udoskonalania swojego rumu, Don Facundo Bacardí Massó przedstawił światu rum Bacardi Carta Blanca. Bacardi Carta Blanca świetnie sprawdza się przy tworzeniu koktajli, w których ani nie zagłusza innych smaków, ani nie zostaje przez nie zdominowany. Doskonały do klasycznych d...
Gorzelnia Botucal (lub – zamiennie – Diplomatico) powstała w 1959 roku w La Miel w Wenezueli. Marka znana jest w ponad 50 krajach świata, a rumy z tej gorzelni uznawane są za jedne z najlepszych na całym ziemskim globie. Do produkcji destylatów używa tylko najlepszej trzciny cukrowej w wersji premiu...
W miarę starzenia się whisky część odparowuje. W Szkocji i Irlandia wierzą, że jest to danina dla aniołów i nazywają to The Angel Share. Na Karaibach wierzą w coś innego – psotne duchy Duppy. Według wierzeń duchy Duppy przemykają między gorzelniami i kradną najlepsze partie rum. Ten „znikający rum” ...
Lazy Dodo jest mieszanką maksimum 10-letnich rumów z Mauritiusa, starzonych w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Jego nazwa pochodzi od nazwy legendarnego ptaka Dodo będącego symbolem i znajdującego się w herbie wyspy. Notka smakowo-zapachowa: słodki, owocowy z nutami suszonych moreli, r...
Ten nowożytny klasyk, stworzony nie tak dawno, nie jest może rodem ze słonecznych tropików. Jego smak jest jednak bardzo rześki, nie mówiąc już o tym, iż jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Potrzebne składniki:
40 ml ginu
10-15 listków bazylii
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć bazylię. Dodaj lód i pozostałe składniki. Mocno wstrząśnij i odcedź do niskiego szkła wypełnionego lodem. Dekoruj szczytem z bazylii.
Hills & Harbour Gin urzeka nietypowym dla ginu smakiem, w którym jałowiec jest tylko jednym z elementów całej układanki. Nie dominuje nad resztą, nie jest myślą przewodnią, nie przeszkadza, jest delikatnie ukryty. Zamiast niego, zdecydowany prym wiodą cytrusy, egzotyczna słodycz mango, może ananasa,...
Nazwa tego wysokogatunkowego ginu pochpdzi od nazwy miejscowości, w której znajduje się farma właścicieli marki. Wszystkie składniki do produkcji ginu pochodzą właśnie z tej farmy, co gwarantuje ich najwyższą jakość.
Warner’s Harrington Dry Gin najlepiej smakuje serwowany w prosty sposób - z tonik...
Esencją naszego ginu jest jarzębina – z gaelickiego „caorunn” (czyt. karun). Gin Raspberry produktowany jest od 2019 roku w gorzelni Balmenach, w rejonie Speyside.Łączy najlepsze tradycje destylacji Speyside ze
szkockimi produktami naturalnymi. To hołd dla żyznych ziem u podnóża gór Highlands. Zgod...
Gin Mom Love powstaje na bazie specjalnej kompozycji roślin egzotycznych połączonych w procesie infuzji z soczystymi truskawkami, które nadają mu charakterystyczny, delikatnie różowy kolor i owocowy finisz. Natomiast dzięki czterokrotnej destylacji dodatkowo uzyskuje łagodnie aksamitny smak. Różowy ...