The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Choć zima może nie jest dla nas zbyt surowa, to jednak chłód i brak słońca doskwierają. Marzenia o egzotycznych podróżach do ciepłych krajów pozostają niestety w większości wypadków tylko marzeniami. Na szczęście trwa karnawał - czas hucznej zabawy w towarzystwie egzotycznych drinków. Jakie wybrać, aby umilić tę zabawę, z jakich składników skorzystać i w końcu na jakie alkohole się zdecydować? O tym w poniższym poradniku.
Sunrise
O tym słonecznym koktajlu słyszał chyba każdy, jednak nie każdy wie, iż nie musi być on przygotowywany klasycznie na bazie tequili. Nasza dobra, polska wódka również dobrze się sprawdzi.
Potrzebne składniki:
40 ml wódka czysta lub smakowa owocowa
80 ml soku pomarańczowego
Chlust syropu grenadina lub dowolnego (malina, truskawka)
Dekoracja – niebieska wisienka
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki wlej wódkę i sok. Zamieszaj. Na wierzch delikatnie nalej syropu. Dekoruj niebieską wisienką lub cząstką dowolnego cytrusa.
Caipirosca
Absolutny, karnawałowy klasyk wprost z Rio de Janeiro to Caipirinha. Przygotowywany jest na brazylijskim rumie Cacacha. Jednak, jeżeli w miejsce rumu użyjemy łatwo dostępnej u nas wódki, otrzymamy równie smaczną wersję, czyli Caipirosca.
Potrzebne składniki:
Pół limonki
Łyżka stołowa ciemnego cukru
40 ml wódka czysta lub smakowa owocowa
Sposób przygotowania:
Do niskiej szklanki wrzuć umytą i pokrojoną w kostkę limonkę. Zasyp cukrem i wygniataj aż do pełnego wyciśnięcia soku. Zasyp do pełna kruszonym lodem. Wlej wódkę i mocno zamieszaj.
Kolejna, wspaniała odsłona Ciroc ! Smak, i oczywiście V- krotne filtrowanie dają Jakość. Jedyna w swoim rodzaju. Z lodem oczywiście. To jest To.Maciej Feliks
Światowy numer jeden, jeżeli chodzi o drinki z rumem. Jedna z historii mówi o jego kubańskich korzeniach, ale dobrze wiemy, że już piraci raczyli się połączeniem rumu z sokiem z limonki.
Potrzebne składniki:
40 ml jasnego rumu
30 ml soku z limonki
10 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlej do szejkera wypełnionego lodem. Mocno wstrząśnij i odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj skórką z limonki
Rum był kupiony na prezent dla wielbiciela białych rumów...
BOTUCAL to jest zawsze gwarancja najwyższej jakości i dobrego smaku (Pozdrawiam Bartku!!!)Dariusz
Że co??? No właśnie, nie martw się, mało kto jest w stanie wymówić nazwę tego koktajlu. „Połamany” wymową język ochłodzimy smakiem tego egzotycznego koktajlu.
Potrzebne składniki:
20 ml jasnego rumu
20 ml ciemnego rumu
20 ml likieru pistacjowego
80 ml soku ananasowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlej do szejkera wypełnionego lodem. Mocno wstrząśnij i odcedź do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj cząstką ananasa lub dowolnym cytrusem.
Rum był kupiony na prezent dla wielbiciela białych rumów...
BOTUCAL to jest zawsze gwarancja najwyższej jakości i dobrego smaku (Pozdrawiam Bartku!!!)Dariusz
Ten nowożytny klasyk, stworzony nie tak dawno, nie jest może rodem ze słonecznych tropików. Jego smak jest jednak bardzo rześki, nie mówiąc już o tym, iż jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Potrzebne składniki:
40 ml ginu
10-15 listków bazylii
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć bazylię. Dodaj lód i pozostałe składniki. Mocno wstrząśnij i odcedź do niskiego szkła wypełnionego lodem. Dekoruj szczytem z bazylii.
Hills & Harbour Gin urzeka nietypowym dla ginu smakiem, w którym jałowiec jest tylko jednym z elementów całej układanki. Nie dominuje nad resztą, nie jest myślą przewodnią, nie przeszkadza, jest delikatnie ukryty. Zamiast niego, zdecydowany prym wiodą cytrusy, egzotyczna słodycz mango, może ananasa,...
Nazwa tego wysokogatunkowego ginu pochpdzi od nazwy miejscowości, w której znajduje się farma właścicieli marki. Wszystkie składniki do produkcji ginu pochodzą właśnie z tej farmy, co gwarantuje ich najwyższą jakość.
Warner’s Harrington Dry Gin najlepiej smakuje serwowany w prosty sposób - z tonik...
Gin Mom Love powstaje na bazie specjalnej kompozycji roślin egzotycznych połączonych w procesie infuzji z soczystymi truskawkami, które nadają mu charakterystyczny, delikatnie różowy kolor i owocowy finisz. Natomiast dzięki czterokrotnej destylacji dodatkowo uzyskuje łagodnie aksamitny smak. Różowy ...
Butelka dotarła do mnie w prostym firmowym pudełku. Sama butelka zachwyca swoim kolorem i kształtem. To co mnie najbardziej zaskoczyło to fakt, że to nie butelka jest niebieska, a sama zawartość (nie tak, jak ma to miejsce np. przy Bombay Sapphire).
Pomimo 47% ABV w zapachu delikatna, bez wyczuwalnego alkoholu, czuć również jałowiec, cytrusy w tym bergamotkę, przyprawy. Idealnie nadaje się do picia solo.
Jak dla mnie utrzymuje poziom gin'ów takich jak Hendrick's, czy Tanqueray n. 10.Jan